StoryEditor
Crna kronikanasilje na braču

Liječnik iz Zagreba: U Milni sam dobio potres mozga, a policija je štitila lokalne nasilnike koji su rekli da su mi smetale pjesme Torcide!

6. svibnja 2020. - 07:51

Bračka policija još uvijek traga za drugim napadačem na bračni par u Milni kojeg su presrela dvojica i prijetnjama smrću natjerala 24-godišnjaka da skine majicu s obilježjima NK Osijek. Osim što su supružnicima prijetili smrću, dvojica nasilnika su krenula za njima kada su se udaljili svojim vozilom, prepriječili im put i udarali im po automobilu. Već dan nakon incidenta uhićen je 17-godišnjak i prijavljen zbog razbojništva, ali drugi napadač je još uvijek nepoznat.

Slični incident, ali s drugačijim epilogom dogodio se u Milni u rujnu prošle godine kada je također žrtvom grupe nasilnika postao bračni par iz Zagreba, 48-godišnji liječnik sa svojom suprugom koji nam se javio nakon što je vidio tekst o najnovijem incidentu.

- Nasilnici se i dalje šetaju po rivi u Milni! Početkom rujna prošle godine oko 23.00 sati smo supruga i ja bili žrtve trojice napadača, koji su nasrnuli na nas samo zato što smo pričali “kajkavski". Sve mi se čini da se radi o istim huliganima koji su napali mene i suprugu, a koji su sada napali čovjeka iz vašeg članka i njegovu ženu. Ti su nasilnici u mjestu već dugo vrijeme poznati jer maltretiraju sve oko sebe, što su nam posvjedočili mnogi naši susjedi s Braca, ali očito uživaju u nekoj "zaštiti”. Stanovnici Milne jednako su ugroženi kao i mi, ali ne usude se prijavljivati njihove napade policiji, jer u malom mjestu svi se poznaju, a tko se ne bi bojao prijetnje poput "Znam di stojiš, kuću ću ti zapalit!" - kaže nam sugovornik.

Najviše ga je zgrozilo što je nakon onoga što je proživio i zadobio potres mozga u konačnici i on dobio prijavu da je remetio javni red i mir.

Navijačke pjesme

- Liječnik sam, rođen i školovan u Švicarskoj, a u Zagrebu živim od prošle godine. Nisam navijač bilo kakvog nogometnog kluba i nemam nikakvu potrebu tući se s malodobnim delinkventima ili s bilo kim. Nakon što su na najgori način izvrijeđali moju suprugu nazivajući ju "purgerskom kučkom" i pljujući po nama te nakon što sam stao u njezinu obranu, sva trojica huligana su me napali, s leđa oborili na zemlju i krenuli cipelariti nogama po glavi. Zadobio sam ozlijede po rukama i nogama te potres mozga. Supruga je odmah zvala policiju koja je nakon 45 minuta stigla iz Supetra u Milnu. Ovi su policijski službenici bili korektni, ali već sljedeći dan počele su mutne igre. Iako smo supruga i ja jasno identificirali počinitelje, koji su od prije policiji već bili poznati, a tada su bili maloljetni, odjednom se na popisu osumnjičenika našao neki nama nepoznati dečko koji nije s Brača nego tamo radi kao sezonski radnik, a skinut je s popisa napadača jedan od počinitelja.

image
Tomislav Krišto/HANZA MEDIA

Iste te večeri zvao me je jedan dobronamjerni policajac sa svog privatnog mobitela i kazao da trebam biti oprezan, jer su posrijedi igre lokalnih policajaca koji štite lokalne dečke. I zaista, idući dan dobio sam policijski izvještaj u kojem je slučaj kvalificiran kao "remećenja javnog reda i mira" u kojem se poistovjećuje moja krivnja s krivnjom napadača. Oni su izjavili da sam ih ja napao zato sto sam gorljivi navijač Dinamo Zagreba i da mi je smetalo njihovo pjevanje navijačkih pjesama Torcide. Kako smo supruga i ja pokušali intervenirati kod policije u Supetru zbog tog sramotnog izvještaja, službenik nas je odbio riječima da, ako nam nešto nije jasno, neka slobodno zovemo u "naš Zagreb". Nakon što smo kao i svako ljeto proveli naše praznike u Milni, ubrzo nakon napada morali smo se vratiti na posao u Zagreb - prepričava nam liječnik.

Dao nam je na uvid nalaz s Hitne pomoći u Supetru u kojem stoji kako je imao površne ozljede po tijelu te ozljede glave i vlasišta od napada tjelesnom silom. Nadalje, zbog mučnine i povraćanja od udaraca u glavu i sumnje u potres mozga upućen je na MR snimanje i pregled neurologa. Pokazao nam je obavijest da je i on prijavljen za remećenje javnog reda i mira te da je dobio zabranu približavanja svojim napadačima.

- Bez obzira tko je zvao u pomoć policiju, tko je pretučen i ima liječničku dokumentaciju, tko je 48-godišnji liječnik, a tko maloljetni huligan, njihova izjava u policiji vrijedi jednako kao i naša, pa smo stoga svi prijavljeni kao počinitelji prekršaja remećenja javnog reda i mira, a dalje ćemo se objašnjavati pred sucem. Nakon svega kontaktirali smo svog odvjetnika u Zagrebu, kao i višeg policijskog inspektora u PU Zagrebačkoj, da bismo se raspitali o takvoj pravnoj kvalifikaciji i njenim posljedicama.

Saznali smo da je lokalna policija slučaj nepropisno tretirala kao prekršaj remećenja javnog reda i mira, gdje su svi sudionici zaista u startu izjednačeni, umjesto kao kazneno djelo nasilničkog ponašanja gdje se žrtva razlikuje od napadača. Takvom težom kvalifikacijom ne bi se mogla izbjeći kazna za napadače pa bili oni i maloljetni. Preostaje nam da se pojavimo pred sucem i svojim iskazom dokažemo da smo oboje napadnuti, a ja i pretučen od trojice maloljetnika - ogorčen je naš sugovornik.

Edukacija službenika

Njegova supruga profesorica kaže nam kako policajci nisu željeli odmah doći na intervenciju.

- Policajac koji mi se javio na poziv mi je rekao da je patrola daleko pa će im trebati dugo da dođu. Predložio mi je da ja slikam napadače mobitelom i dođem njima u postaju da napišu prijavu. Znači ja sam trebala trčati po Milni za napadačima dok mi suprug leži na tlu pun hematoma - u nevjerici nam prepričava gospođa.

Upravo u vrijeme o kojem govori bračni par iz Zagreba bilo je još pritužbi na postupanje službenika iz Policijske postaje Supetar. U listopadu prošle godine je jedna od prijava na njihovo postupanje prema maloljetnici i njenoj majci dovela i do disciplinskog postupka nad četiri policajca zbog povrede službene dužnosti. Osim toga je cijela postaja morala proći dodatnu edukaciju kako se navedeni propusti ne bi ponovili.

Početkom ove godine došlo je i do promjene rukovodstva u bračkoj postaji kada je u veljači dotadašnja načelnica postaje Katica Jelinčić premještena na drugo radno mjesto zbog potreba službe. Na njeno mjesto je došao načelnik Mirko Beović koji je do tada bio pomoćnik načelnika PP Sinj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 03:28