StoryEditorOCM
Crna kronikaOPASAN FENOMEN

Čak četvrtina Hrvata probala neku vrstu droge. Konzumacija psihoaktivnih droga u porastu.

Piše Vijesti SD
29. veljače 2024. - 18:41

U 10 godina se na europskom tlu pojavilo 1000 novih vrsta droga, dok za Hrvatsku ta brojka iznosi negdje između 150 i 200, pokazuju to podaci zavoda za javno zdravstvo. Dobra je vijest da takozvana zombi droga ili fentanil, koji je u SAD-u uzeo više od 100 tisuća života, još uvijek nije prisutna u velikoj mjeri.

Ipak fentanil se već pojavio u zemljama Europske unije, pa policija priprema preventivne programe. Istodobno, u Hrvatskoj raste konzumacija psihoaktivnih tvari, više je policijskih zapljena, ali i prekršaja neovlaštenog posjedovanja droge, piše Net.hr.

"Podaci nam kažu da negdje četvrtina osoba konzumira, točnije konzumirala neku od droga, najčešće je to marihuana, ali su tu prisutne i druge droge", poručio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

"Mi sustavno zaista radimo, kada je riječ o fentanilu. Fentanil je jedna vrlo, izrazito opasna droga koja djeluje na organizam. U suradnji smo i s Europolom i drugim policijskim organizacijama, vodeći računa da fentanila na našim ulicama bude što manje", rekla je Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 11:37