StoryEditor
Crna kronikazločin iz mržnje

Jedan od napadača iz Supetra lani je 'zaglavio' u zatvoru u Srbiji zbog divljanja s grupom torcidaša; Nakon tučnjave na Braču sumnjiči ga se za dva različita kaznena djela

12. lipnja 2019. - 16:57
supetar_tuca7-100619

Sudac istrage splitskog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor 22-godišnjaku iz Pučišća i 19-godišnjaku iz Splita koji su osumnjičeni za nasilničko ponašanje motivirano mržnjom po nacionalnoj osnovi prema pet osoba u dobi od 21 do 26 godina u Supetru 9. lipnja oko 4 sata ujutro.

Tereti ih se da su kod trogivne "Tommy" na autobusnom kolodvoru, a nakon što su prethodno čuli kako netko iz peteročlane grupe priča na srpskom jeziku, zbog netrpeljivosti prema osobama srpske nacionalnosti došli do njih i na naročito drzak i bezobrazan način vikali: "Tko je od vas Srbin, tko je Srbin".

Potom su, sumnjiče se, kako bi ih doveli u ponižavajući položaj nasrnuli na njih i počeli ih udarati rukama i nogama. Mladići su pretrpjeli ozljede u vidu hematoma, ogrebotina i kontuzija dok je djevojci koja ih branila zadobila frakturu prsta.

ODO je tražilo istražni zatvor za dvojicu osumnjičenih napadača zbog utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja djela, a sudac je prihvatio prvi osnov dok je drugi odbio.

Obrazložio je kako žrtve rade i borave u Supetru koje je malo mjesto, a tamo žive i svjedoci pa bi osumnjičeni mogli vrlo lako doći do njihovih podataka i zato postoji realna opasnost da bi na slobodi mogli utjecati na oštećene i svjedoke.

Što se tiče opasnosti od ponavljanja djela, sudac istrage ocijenio je da u konkretnom slučaju nema nedvosmislenih podataka koji bi upućivali na opasnost da bi mogli ponoviti kazneno djelo posebice jer su oba osumnjičenika mlade osobe koje do sad nisu osuđivane.

Doduše, 22-godišnjak je jedno vrijeme proveo iza rešetaka u zatvoru Padinska skela u Srbiji jer je bio dio grupe navijača Torcide koju je srbijanska policija u kolovozu prošle godine uhitila i privela, a tamošnji sud osudio na 15 dana zatvora zbog sudjelovanja u "pustošenju" benzinske stanice u Vrčinu odakle su izašli neplativši artikle koje su uzeli te zbog pisanja neprimjerenih grafita odnosno za "nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje u grupi".

No, kako je to bilo u drugoj državi, a u našim ga policijskim i sudskim evidencijama nema kao kažnjenika niti prekršajno niti kazneno, 22-godišnjak je za naše pravosuđe neosuđivana osoba.

- Svakako ću se žaliti na određivanje istražnog zatvora mom klijentu jer mi nije jasno koje su to nove okolnosti koje su se u međuvremenu pojavile za isti događaj za koji je on već bio priveden i za kojeg su mu bile određene mjere opreza - komentirao nam je Vinko Gulišija, poznati splitski odvjetnik koji brani 22-godišnjaka.

Zanimljivo je, dakle, da se protiv 22-godišnjaka u ovom trenutku vode dvije istrage odnosno osumnjičen je za dva različita kaznena djela koja proizlaze iz istog događaja.

Jedan je ovo nasilničko ponašanje iz mržnje zbog kojeg je pritvoren, a drugo je nanošenje teških tjelesnih ozljeda 26-godišnjem vatrogascu iz Supetra koji je pokušao pomoći žrtvama, a kojem je slomljen nos.

Tu su mu bile određene mjere opreza zabrane približavanja na manje od 150 metara i uspostavljanja kontakta s oštećenikom, no one su sad ukinute.

- Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, 10. lipnja 2019. nakon primanja kaznene prijave protiv hrvatskog državljanina (1997.) zbog kaznenog djela teške tjelesne ozljede na štetu hrvatskog državljanina (1993.), utvrdilo postojanje osnovane sumnje da je na štetu četiri žrtve počinjeno i kazneno djelo nasilničko ponašanje iz mržnje iz članka, pa su u koordinaciji s PU splitsko-dalmatinskom 11. lipnja 2019. godine osumnjičeni hrvatski državljanin (1997.) i mlađi punoljetnik (2000.) uhićeni i dovedeni na ispitivanje u prostorije Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

S obzirom na činjenicu da sudac istrage nije prihvatio prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti da će boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo, ODO će podnijeti žalbu protiv ovog rješenja - stoji,među ostalim, u priopćenju objavljenom na stranicama DORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 14:25