StoryEditorOCM
Crna kronikaprijeti mu 40 godina

Buvel se rasplakao u sudnici, jedno sučevo pitanje ga je ‘rasturilo‘: presuda za ubojstvo Vuknića na Valentinovo

Piše Vladimir Urukalo
9. veljače 2023. - 17:14

Dragomir Petrović zvani Buvel, 50-godišnjak iz Trolokava kojem se na splitskom Županijskom sudu sudi zbog teškog ubojstva na podmukao, surov i bešćutan način Petra Vuknića (35) iz Splita početkom veljače prošle godine, idućeg će tjedna, i to točno na Valentinovo, doznati svoju kaznu koju će mu izreći sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Zorana Ivaniševića. A obzirom na kvalifikaciju djela, ona može biti i do 40 godina!

Buvel je u sudnici u četvrtak pri iznošenju četvrte po redu svoje obrane, nakon policije i ŽDO-a, kazao da mu je jako žao zbog svega i da iskazuje iskreno kajanje i sućut obitelji pokojnog Vuknića. Odgovarajući na pitanje suca Ivaniševića o obiteljskim prilikama, Buvel se spomenuvši suprugu i svoje dijete rasplakao tako da mu je sudac dao nekoliko minuta izvan sudnice da se pribere.

Optužnica tereti Petrovića da je 3. veljače od 16.45 do 19 sati u Splitu i na predjelu Malačka u Kaštel Starom zloupotrijebio povjerenje i poznanstvo s Petrom Vuknićem te s njim dogovorio sastanak radi razgovora. Vuknić, obzirom da je poznavao i bio u prijateljskim odnosima s Petrovićem i njegovim bratom nije sumnjao da će mu se išta dogoditi, pa je ušao s njim u automobil marke Smart ispred jednog splitskog hotela.

Vozio je Petrović, a razgovarali su o tome tko je zapalio automobil Petrovićeve supruge u paljevini u prosincu 2021. godine u garaži na Pujankama kada je izgorjelo više vozila i motocikala. Tijekom vožnje dolazi do verbalne prepirke nakon koje Buvel iz neposredne blizine od 20-ak centimetara, kako je utvrđeno balističkim vještačenjem, iz pištolja ispaljuje hitac koji teško ranjava Vuknića.

- Nema uporišta u dokazima da se on samo branio kao što tvrdi. Vuknić tada trpi jake bolove kako fizičke tako i psihičke, no okrivljeni ne zaustavlja vozilo već ga odvozi na predio Malačka. TIh 15-20 minuta žrtva i dalje trpi jake bolove, no Petrović ga izbacuje iz auta, vuče po podu tako teško ranjenog i ostavlja na smetlištu kao životinju - navela je, uz ostalo, u svom završnom govoru tužiteljica Mira Dolić koja smatra da je dokazano teško ubojstvo.

S druge strane, njegov odvjetnik Veljko Miljević detaljno je pokušao objasniti zašto nema niti jednog obilježja teškog ubojstva te je ustvrdio da se njegovog klijenta treba kazniti za tzv. "obično ubojstvo" koje je i priznao od početka i da pri tome treba uzeti u obzir kao olakotno i priznanje i neosuđivanost njegovog klijenta.

Iščuđavao se, na sva usta hvaleći policiju i njenu obradu, kako je od prvotne kvalifikacije običnog ubojstva koje stoji u kaznenoj prijavi i rješenju o otvaranju istrage, odjednom, nakon drugog iskaza sestre pokojnog Vuknića, došlo do promjene kvalifikacije. Buvel je cijelo vrijeme tvrdio da je postupao u nužnoj obrani jer je Vuknić prvi potegao pištolj na njega.

- Optužnica se mijenja na gore samo na osnovu iskaza jedne svjedokinje. No, ne uzima se da je ona sama rekla da je Petrović iskorišten od grupe ljudi, spominju se tri, četiri imena (koji su po iskazu sestre žrtve njenom bratu dugovali prilično veliku svotu novca - op.a.) koja stoje iza toga. Po toj izjavi moj je klijent samo lakomislena budala koja je za druge obavio taj posao. Što se tiče elemenata zlouporabe povjerenja odnosno podmuklosti, pa kakvo je povjerenje žrtva imala u Petrovića kada je u vozilo ušla naoružana pištoljem!.... isto tako, nema niti okrutnosti jer je vještak rekao da su sve ozljede osim hica, a koje su nastale na Malačkoj, nastale nakon gubitka svijesti žrtve. Tko zna abecedu prava, može iste sekunde otpisati okrutnost. Nije ga moj klijent niti namamio u auto jer kakvo je to namaljivanje ispred hotela gdje zna da postoje kamere koje sve snimaju - zaključio je odvjetnik MIljević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 07:05