StoryEditor
Crna kronikaNESTALI JATACI

‘Ruska veza‘ kojoj se gubi svaki trag: tko je tajanstvena Svetlana koja je u Split dovela pljačkaše zlatarnice?

27. travnja 2020. - 17:02
Na fotografiji: zaplijenjeno zlatoTom Dubravec/HANZA MEDIA

Ruskim pljačkašima zlatarnice je smještaj prilikom dolaska na područje Splita našla njihova sunarodnjakinja Svetlana. Nakon što je ona preuzela ključeve apartmanu u Podstrani u listopadu prošle godine tamo se prvi smjestio plavokosi Rus, čiji identitet do danas nije poznat. Oboje su nestali nakon što su u studenom s hrpom ukradenog nakita u istom apartmanu ‘pali’ Georgij Babin Vasiljevič (43) i Denis Ziuzin Nikolajevič (43).

I za sam pronalazak smještaja radila je “ruska veza” jer je vlasnica apartmana u Podstrani također porijeklom iz te države. Natalija R. živi u Njemačkoj i ključeve apartmana u prizemlju novogradnje na predjelu Strožanca je povjerila poznanici kojoj je u listopadu rekla da će ih preuzeti njena prijateljica Svetlana čim dođe iz Moskve.

Tako je i bilo, a kasnije je Svetlana viđena u društvu plavokosog Rusa, nižeg i mršavije građe koji je tamo živio. Iako je govorio samo materinji jezik, uspijevao se sporazumjeti sa susjedima i kada nije bilo Svetlane. Na video snimkama pljačke se vidi tročlana ekipa, a ni jedan od uhićene dvojice nije kasnije prepoznat kao Svetlanin pratitelj iz Strožanca. Vjerojatno je stoga kako je treći pljačkaš za koji je raspisana tjeralica upravo plavokosi Rus koji je viđan s njom.

Čekaju suđenje

Dvojica uhićenih Rusa čekaju početak suđenja na Općinskom sudu u Splitu u ćeliji Zatvora u Splitu. Tereti ih se za krađu 4,7 kilograma zlata vrijednog 3,4 milijuna kuna iz radnje u Ulici Petra Kružića u Splitu početkom studenog prošle godine oko 2 sata ujutro. Kako je vidljivo na snimkama nadzornih kamera, jedna maskirana osoba je u 2.08 sati došla iz pravca Zlatnih vrata i ušla u Bosansku ulicu.

Odmah za njom dolaze još dvije maskirane osobe s velikim kutijama u rukama. Stižu do zlatarnice “Đonlić” u Ulici Petra Kružića na kojoj podižu metalna rolo vrata. Prvi maskirani u bijelo jednokratno odijelo macom razbija staklena vrata i ulazi u radnju s pravokutnom kutijom u rukama, za njim odmah ulazi drugi pljačkaš u tamnoj jakni s kapuljačom na glavi, također s velikom kutijom u rukama. Zatim u zlatarnicu ulazi i treći maskirani u bijelom jednokratnom odijelu i on razbija police na bočnom zidu radnje.

Grabe nakit, izlaze, spuštaju rolo vrata i nestaju u pravcu Zlatnih vrata. U blizini su ostavili osobni automobil Renault Laguna koji je kasnije bio parkiran ispred zgrade s apartmanom i koji je također pregledan u sklopu kriminalističkog istraživanja.

image
Zgrada i stan u Strožancu u kojemu je stanovala ruska banda koja je opljačkala zlatarnicu u centru Splita
Paun Paunović/HANZA MEDIA

Splitska policija je nedugo nakon uhićenja imala saznanja da su Rusi počinili kaznena djela i u susjednim županijama te jedno u Zagrebu.

Od ruskih kolega su stoga i zatražili podatke iz njihove kaznene evidencije. Georgij Babin Vasiljevič, varioc po zanimanju, rođen je u Jaroslavu gdje i živi, a osuđivan je otprije na šest godina zatvora zbog krađe na sudu u Ivanovu. Prvi put je došao u Hrvatsku početkom rujna. Denis Ziuzin Nikolajevič, prehrambeni inženjer rođen u Jaroslavu, ali živi u Moskvi i nije prije osuđivan. U Hrvatsku je došao krajem listopada, a obojica su zajedno uhićeni tjedan dana nakon upada u zlatarnicu.

Varioc i inženjer

Protiv obojice je optužnica postala pravomoćna, a obranu inženjera Denisa Ziuzina Nikolajeviča je preuzeo odvjetnik Vinko Gulišija koji smatra kako protiv njegovog klijenta nema dokaza.

- Ni biološka ni daktiloskopska vještačenja nisu povezala mog klijenta s mjestom pljačke i ukradenim zlatom. Jedino za što je “kriv” je to da je koristio isti apartman kao i prvooptuženi u kojeg je nađeno zlato kada je bježao policiji. Svjedoci su potvrdili kako je tu bilo još osoba koje su dolazile - kazao je odvjetnik.

Denis Ziuzin Nikolajević je uhićen nakon što je izašao iz zgrade u kojoj je apartman dok je Georgij Babin Vasiljevič policiji pokušao pobjeći skokom kroz prozor. Na leđima je imao crni ruksak pun ukradenog zlata. U njemu je nađeno: 575 privjesaka, 301 lančić, 574 prstena, 28 pari naušnica, 142 narukvica, 14 broševa te 18 igala za kravatu.

U apartmanu u Podstrani je nađena i dva prijenosna radio uređaja i digitalni kodni sistem - daljinski upravljač marke “Pandora”. Nađen je i građevinski čekić - maca na kojem kasnijim vještačenjem nije izoliran uzorak pogodan za utvrđivanje DNK kao ni upotrebljivi otisci prstiju. Nakon privođenja na državno odvjetništvo obojica Rusa su se branila šutnjom tako da se nije došlo ni do Svetlane ni do trećeg pljačkaša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2021 11:44