StoryEditor

Liridon Berisha odležat će 16 godina zbog ubojstva Ante Prnjaka, čija je majka danas jecala u sudnici. Berishin otac nije pokazao nikakve emocije

6. srpnja 2020. - 15:15
Joško Šupić/HANZA MEDIA

Liridon Berisha, 29-godišnjak iz Stobreča osuđen je u ponedjeljak na splitskom Županijskom sudu na jedinstvenu kaznu od 16 godina zatvora zbog ubojstva bivšeg vojnika Ante Prnjaka kojeg je 21. kolovoza 2018. godine izrešetao s 14 hitaca iz kalašnjikova na napuštenom mjestu na TTTS-u. Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Višnje Strinić izmijenilo je pravnu kvalifikaciju djela u tzv. "obično ubojstvo" obzirom da je Julijana Stipišić, zamjenica ŽDO-a Split Berishu teretila za teško ubojstvo na okrutan i podmukao način, te ga je osudila na 15 od maksimalnih 20 godina zatvora.

Dvije godine Berisha je dobio za drugu točku optužnice, odnosno sprječavanje dokazivanja i to zato jer je jutro nakon ubojstva Prnjakov automobil marke BMW šibenskih registracijskih oznaka odvezao u Srinjine, polio ga benzinom i zapalio. Obje kazne su objedinjene u jedinstvenu 16-godišnju robiju.

U velikoj sudnici splitskog suda bila je nazočna i majka pokojnog Prnjaka koja je cijelo vrijeme jecala: "Ajme meni, tugo moja, Ante moj...", a smirivali su je drugi članovi obitelji. U sudnici se našao i Berishin otac te još dvije članice njegove obitelji, no oni nisu pokazali nikakvu reakciju.

Podsjetimo, Berisha je bio optužen da se te večeri s Prnjakom dovezao na TTTS nakon što ga je prethodno na to nagovorio. Kada su stigli na napušteno i mračno mjesto na predjelu Kamena, zatražio je od Ante Prnjaka da klekne ispred njega na koljena pa je u njega iz neposredne blizine ispalio najmanje četrnaest hitaca iz "kalašnjikova". Tužiteljica je tvrdila da je Berisha cijelo vrijeme postupao razumno i promišljeno, da je navukao Prnjaka iskoristivši njihovo prijateljstvo i povjerenje žrtve.Sudsko vijeće je, pak, prihvatilo stav Berishine obrane kojom je "maestralno dirigirao" odvjetnik Željko Gulišija. Naime, on se prvo branio šutnjom da bi onda ŽDO-u dao obranu u kojoj je kazao da ga je pokojni Prnjak zlostavljao i maltretirao više od dvije godine. Sve je počelo kada mu je Prnjak dao 20 grama kokaina na dug kojeg on nije vratio Dug se s početnih oko dvije tisuće eura zahvaljujući lihvarskim kamatama povećao na 50 tisuća eura koje mu on nije mogao v ratiti. Zbog toga ga je Prnjak tukao, zlostavljao, prijetio mu i ponižavao ga pred njegovom djevojkom.

Na dan ubojstva on i Prnjak su se našli i vozili Prnjakovim automobilom konzumirajući kokain iako je obdukcija pokazala da u Prnjakovom tijelu nije bilo droge. Kad su nešto iza 22.30 sati došli na TTTS, ispričao je Berisha, Prnjak je izvadio svoju automatsku pušku kalibra 7,62 mm i zatražio od njega da likvidira Antu Vučka (jednog od optuženih u slučaju tzv. zločinačke organizacije pod vodstvom Željka Rajića koji je trenutno u istražnom zatvoru), a zauzvrat da će mu on oprostiti dug.

Berisha je Vučka trebao ubiti jer je on Prnjaku navodno "oteo" posao, a kad je Berisha to odbio, Prnjak ga je počeo tući. Tad je on pristao ubiti Vučka, uzeo je pušku i tad mu se "zacrnilo" pred očima pa je u Prnjaka ispalio rafal.

Vještakinja sudske medicine nije mogla reći koji je bio redoslijed zadobivanja rana i koji je metak usmrtio Prnjaka, a vještakinja balistike je kazala da "kalašnjikov" ispaljuje 10 metaka u sekundi što bi značilo da je Prnjak, ako je pogođen s 14 komada, umro za sekundu i pol, najviše dvije. Samim time, bez obzira da li ga je usmrtio prvi ili zadnji metak (a pogođen je sa šest komada u glavu od čega dva u zatiljak, četiri u leđa, te s po jednim hicem u potkoljenicu, podlakticu, šaku i natkoljenicu), smqatra se da nije patio već je smrt bila praktično trenutna pa samim time nema okrutnosti. Ovakav je stav prihvatilo sudsko vijeće. Ubojstvo nije bilo niti podmuklo jer, kako je to rekla sutkinja Strinić, "nije dokazano da je žrtva bila bespomoćna".

- Prnjak je dogovorio susret i rekao na koji će način okrivljeni vratiti svoj dug izvadivši pušku. Nadalje, Prnjak je vozio svoj automobil, on je odlučivao gdje će voziti i zato nismo prihvatili stav da je on buio navučen da negdje ide - obrazložila je, među ostalim, sutkinja Strinić. Nije prihvatila stav obrane da paljenjem vozila Berisha nije sprječavao dokazivanje jer se to djelo ne može počiniti prije početka kaznenog postupka. Njeno sudsko vijeće nije našlo otegotne okolnosti za Berishu, dok je kao olakotne cijenila prijašnju neosuđivanost, držanje pred sudom i činjenicu da je otac maloljetnog djeteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2021 22:52