StoryEditor
Crna kronikaPOTVRĐENA OPTUŽNICA

Dvojica Rusa na Bilicama čekaju početak suđenja za pljačku 4,7 kilograma zlata iz radnje u samom centru Splita

Piše Katarina Marić Banje
22. travnja 2020. - 14:28
Zgrada u Strožancu u kojemu je stanovala ruska banda  Paun Paunović/HANZA MEDIA

Dvojica Rusa Georgija Babin Vasiljevič (43) i Denisa Ziuzin Nikolajevič (43) ubrzo će iz istražnog zatvora u Splitu na optuženičku klupu Općinskog suda na Dračevcu. Potvrđena je optužnica Općinskog državnog odvjetništva koja ih tereti za krađu 4,7 kilograma zlata  vrijednog 3,4 milijuna kuna iz radnje u Ulici Petra Kružića u Splitu početkom studenog prošle godine oko 2 sata ujutro.

Odjeveni u bijele kombinezone podigli su metalna rolo vrata uz pomoć šifre koju su otkrili i pokupili sve dragocjenosti u kratkom vremenu. Treći sudionik pljačke nije uhićen te je za njim raspisana potraga koja je još na snazi. Georgij Babin Vasiljevič je prvi put došao u Hrvatsku početkom rujna, a  Denis Ziuzin Nikolajevič krajem listopada.

Uhićeni su tjedan dana nakon upada u zlatarnicu u iznajmljenom apartmanu u Strožancu. Prilikom uhićenja jedan je pokušao pobjeći skokom kroz prozor. Kako su se obojica opirala uhićenju, policija je upotrijebila pepper sprej i lisičine. Pronašli su svo pokradeno zlato. Inspektori Prve policijske postaje su tijekom kriminalističkog istraživanja utvrdili kako su tijekom perioda od kada dolaze u hrvatsku počinili kaznena djela i u susjednim županijama.

Nakon privođenja na državno odvjetništvo obojica su se branila šutnjom, a tada je nad njima određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega pošto se radi o stranim državljanima. Optuženi su za kazneno djelo teške krađe za koje je zapriječena kazna do osam godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 01:41