StoryEditorOCM
Crna kronikaCrni notes (22)

Britanski vojnik došao na humanitarnu utrku u Kaštela gdje je na smrt pretučen. Petorica su uhićena, osuđen samo jedan

6. svibnja 2023. - 12:13

Rijetka su kaznena djela za koja ne postoji zastara. Uglavnom imaju vremenski rok nakon kojeg ih se, po sili zakona, treba prepustiti zaboravu.

No, stvarnom životu za zločin nema zastare  jer ostavlja neizbrisiv trag – na žrtvama, onima koje su ga preživjele, na njihovim najmilijima, a nepovratno se mijenjaju i osobe koje su ga počinile, ali i svi iz njihove okoline.

Ovim serijalom podsjetit ćemo na neke od tih zločina: rekonstruirat one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.

Na svjetlo dana izvući ćemo kaznena djela izdvojena po određenim značajkama, primjerice, brutalnošću ili nečim što ćemo vam otkriti tek u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

Britanski vojnik Simon Lee Terrence Jeans (25) preminuo je u bolnici u Surreyu na jugu Engleske. Vijest je objavljena 19. rujna 1996. godine. U priopćenju Ministarstva obrane Velike Britanije navedeno je kako je mladić podlegao ozljedama od ranjavanja u blizini Splita 7. rujna.

Objava informacije upućivala je na popriličan skandal, nezabilježen otkako su na području Splita boravili strani vojnici, bilo u sastavu Unprofora ili IFOR-a. Kako u dnevnim informacijama PU splitsko-dalmatinske više od deset dana proteklih od zadobivanja ozljeda do smrti vojnika nije bilo ni traga informaciji o navedenom incidentu, novinari su se obratili zapovjedništvu britanskih snaga u bazi u Divuljama kod Trogira.

Njihov Odjel za odnose s javnošću izvijestio ih je da je vojnik Simon Lee Terrence Jeans bio stacioniran kao pripadnik inženjerskih snaga u Sarajevu, ali je u subotu 7. rujna došao sudjelovati u humanitarnoj Utrci mira okolicom Kaštela i Splita. Prihod utrke bio je namijenjen štićenicima vrličkog Zavoda za djecu sa smetnjama u razvoju.

Izlazak s petoricom kolega

– Tijekom večeri izišao je s petoricom kolega iz vojarne da bi se vratio kasno navečer s teškom frakturom lubanje. Incident se dogodio u ili ispred kafića u Kaštel Lukšiću, gdje je Britance napalo tridesetak lokalnih mladića. Bili su naoružani željeznim šipkama, štapovima te palicama.

image

Specijalci IFOR-a

Cropix/Matko Biljak

Petorica su prošla s lakšim ozljedama, uglavnom modricama, dok je Simon Jens zadobio jak udarac u glavu koji je izazvao frakturu. Odmah je prebačen u njemačko-francusku bolnicu u Segetu Donjem pa u KBC Split.

CRNI NOTES (21): Monstruozne metode bračnog para iz Splita: Valentina je imala godinu i pol dana kada je očuh istukao i vezao za madrac

Kada mu je pružena prva pomoć, prebačen je u bolnicu Hopkins u Oxfordu, specijaliziranu za ozljede glave.  Nakon što su mu stabilizirali stanje, prebačen je u vojno krilo bolnice u Surreyu.

U ponedjeljak 16. rujna je preminuo – izjavio je satnik Charles Routh iz Odjela za odnose s javnošću, uz napomenu kako je preminuli vojnik bio oženjen i da ima sina starog 20 mjeseci.

Nakon tučnjave u Kaštel Lukšiću izlazak stranih vojnika iz vojarne je nekoliko dana bio ograničen, ali ubrzo je sve vraćeno na staro s policijskim satom od ponoći. Od Britanaca se doznalo kako je u istragu incidenta uključena i hrvatska policija, iako nisu izvijestili javnost o događaju redovitim kanalima.

CRNI NOTES (20): Bili su jedna od imućnijih obitelji u imotskom kraju, a onda se dogodila tragedija. Josip je uzeo pušku, ispalio je rafal...

Nakon direktnog novinarskog upita izjavili su da još traje ispitivanje okolnosti pod kojima se slučaj dogodio, ali i da je slučaj predan istražnom sucu Vojnog suda. Naime, dan nakon objave vijesti od strane Britanaca, istražnom sucu privedena su trojica mladića, dvojica od 18 i jedan od 19 godina, a tragalo se za još dvojicom, od kojih je jedan bio maloljetan, a drugi pripadnik Hrvatske vojske.

image

Faksimil teksta

SD

Od mještana Kaštel Lukšića doznalo se tek nekoliko podataka.

– Britanci su prvo bili u kafiću, odakle su ih izbacili, a onda su otišli do diskoteke “Mali raj”. Nakon izlaska iz diskoteke, na plaži Šoulavy dočekali su ih lokalni momci, klinci od 18 do 19 godina. Priča se da su Britanci istukli u diskoteci nekog našeg, ali neki kažu da je sve bilo zbog bezobraznog nabacivanja djevojkama.

Znate kako je, iforovci imaju novca pa se ponekad bahato ponašaju. Inspektori MUP-a već su nas ispitivali o ovome – izjavila je djevojka koja živi u kući u blizini plaže, ali kobne večeri nije ništa ni vidjela ni čula.

Tijekom istrage utvrdilo se kako su u sukobu sudjelovali lokalni mladići. Sve je počelo u diskoteci “Mali raj” u Kaštel Lukšiću u noći sa subote na nedjelju, između jednog mladića iz Kaštela i više inženjeraca britanskog bataljuna IFOR-a.

Nakon što ga je jedan od Britanaca udario, 19-godišnjak je izišao. Vani se našao sa svojim poznanicima i tamo su pričekali Britance. Sukob se nastavio oko 800 metara od lokala, na rivi u Kaštel Lukšiću, općom tučnjavom između domaćih mladića i iforovaca.

image

Faksimil teksta

SD

Kako su nakon sukoba na mjestu tučnjave nađene željezne šipke te mramorna i betonska ploča, opravdano se sumnjalo da je nekim od tih predmeta udaren Simon Lee Terrence Jeans, koji je poslije tjedan dana podlegao ozljedama. Uhićenu petorku sumnjičilo se za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom.

Nad njima je određen istražni zatvor, a nakon mjesec dana su tijekom istrage saslušani i britanski vojnici. Utvrđeno je kako je tijekom tučnjave Simon Lee Terrence Jeans stajao po strani s rukama u džepovima i ponavljao “No problem”, kada je dobio kamenom u sljepoočnicu.

Oslobođen krivnje

Zbog krvarenja u mozgu nastao je hematom, koji se pokazao kobnim. Optužena su petorica: Dean Škaro za ubojstvo te još četvorica mladića za sudjelovanje u tučnjavi.

U sukobu je sudjelovalo još najmanje deset osoba, ali nisu nikada identificirane. U srpnju 2000. godine je na Županijskom sudu u Splitu Dean Škaro oslobođen krivnje, a ostali su nepravomoćno osuđeni zbog tučnjave na minimalne zatvorske kazne.

image

Dean Škaro na suđenju

Jakov Prkić/Cropix

Nakon toga je slučaj poslan na Vrhovni sud te je u prosincu iste godine utvrđeno da je nastupila zastara kaznenog progona za četvoricu s blažom optužbom. Stoga je u odnosu na njih prekinut postupak, dok je za Deana Škaru naloženo novo suđenje zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja tijekom prvoga.

Drugo suđenje počelo je 2003. godine, a trajalo je godinama zbog različitih nalaza sudskih vještaka medicinske struke. Prvo vještačenje utvrdilo je da je Britanac preminuo od ozljeda zadobivenih u tučnjavi, koje su bile preteške za preživljavanje.

Međutim, u drugom vještačenju liječnici su naveli kako do smrti ne bi došlo da je mladi vojnik odmah operiran u splitskoj bolnici. Na suđenje je iz Engleske redovito dolazio Terry Jeans, otac pokojnog iforovca.

– Moj sin je imao ženu i sina kojeg nije nikada vidio upravo zbog ove tragedije. Veoma sam razočaran hrvatskim pravosuđem – izjavio je prilikom jedne od odgoda suđenja 2007. godine.

U srpnju te godine Dean Škaro je oslobođen krivnje za ubojstvo jer je sudsko vijeće utvrdilo kako je razlog smrti iforovca bilo nepružanje adekvatne medicinske pomoći u bolnici u Engleskoj. Nadalje, sudsko vijeće utvrdilo je da nema nikakvih dokaza da je Dean Škaro uzeo kamen i njime udario 25-godišnjaka.

image

Faksimil teksta

SD

I ta presuda je ukinuta početkom 2008. godine te je sljedeće godine Deanu Škari počelo treće suđenje. Na njemu je trebalo nedvojbeno utvrditi je li ozljeda glave jedini uzrok smrti, odnosno je li nakon mladićeve hospitalizacije u britanskoj bolnici bila prekinuta uzročno-posljedična povezanost između ozljede i smrti.

CRNI NOTES (19): Slučajno ubojstvo najboljeg prijatelja na Braču: mladići su išli u lov na veprove na Vidovu goru, samo jedan se vratio

Vrhovni sud je smatrao kako treba ponovno procijeniti neke dijelove kombiniranog mišljenja liječnika neurokirurga i patologa iz Splita i Zagreba, koji ipak u nekim dijelovima nalaza direktno povezuju pogoršanje koje je dovelo do smrti Britanca s ozljedama nastalim u Kaštel Lukšiću.

Također su naložili pomnije ispitivanje je li optuženi Škaro sudjelovao u tučnjavi. Obrana je s druge strane tvrdila kako je zbog smrti došlo do nemara liječnika u Velikoj Britaniji te da same ozljede nisu morale dovesti do fatalnog ishoda.

CRNI NOTES (18): Smrt gospođe Grete iz Splita: vlasnica prostranog stana na Bačvicama zadavljena je zbog zlatnika s likom Franje Josipa

Dean Škaro je negirao krivnju.

– U vrijeme tučnjave kupovao sam burek u obližnjem fast foodu – izjavio je optuženi.

Tijekom suđenja su prijašnji optuženici za koje je postupak pao u zastaru dali iskaze kao svjedoci.

image

IDE

SD

– Ovaj Britanac je bio napadnut od Škare te sam čuo tupi udarac, ali ne mogu se sjetiti od čega jer sam bio udaljen oko šest metara. Vidio sam dvojicu kako podižu Britanca kojeg se čulo kako “hropće” – izjavio je jedan.

Kazna pa pomilovanje

Druga dvojica nisu vidjela ni udarac, ni Deana Škaru da sudjeluje u sukobu. U lipnju 2011. godine Dean Škaro, tada star 31 godinu, proglašen je krivim, ali ne zbog ubojstva, na čemu je ustrajala optužba, već zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

Osuđen je na uvjetnu kaznu od 11 mjeseci zatvora uz rok kušnje od pet godina. Okrivljen je za sudjelovanje u tučnjavi tijekom koje je zgrabio kamen deset puta deset centimetara i udario Simona Jeansa u lijevu sljepoočnicu, nakon čega je on pao i udario glavom o tlo.

– Svjedoci su potvrdili da ste vi bili u WC-u diskoteke kada je izbio sukob te da ste bili vani kada je bila tučnjava. Potvrdili su da ste, dok su se svi ostali međusobno tukli, vi ostali sami sa sada pokojnim vojnikom.

image

Otac ubijenog britanskog vojnika Terryja Jeansa pred zgradom splitskog suda

Cropix

Nemamo razloga ne vjerovati svjedoku koji je više puta izjavio da je vidio kako ste udarili vojnika – kazala je predsjednica sudskog vijeća u obrazloženju presude.

Vrhovni sud je u travnju 2012. godine sankciju povisio na godinu i pol dana zatvora umjesto uvjetne kazne. Smatrali su kako je splitski sud točno utvrdio da se radilo o namjernom nanošenju teške ozljede sa smrtnom posljedicom.

No, iako sama smrtna posljedica nije bila namjerna, nego je nastupila zbog nehata optuženoga, odlučili su kako je uvjetna kazna od 11 mjeseci zatvora preblaga. Mladi Britanac je stajao s rukama u džepovima kada mu je optuženi Škaro prišao sleđa i snažno ga udario kamenom u glavu, naveli su, a od njega mu nije prijetio ni napad ni bilo kakva druga opasnost.

Zadao mu je udarac kojim mu je slomio sljepoočnu i tjemenu kost te pobjegao, a dodatne ozljede je Britanac zadobio pri padu. Iako mu Dean Škaro nije namjeravao oduzeti život, radilo se o apsurdno agresivnom činu, ustvrdili su.

U listopadu 2013. godine, odlukom Komisije za pomilovanje predsjednika Republike, oproštena mu je trećina kazne te je time umanjena na godinu dana zatvora.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:49