StoryEditorOCM
Crna kronikaBRAVO POLICIJA!

Često ih kritiziramo, ali policajci iz Dalmacije su munjevitim uhićenjem homofoba i piromana spasili obraz Hrvatskoj!

Piše Saša Ljubičić
22. srpnja 2024. - 16:34

Policija je spasila obraz Splićanima, zapravo cijeloj Hrvatskoj. Nakon incidenta na Bačvicama, gdje je napadnut gay par, i o čemu su pisali strani domaći i strani mediji, brzo su pronašli homofobnog Virovitičanina, ovisnika o drogama, pa protiv njega podnijeli kaznenu prijavu.

image

► I jedan od najčitanijih portala na svijetu, britanski Sun, pisao je o nasilju u Splitu. To je problematično jer svi, i heteroseksualci i homoseksualci, Hrvatsku doživljavaju kao jednu od najsigurnijih destinacija na svijetu. No, je li to zaista tako? Policija nas uvjerava da smo sigurni

Screen
image

► Profili gay turista iz Velike Britanije koji su napadnuti u Splitu su zasuti podrškom iz Hrvatske. Čak je i jedan od napadnutih nakon uhićenja stavio na svoj profil poruku iz Hrvatske i napisao "PRAVDA!"

Insta

Dolijao je i piroman iz "Medene". Specijalci su ga uhitili dok se vozio autobusom. Nekima je privođenje izgledalo brutalno, zaprepašteni su policijskom efikasnošću i silinom kojom je izvedeno, no nije im palo na um da je podmetanje požara kod Trogira moglo završiti ne samo ogromnom materijalnom štetom, već i ljudskim žrtvama.

Moglo je biti mrtvih, domaćih i stranaca. Vatra se bila ozbiljno približila kućama, no vatrogasci su sjajno odradili svoju zadaću, a i sustav nadzora je očito bio od koristi.  

Ilegalne migracije

Policajci su često izloženi kritikama građana i medija. I često je to neopravdano jer se objektivno ne sagledava u kakvim uvjetima policija radi i čime sve u smislu kadra, ali i opreme - raspolažu.

A, ako tko ovdje radi svoj posao kako treba, generalno gledajući to je upravo policija, koja dobar dio godine funkcionira u skoro pa nemogućim uvjetima. Naime, nije im dosta što su "rastegnuti" po dugoj vanjskoj granici EU-a prema BiH, Srbiji, Crnoj Gori, i gdje 24 sata tjedno vode bitku s ilegalnim migracijama, nego im se s turizmom na leđa navalilo još problema.

image

Uhićenje piromana iz Trogira

Da su im samo migranti koji nadiru u valovima, imali bi posla preko glave, a ovako od Uskrsa do sredine listopada pucaju po šavovima. Tada se broj ljudi u jadranskom dijelu Hrvatske utrostruči, a MUP s manje-više istim brojem policajaca mora posvuda održati red i mir.

Ljeti višestruko raste broj prekršaja protiv javnog reda i mira, ali i prometnih nezgoda, a svatko očekuje da je policija na licu mjesta "odmah i sad" i da sve riješe u pet minuta. Pa ne bi da ih je kao u Kini. 

Kad se na sve ovo doda da, gledano u prosjeku, policajci nisu bogzna kako plaćeni, a nerijetko nose glavu u torbi, onda im se zaista mora odati ljudsko priznanje. To što se među mladima sve teže pronalaze interesenti za policijsku karijeru, jasno govori da Vlada nedovoljno vrednuje rad plavaca. To se mora što prije popraviti, u protivnom ćemo kao društvo imati velikih problema.

image

Prometna policija ljeti ima pune ruke posla
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/cropix/Cropix

Kažem, lako je udarati po njima kad se nešto dogodi, pa govoriti "kako ih se dugo čekalo i da ih nije nigdje bilo", no kad se uzme u obzir da su deficitarni kadrom i da ih u gradovima nedostaje praktički na svim pozicijama u složenom policijskom aparatu, mora im se skinuti kapa kako brinu o sigurnosti. Kako uspijevaju sa svim izići na kraj.

Po kratkom postupku

U slučaju homofoba i piromana, policija je dokazala da slučajeve koji su medijski jako eksponirani brzo i učinkovito rješava. Kamo sreće da je tako i s onima koji izmaknu pozornosti novinara i vječnih grintavaca s društvenih mreža.

Niska stopa kriminala i sigurnost koju unatoč "miješanju" stanovništva i turizmu i dalje imamo, svjedoče da policija dobro radi svoj posao.

Dojam je, zapravo, da nakon istraga i uhićenja stvari zapinju po ladicama DORH-a ili godinama, čak i desetljećima, čekaju po sudovima na zadovoljenje pravde. No to nije odgovornost policije, a nerijetko im se pripisuje, premda oni svoje obave, a slučajevi koji intrigriraju javnost, najviše oni koruptivne prirode i političkog predznaka, bivaju razvodnjeni zbog tromog pravosudnog sustava. A kad bi on funkcionirao barem malo bolje nego što je sada slučaj, i na rad policije bi bilo manje prigovora. Valjda ćemo i to jednom dočekati.   

image

Uhićen je napadač na gay par na Bačvicama
 

Paun Paunovic/Cropix, INSTAGRAM
image

Policija je angažirana oko ilegalnih migracija 365 dana u godini
Foto: Bruno Konjević/CROPIX

Bruno Konjevic/Cropix/Cropix
             

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 04:46