StoryEditor
Crna kronikaOKORJELI PREVARANTI

Bračni par iz Splita izvarao ljude za oko 700 tisuća eura, a nove prijave još pristižu: Nedžib i Marijana harali su godinama, a njihove žrtve bili su i neki poznati poduzetnici

Piše Marko Didić
29. listopada 2018. - 08:36

Ti sjediš na Bilicama i izdržavaš kaznu od godinu i deset mjeseci zatvora za prijevare oko nekretnina, a nove prijave, iako si u ćeliji, samo stižu.

To se upravo događa Nedžibu Hadžibuliću (54), starom znancu hrvatske policije i pravosuđa. Njegova supruga Marijana Bulić (46) također je pravomoćno osuđena, na istovjetnu zatvorsku kaznu kao njezin muž na Županijskom sudu u Osijeku, ali kako se brine o maloljetnoj djeci, u zatvor će najvjerojatnije kada joj se Nedžib vrati s izdržavanja kazne.

Marijana Bulić, vlasnica agencije za posredovanje u prodaji nekretnina "Galeb" u Križevoj ulici u Splitu, i njezin zaposlenik odnosno suprug, tom su presudom pravomoćno osuđeni na godinu i deset mjeseci zatvora zbog četiri prijevare s kupoprodajom nekretnina, kojima su oštetili vlasnike za 252.000 eura.

Uporni prevaranti

Nedžib Hadžibulić je u srpnju 2008. godine kao zaposlenik suprugine agencije za nekretnine posredovao u kupoprodaji čestice zemlje i prizemnice u Osječkoj ulici u Splitu, te je nekretnine prodao tvrtki "Aedes" u vlasništvo Ante L. za 180.000 eura, od kojih mu je isplaćeno pola iznosa. Nakon što je bračni par dobio novac, nisu ga dali vlasniku zemljišta i kuće Ranku B., koji im je u međuvremenu otkazao punomoć, ali ga nisu ni vratili kupcu.

Zatim su u travnju 2010. godine posredovali u kupoprodaji stana u Splitu, u vlasništvu Ive M., koji je kupila Andrea Branka W. za 40.000 eura. U ovom slučaju je prevarena vlasnica stana, jer su je naveli da kod javnog bilježnika potpiše ugovor u kojem su naveli da je primila novac koji ona nikada nije vidjela, već su oni prodajom njezina stana prebili dugovanje koje su imali s Andreom Brankom W.

U veljači iste godine su izvarali vlasnika trgovačkog društva "Alcon", Antu L., kojem su lažno prikazali da mogu posredovati u kupnji građevinske čestice od 800 metara četvornih u Splitu za 320.000 eura. Na ime kapare i posudbe izvukli su od njega 50.000 eura, a do kupoprodaje zemljišta nije nikad došlo.

U ožujku 2011. su Mati B. kazali da će prodati njegov stan na splitskom Smrdečcu za 80.000 eura, te im je on dao punomoć uz koju su prodali nekretninu. Od ukupne cijene prodavatelju stana su dali 8000 eura, a nikada nije vidio ostatak od 72.000 eura.

Nikad dosta

Upravo dok jedan supružnik guli kaznu, a drugog ona tek očekuje, Odjel gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske protiv njih ovih dana podnosi novu kaznenu prijavu. Supružnici su prijavljeni da su 60-godišnju Emiliju Š. oštetili za 340 tisuća kuna. Gospođa je 2011 godine posudila deset tisuća eura Marijani Bulić, a kako ih ova nije vraćala, vjerovnica je na nagovor prijavljenih supružnika pristala da na svoje ime u rujnu 2014. podigne kredit kod Kreditne unije BRA-MA, u iznosu od 340.000 kuna. Njega su joj osumnjičenici obećali vratiti umjesto nje, što do danas nisu učinili.

Kada je žena digla kredit i dala im sav novac, dobila je natrag onih posuđenih deset tisuća eura, a ostatak su supružnici zadržali za sebe, iako su kod javnog bilježnika potpisali da će vraćati taj kredit umjesto gospođe Emilije. Nijednu ratu nisu vratili. Kao instrument osiguranja kredita upisana je hipoteka nad kućom i okućnicom u Solinu u vlasništvu 60-godišnjakinje, koja je kaznenim djelom prijevare oštećena za iznos od najmanje 340.000 kuna.

Kada odrade aktualnu zatvorsku kaznu od godinu i deset mjeseci zatvora, supružnike čeka još jedna pravomoćna presuda Županijskog suda u Velikoj Gorici od kolovoza ove godine, kojom su proglašeni krivima za dva kaznena djela prijevare na štetu Željane S. u visini od 352 tisuće eura i Ivice M. koji je oštećen za iznos od 86 tisuća eura.

Naravno, supružnici su tijekom procesa imali prigodu oštećenima vratiti novac, pa su suđeni i uvjetno uz vremenski rok koji im je sud dao za vraćanje duga, ali dugove nisu vratili. Svaki od njih je, dakle, ukupno dobio po tri godine i deset mjeseci zatvora u pravomoćno okončanim kaznenim postupcima, a nove prijave kao što je ova od prije par dana i nove optužnice teške milijune kuna još ih čekaju.

Dug niz žrtava

Nikad ni najboljim psiholozima neće uspjeti objasniti kako su tako dugo supružnici harali i varali ljude i kako se informacija o njihovim prijevarama nije nikad širila iz kruga prevarenih. Ali, i kada su se njihove prijevare razotkrivale u novinskim pričama, prevareni se nisu libili poslovati sa supružnicima.

U ostalim postupcima koji se vode nad bračnim parom riječ je da su obmanuli i poznate splitske poduzetnike Vjekoslava Fabjanca, nekadašnjeg vlasnika "Autokuće Fabjanac", te Dragana Jurišića Jenkija, koji su zbog poslovanja s njima morali dokazivati da nisu znali za njihove mutne radnje, ali i Antu K., za 918 tisuća kuna, Milenku R. za 475 tisuća kuna i mnoge druge.

 

#PREVARANTI#BRAČNI PAR#PRIJAVE#HADŽIBULIĆ

Izdvojeno

03. srpanj 2020 18:53