StoryEditorOCM
Crna kronikagovor mržnje

Ivanu Đakiću odbijen pritvor, pušten na slobodu: Na snazi su mjere opreza, novinarima poručio da mu je žao

Piše H
9. siječnja 2019. - 20:30
Ivan_Dakic

Sudac istrage Županijskog suda u Bjelovaru odbio je prijedlog virovitičkog Općinskog državnog odvjetništva za određivanje jednomjesečnog pritvora Ivanu Đakiću, koji je u 18 sati pušten.

Nakon izlaska iz Županijskog suda u Bjelovaru Ivan Đakić (22) se kratko obratio novinarima poručivši da mu je žao, ali i da ne bi došlo do tolikog interesa javnosti za njegov slučaj da nije sin saborskog zastupnika.

Njegov odvjetnik Željko Palatinuš pozdravio je odluku suca istrage. Rekao je kako su na snazi mjere opreza i da će se Đakić sljedećih 15 dana morati redovito javljati.
 
Zamjenica virovitičkog Općinskog državnog odvjetništva Magde Kovačević bila je predložila  određivanje jednomjesečnog pritvora Đakiću zbog mogućeg ponavljanja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i širenje mržnje, no sudac istrage Ivan Garić prijedlog je odbio.
 
Sin čelnika HVIDR-e i saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Đakića proveo je noć u pritvoru i danas je ispitan u Općinskome državnom odvjetništvu u Virovitici.
 
Ivan Đakić je na pravoslavni Božić na svoj profil na Facebooku postavio fotografiju osobe s ustaškim znakovljem koja u ruci drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama.

Uz fotografiju je napisao "Svim ‘prijateljima'  srbićima sretan božić". Iako je vrlo brzo obrisao tu objavu i ispričao se, policija ga je uhitila. HDZ, iz kojeg se Đakić isčlanio, osudio je govor mržnje, a sramotnu objavu osudila je i Vlada također istaknuvši kako se radi o govoru mržnje. 
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2023 00:06