StoryEditorOCM
Crna kronika‘obično‘ ubojstvo

Buvelu nakon ponovljenog suđenja 18 godina robije! Vuknića je živog vukao po kamenjaru, ostavio ga na smetlištu da umre

Piše Vladimir Urukalo
23. srpnja 2024. - 15:44

Pola godine nakon što je krenulo ponovljeno suđenje Dragomiru Petroviću (50) zvanom Buvel iz Trolokava, u utorak je na splitskom Županijskom sudu donesena presuda po kojoj je za ubojstvo Petra Vuknića kažnjen s čak 14 godina manje nego prvi put, dakle, s prvotnih 32 godine zatvora sada ga je sudsko vijeće suca Zorana Ivaniševića osudilo nepravomoćno na 18 godina zatvora.

image

Žrtvu je pogodio metkom u trbuh, vukao po kamenjaru...

Nikola Vilić/Cropix

Ipak je ‘obično‘ ubojstvo

Nije u pitanju nikakav iznenadni "nalet samilosti" kod inače vrlo strogog, ali i vrlo pravednog suca, nego su mu ruke bile vezane jednostavnom činjenicom da je prvi put Buvelu "odrezao" 32 godine jer je kvalifikacija bila teško ubojstvo na okrutan način za što je maksimalna propisana kazna 40 godina robije.

No, nakon što je Visoki kazneni sud tu presudu ukinuo i vratio na ponovno suđenje da se utvrdi je li Buvel prema svojoj žrtvi tada postupao okrutno, sudski vještak patolog Antonio Alujević razriješio je dvojbu kazavši kako "bolovi i patnje koje je žrtva trpjela u tom vremenu nisu prelazile mjeru onih koje obično prate usmrćenje" te da, s obzirom na to da je žrtva pogođena jednim hicem u trbuh, "nema karakteristika okrutnosti jer se nije radilo o dugotrajnom nanošenju više ozljeda, niti je to trajalo satima".

Nakon takvog iskaza vještaka, ŽDO-u je jedino preostalo prekvalificirati optužnicu u tzv. "obično ubojstvo" za što je propisana kazna od pet do 20 godina zatvora.

Podsjetimo da se Buvela, dakle, teretilo da je 3. veljače 2022. godine, od 16.45 do 18 sati, dogovorio sastanak s Vuknićem ispred hotela "Split" s namjerom da ga ubije. Kad je 35-godišnja žrtva ušla u Petrovićev Smart kako bi razgovarali, Buvel je u prepirci počeo zapitkivati Vuknića tko je u Tijardovićevoj ulici krajem 2021. godine zapalio više vozila, među kojima je izgorjelo i ono Petrovićeve supruge.

Vuknić nije to želio reći pa je Buvel, dok su se nalazili na Žnjanu, iz pištolja, s udaljenosti od dvadesetak centimetara, ispalio jedan hitac i pogodio Vuknića u trbuh. Umjesto da ga tako teško ranjenog odveze do bolnice, Petrović je krenuo prema predjelu Malačka u Kaštelima te je žrtva, po vještačenju, trpjela vrlo jake i fizičke i psihičke bolove i jaki strah minimalno 15 do 20 minuta.

Kad su stigli na Malačku, Petrović iz auta izvlači Vuknića koji je još uvijek živ, ali bez svijesti, vuče ga po kamenjaru, pri čemu je ovaj zadobio više oguljotina po tijelu te ga baca na smetlište i ostavlja da umre. To se i dogodilo u roku od sat vremena.

image
Nikola Vilic/Cropix

U mokraći pronađen kokain 

Buvel se branio tvrdeći da je Vuknić njega htio ubiti te da je izvadio pištolj, no da je on samo bio brži braneći svoj život, da je bio tako brz jer je konzumirao kokain te da Vuknića nije odvezao u bolnicu jer je bio u šoku od svega. No, sudac je kazao kako nužna obrana ne proizlazi iz niti jednog dokaza. 

- Potpuno je nezamisliva situacija da bi u okolnostima kada bi žrtva Vuknić već imao uperen pištolj u okrivljenika ovaj bio u mogućnosti reagirati toliko brzo da iz pretinca vozačevih vrata, dok je vozio s obje ruke na volanu, izvuče pištolj i ustrijeli žrtvu prije nego ona njega. Sudu je vrlo dobro poznato da je u mokraći okrivljenika utvrđena prisutnost kokaina, ali je isto tako jako dobro poznato da se okrivljenik nekoliko dana skrivao iz čega proizlazi da je kokain mogao konzumirati i nakon počinjenja kaznenog djela. Da je kokain zaista i konzumirao neposredno prije počinjenja, iz stanja spisa neprijeporno proizlazi da su u njegovoj krvi nađeni i tragovi Normabela, analgetika Zaldiara i Brufena što su supstance koje usporavaju reakciju osobe koja ih konzumira - kazao je, uz ostalo, sudac Ivanišević dodajući kako Petrovićevo izraženo žaljenje zbog Vuknićeve smrti nije uzeo kao olakotnu okolnost jer nije "popraćeno pokajanjem okrivljenika koji, uostalom, ne priznaje počinjenje ovog kaznenog djela".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 03:50