StoryEditorOCM
Crna kronikaSPLITSKI USKOK

Dvojici devet godina zatvora za šverc 300 kilograma marihuane iz Crne Gore: vozač drogu sakrio u crne torbe i rekao da vozi opremu brazilskih sportaša

29. travnja 2020. - 17:29

Ukupno devet godina zatvora dosuđeno je za šverc 312 kilograma marihuane u Hrvatsku iz Crne Gore. Na po četiri i pol godina zatvora svaki osuđeni su na Županijskom sudu u Splitu Branimir Marinić (41) i Nikola Čupić (35), oba iz Dubrovnika, prema optužnici regionalnog ureda USKOK-a iz Splita.

Uhićeni su u kolovozu prošle godine kada je na graničnom prijelazu Karasovići u turističkom autobusu pronađena droga u crnim torbama za koje je vozač Branimir Marinić kazao kako u njima prevozi sportsku opremu momčadi iz Brazila. Nabavna vrijednost pronađene marihuane je 4,6 milijuna kuna, čime bi u prodaji na malo dileri zaradili trostruko više, oko 15 milijuna.

Optužnica tereti Marinića i Čupića da su se od travnja do kolovoza prošle godine povezali s više osoba na području Crne Gore radi nabave velike količine marihuane koju su planirali prodavati na zagrebačkom tržištu. Kupoprodaju u susjednoj državi je dogovorio Čupić, navodi optužnica dok je po ilegalnu robu otišao Marinić autobusom marke Setra. Vozilo je bilo registrirano na turističku agenciju kojoj je Čupić suvlasnik, a Marinić mu je bio zaposlenik.

Vozač je marihuanu preuzeo 22. kolovoza na predjelu između Risna i Kotora gdje se našao s trojicom crnogorskih dobavljača robe koji su mu donijeli 41 paket s ukupno 312,7 kilograma marihuane koju su utovarili u autobus. Dogovor je bio da Marinić preveze marihuanu preko granice u Hrvatsku do mjesta Čibače u Općini Župa dubrovačka, gdje je pakete trebao preuzeti Čupić i prevesti ih do Zagreba. Plan je propao kada su autobus oko 15.30 sati zaustavili na granično prijelazu policajci i carinici koji su u njemu našli pakete droge skrivene u 21 crnoj torbi.

image
Branimir Marinić prilikom privođenja
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA

Vozača je odala nervoza, prvo su vidjeli 17 crnih torbi, a kada su ga upitali što je u njima kazao je kako se radi o sportskoj opremi. Izjavio je da je to oprema momčadi iz Brazila koju je vozio u Crnu Goru pa Hrvatsku. Pregledom torbi nađeni su paketi marihuane. Zatim su nađene još četiri torbe sa svim paketima preuzetima preko granice. Istu večer je uhićen Nikola Čupić te su za dva dana privedeni na ispitivanje na državno odvjetništvo i nad njima je određen istražni zatvor.

Optuženi su u studenom prošle godine, a terete se za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama u sastavu zločinačke organizacije što je kazneno djelo za koje se automatski dobiva najmanje tri godine zatvora. Tada je nad njima predloženo i produljenje istražnog zatvora što je i prihvaćeno. Zato su na suđenje na Županijskom sudu dovedeni iz Zatvora u Splitu gdje se nalaze od uhićenja prošlo ljeto.

Obojica su nakon čitanja optužnice priznali krivnju i pokajali se. Vozač je u obrani govorio i o svojoj obiteljskoj situaciji.
- Ja sam sada nezaposlen, a supruga mi radi. Nakon mog uhićenja se odselila s djecom te ne znam točnu adresu.Iskreno se kajem i žao mi je što sam počinio ovo kazneno djelo - kazao je Marinić.

image
Nikola Čupić prilikom privođenja
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA

Drugooptuženi Čupić također je govorio o privatnom životu.

- Moja supruga je sada u cijelosti vlasnica turističke agencije na koju je registriran autobus, a ja sam prokurist. Pružao sam joj logističku potporu, a ako nam se vrati autobus namjeravam ga opremiti da se i dalje bavimo turističkom djelatnošću. Plaćam alimentaciju za djecu iz prvog braka te mi je istražni zatvor onemogućio prihode da namirim tu obavezu. Boravak u zatvoru je utjecao na mene i natjerao me da razmislim o svemu i shvatim da sam pogriješio. Napravio sam štetu sebi i svojoj obitelji i dajem obećanje kako ovo kazneno djelo više neću činiti - kazao je.

Nakon iznošenja ostalih dokaza, tročlano sudsko vijeće proglasilo ih je krivima i osudilo na po četiri i pol godine zatvora. U olakotne okolnosti im je uračunato što su priznali i time pridonijeli skraćenju i efikasnosti sudskog postupka te što su otprije neosuđivani. Osim toga, određeno je da moraju platiti ukupno 39.000 kuna troškova toksikološkog vještačenja te po 1.000 kuna sudskog troška svaki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2022 07:09