StoryEditorOCM
Crna kronikaDIJAGNOZA 1

‘Dao sam Suzani Jelavić 4500 eura da mi sredi papire i mirovinu. Ovako mi je objasnila koliko od toga njoj ide...‘

Piše Vladimir Urukalo
30. studenog 2023. - 17:00
Početak suđenja u srpnju na Županijskom sudu u Splitu. Slijeva nadesno: Suzana Jelavić, Mario Tafra i Valter NutrizioJakov Prkić/Cropix

- Suzana Jelavić od mene je tražila četiri i pol tisuće eura da joj dam, a da će ona pribaviti nalaze koji su mi potrebni da dobijem invalidsku mirovinu. Dao sam joj to i objasnila mi je da je to novac kojeg trebam dati za dobivanje mirovine, da je 1500 eura za neke nalaze, a tri tisuće je za nju. Ona mi je dala dokumentaciju i predala je zahtjev, a ja na kraju mirovinu nisam dobio i danas je ne primam - kazao je u četvrtak umirovljeni zidar Nikica Milat koji je na splitskom Županijskom sudu svjedočio u nastavku suđenja za slučaj "Dijagnoza 1".

Sudi se nekadašnoj medicinskoj tehničarki Suzani Jelavić, vozaču HZMO-a Dragiši Šušiću, medicinskom tehničaru Mariju Tafri te liječnicima Dariju Sučeviću, Valteru Nutriziu, Boranu Uglešiću i Borisu Samardžiji sudi za makinacije s lažiranom dokumentacijom na temelju koje su dodjeljivane vojne mirovine.

Prije nego li je dao ovakav iskaz, Milatu je pročitan njegov iskaz dan istražnom sucu još 2008. godine u kojem nije spominjao davanje novca. Zašto nije, pitao ga je odvjetnik Hrvoje Alajbeg koji zastupa prvookrivljenu Jelavić.

- Nitko me nije tada pitao za novac - odgovorio je mirno svjedok. Iako je dao novac, mirovinu nije dobio jer je baš u to vrijeme USKOK "razbio" cijelu priču pa je ostao i bez novca i bez mirovine.

Dalje je svjedok rekao i da je bio jednom kod doktora Uglešića od kojeg je dobio jedan ili dva nalaza, ali mu tada nije pokazao niti donio bilo kakvu dokumentaciju o svom prijašnjem liječenju već mu je samo to usmeno rekao.

- Nisam kod Uglešića niti bio na psihijatrijskom liječenju već samo dva puta na kontroli - ustvrdio je svjedok. Zanimljivo je, pak, kako se u spisu, a vezano za njegov slučaj, nalazi puno više nalaza koje je potpisao psihijatar Uglešić.

Potom je, na pitanje odvjetnika Joška Čeha koji brani doktora Sučevića, odgovorio kako nikad nije bio u Poliklinici "Kalajdžić" u kojoj je Sučević tad radio niti je tamo snimao glavu kako je to navedeno u iskazu danom 2008. godine.

- Ne, nisam snimao glavu tamo. Ne znam kako je u zapisnik o ispitivanju ušlo da sam osobno od liječnika skupljao dokumentaciju jer je istina ovo što sam danas rekao, a to je da je Suzana sve to prikupljala i predala - ustrajao je Milat u svom današnjem iskazu.

Suđenje se nastavlja početkom iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:08