StoryEditorOCM
Crna kronikaOBILATA ZARADA

Grupa dilera iz Italije unajmila stan u Splitu, došli su samo s jednim ciljem - da partijanerima prodaju novu drogu i dignu golem novac. Evo koliko su iskeširali da ih puste iz pritvora

15. srpnja 2022. - 16:13

Troje Talijana koji su iznajmili apartman u Varoši, ispod Prve vidilice, donijeli su u Split drogu koja nije uobičajena u zapljenama na ovom području. Radi se o ketaminu, veterinarskom anestetiku.

Najstariji od njih je završio u istražnom zatvoru na Bilicama dok su dvoje mlađih platili malo manje od pola milijuna kuna za izlazak na slobodu. Prvi je uhićen 32-godišnji Pierluigi N. u nedjelju oko jedan sat iza ponoći u Ulici Vatroslava Lisinskog sa 151 tabletu ecstasyja i nešto malo kokaina i MDMA, poznatijeg kao čisti ecstasy.

image

Dilerska trojka dobro se opremila ilegalnom robom

Joaquin Sarmiento/Ilustracija/Afp

Slijedećeg jutra su uhićeni Pietro R.(24) i Dalila D.F. (23) s kojima je došao u Split.. Pretragom apartmana koji su unajmili i njihovog vozila nađeno je još: 151 tableta ecstasyja, 59 grama kokaina, 153 g hašiša, 15 grama 2C-B, zatim 5,8 g  MDMA, 14,1 g  ketamina te jednu PVC vrećicu sa 0,8 g ketamina, jednu PVC vrećicu sa 0,8 g MDMA, papirnati smotuljak sa 9,6 g hašiša, 20 PVC vrećica sa 143,5 g hašiša, jedna  PVC vrećica sa 13,3 grama ketamina,  četiri PVC vrećice sa 2,4 g MDMA i tri PVC vrećice sa 56,4 grama kokaina.

image
Ante Čizmić/Cropix

Uz drogu raspoređeni u paketiće za prodaju nađena je i digitalna vaga te novčani iznos od ukupno 31.270 kuna te 1.210 eura, za koji se osnovano sumnja da potječe od prodaje droge. Kriminalističko istraživanje nad njima proveli su inspektori Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske.

Nakon toga privedeni su na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu koje je predložilo je da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog postojanja opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela. Sudac istrage je u cijelosti prihvatio navedeni prijedlog za 32-godišnjeg Pierluigija N.

U odnosu na Pietra R. i Dalilu D.F. prihvatio je određivanje istražnog zatvora samo po prvoj osnovi. Zatim je za izlazak na slobodu odredio 24-godišnjaku jamčevinu od 250.000 kuna, a 23-godišnjakinji u iznosu od 180.000 kuna.

image
Ante Čizmić/Cropix

Državno odvjetništvo je u priopćenju na svojim službenim stranicama već najavilo žalbu na takvu odluku. Ketamin, koji su Talijani donijeli da bi ga prodavali za vrijeme Ultre, već su 2019. godine na naše područje donijeli Britanski dileri.

Tada su za vrijeme trajanja festivala uhićena dva Britanca s navedenom drogom, također raspodijeljenom u “pizeve” za prodaju te su završili u zatvoru u Splitu. Navedena droga se proteklih godina proširila po festivalima elektronske glazbe na Jadranu i u Istri, gdje su je također prvotno donijeli dileri iz Velike Britanije.

Ketamin je disocijativani anestetik koji se uglavnom koristi u veterinarskoj praksi. Kada se ketamin nezakonito uzima, to je obično ušmrkavanjem, navedeno je u MSD priručniku.

Uz manje doze pojavljuje se vrtoglava euforija, koju često slijede napadi anksioznosti ili nestalno raspoloženje. Veće doze izazivaju povlačenje, a kada su doze još veće stanje svijesti može postati još teže, a poznato je kao “K–rupa”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 16:42