StoryEditorOCM
Crna kronikanapadnuta australka

Mlada djevojka usred noći došla na Hitnu i prijavila da je silovana na plaži u Makarskoj, policija traga za počiniteljem

10. kolovoza 2018. - 09:51

Inspektori Policijske postaje Makarska u suradnji s kolegama iz PU splitsko-dalmatinske intenzivno provode kriminalističko istraživanje oko prijave 23-godišnje Australke da je tijekom noći prošlog ponedjeljaka silovana na mjesnoj plaži u Makarskoj.

Kako je djevojka bila te večeri pod utjecajem alkohola, nije bila u stanju opisati napadača tako da će policija svoje istraživanje usmjeravati ovisno o nalazima bioloških tragova te izjava koje će prikupiti u obavjesnim razgovorima.

O prijavi su se raspisali i australski mediji koji navode kako je njihovo Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine poduzelo sve kako bi pružili odgovarajuću pomoć svojoj državljanki. Policija je obaviještena nakon što je Australka u ponedjeljak oko 2.30 došla na Hitnu pomoć u Makarskoj gdje je medicinskom osoblju kazala kako ju je na plaži silovao nepoznati muškarac.

Policiji nije mogla dati opis napadača jer je te večeri konzumirala alkohol zbog čijeg utjecaja nije bila potpuno svjesna što se događalo.

Turistkinja je odmah poslana na dodatne dijagnostičke pretrage i pregled ginekologu. Kako se i inače postupa kod prijava za silovanje, žrtvi se izuzimaju brisovi s tijela koji se zajedno s odjećom šalju na vještačenje radi otkrivanja kontaktnih tragova. Iz tragova se izdvaja DNK radi utvrđivanja postojanja još kojeg osim djevojčina.

Sami biološki tragovi mogu pokazati je li djevojka imala spolni odnos što još uvijek ne potvrđuje počinjenje kaznenog djela.

Stoga je jako bitna stavka uzimanje izjava od osoba koje su je tu večer vidjele kako bi se utvrdilo njezino kretanje, s kim se družila te ako je bila u kojem klubu s kim ga ja napustila. Nadalje, ako je turistkinja uspjela locirati točni predio na plaži gdje je pretrpjela nasilje, pregledalo se i mjesto događaja.

Nepostojanje fizičkih ozljeda na Australki ne isključuje kazneno djelo silovanja, a osim njega pod seksualno nasilje spada i spolni odnošaj bez pristanka.

Za oba nedjela propisana je kazna zatvora s tim da se za silovanje može dobiti do deset godina, a za drugo kazneno djelo najviše pet godina zatvora. Za kazneno djelo silovanja potrebno je da je spolni odnošaj izvršen silom ili prijetnjom izravnog napada na život ili tijelo. Spolni odnošaj bez pristanka bio bi ako je napadač obljubio turistkinju koja je bila nemoćna zbog utjecaja alkohola što bi bilo iskorištavanje njezina stanja zbog kojeg nije bila sposobna izraziti svoje odbijanje.

Iz PU splitsko-dalmatinske su o svemu obavijestili Županijsko državno odvjetništvo u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 09:26