StoryEditorOCM
Crna kronikaMARATONSKI POSTUPAK

Bivši inspektor osuđen na zatvor zbog dilanja podataka svodnicima i prostitutkama: plaćali mu u seksu i novcu

Piše MARIN DEŠKOVIĆ/JL
22. srpnja 2024. - 22:32

Nakon maratonskoga sudskoga postupka Mislav Merkaš (51), bivši šef grupe za borbu protiv prostitucije zagrebačke policije osuđen je danas nepravomoćno na zagrebačkome Županijskome sudu na 4 godine i 9 mjeseci zatvora zbog optužbi da je od 2009. do 2012. svodnicima i prostitutkama odavao da su pod nadzorom u zamjenu za novac i seks, piše Jutarnji list.

Merkaš, koji se danas nije pojavio na objavi presude dobio je 3 mjeseca zatvora manje od kazne koja bi ga odvela direktno u Remetinec gdje bi čekao pravomoćnost presude, a oduzeta mu je i protpravna imovinska korist od oko 21.000 eura.

Međutim, sud je odbio prijedlog USKOK-a da se na Merkaša primijeni tzv. prošireno oduzimenje imovinske koristi, budući tužitelji nisu dokazali da je nekretnine i dio gotovoga novca koje je imao na računima stekao ilegalno te mu je sud danas nakon 12 godina kaznenoga postupka deblokirao kuću na Korčuli.

Nakon objave same presude, predsjednica sudskoga vijeća isključila je javnost s obrazloženja presude te nije poznato koje je sud olakotne i otegotne okolnosti našao kod okrivljenika prilikom odlučivanja o kazni.

Naime, Merkaš je osuđen za obje toček koje su mu bile inkriminirane - vođenje tzv. zločinačkoga udruženja i primanje mita. Za prvo mu je sud dao 2, a za drugo 3 godine zatvora te mu je ne kraju izrečena jedinstvena kazna koja ne smije prelaziti zbroj dvaju pojedinačnih kazni. Današnjom presudom, krivim su proglašeni i navodni svodnici, supružnici Tomislav i Ramajana Brnjas te Damir Crnek.

Brnjas je dobio 4 godine i 10 mjeseci zatvora, Crnek 2 godine, a Ramajana Brnjas godinu dana zatvora. Drugookrivljena, bivša policajka Nataša Gudek Merkaš, koja je u trenutku uhićenja bila Merkaševa supruga, no tijekom trajanja postupka su se razveli, danas je oslobođena optužbi za pomaganje pri primanju mita svojega bivšega supruga dok je drugu optužbu protiv nje, onu za sudjelovanje u zločinačkome udruženju svojega supruga, i za nju i za ostalo troje okrivljneika nastupila je zastara tako da je sud donio odbijajuću presudu.

image

Suđenje bivšem policijskom šefu za suzbijanje prostitucije Mislavu Merkašu 

Marko Todorov/Cropix

Naime, Merkaš je bio uhićen još krajem 2012. godine, zajedno sa svojom suprugom te još 9 osoba osumnjičen da je godinama u zamjenu za novac i seksualne usluge pomagao nekoliko grupacija svodnika i prostitutki, obavještavajući ih o policijskim racijama a kako bi izbjegli uhićenje.

Konkretno, prema optužbama, upozoravao bi ih kada da se ne javaljaju na pozive na brojeve oglašene za pružanje seksualnih usluga, a kako bi izbjegli policijske klopke, a za što su korsitili tzv. "radne mobitele", nabavljene isključivo kako bi zadržali konspirativnost svoje komunikacije.

No, optužnicom su zapravo bila obuhvaćena tri zasebna kriminalna udruženja. Ono, prvo oformio je Merkaš kako bi svodnicima dojavljivao o policijskim akcijama, no osim toga USKOK je bračnom paru Brnjas na teret stavio da su vodili vlastitu lanac prostitucije, a isto se inkriminiralo Crneku. Optužnica je protiv njega te još desetero okrivljnika podignuta početkom 2014. nešto više od godinu dana nakon uhićenja te se u prvim fazama postupka šesetro od ukupno 11 okrivljneika nagodilo s USKOK-om te su osuđeni uglavnom na uvjetne zatvorske kazne.

"Preostalih" petero okrivljenika se pak sudilo sve do danas. Sud je tako proglasio krivim Merkaša zbog "šefovanja" vlastitom zločinačkom udruženju, te zbog primanja mita i zloporabe položaja i ovlasti. Brnjasi i Crnek su osuđeni zbog davanja mita te vođenja "Vlastitih" kriminalnih grupa - no za optužbe da su s Merkašem surađivali kao članovi njegove grupe - u međuvremenu je nastupila zastara. Naime, za kazneno djelo vođenja kriminalne grupe zapriječena je puno veća kazna, nego za mjesto člana grupe, te su sukladno zapriječenim kaznama puno kraći i rokovi zastare.

Budući se Merkaševoj bivšoj supruzi nja teret stavljalo članstvo u grupi, za njezinu ulogu je nastupila zastara. Za drugi pak događaj za koji je bila optužena, a riječ je o primopredaji jednoga mobitela, što su tužitelji opisali kao pomaganje u primanju mita, sud ju je oslobodio zbog nedostaka dokaza.

Niz opstrukcija: Održano čak 160 ročišta, a odgođeno još 35

Nakon potvrđivanja optužnice i presuđenih nagodbi, Merkašev spis je prvo bio dodijeljen u referadu jednome sucu koji je ubrzo otišao na drugi odjel.

U jesen 2018. spis je dobila u rad sutkinja Koraljka Bumči koja je danas i donijela nepravomoćnu presudu, no suđenje Merkašu i drugima, koje se zbog odluke o zatvaranju za javnost, odvijalo bez prisutnosti medija, bilo je navodno jako naporno te se odvijalo uz niz pravnih opstrukcija od strane obrane.

Od 2018. održano je čak 160 ročišta, no obrana ih je uspjela odgoditi još 35. Svoje su učinili i pandemija covida i potres zbog kojih je postupak također zastao na više mjeseci. Jedini medijski istup imao je sam Merkaš koji je 2019., nakon pisanja Nacionala o aferi elitne prostitucije, za RTL rekao da se protiv njega vodi montirani postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 17:05