StoryEditorOCM
ŽivotKAT TORRES

Brazilska manekenka i wellness influencerica osuđena na osam godina zatvora zbog trgovine ljudima i ropstva

Piše MOZAIK SD
16. srpnja 2024. - 20:39

Slučaj koji je prije dvije godine pobudio veliku pažnju sada je napokon završen i presuda je donesena: wellness influencerica Kat Torres (pravim imenom Katiuscia Torres Soares) osuđena je na osam godina zatvora zbog trgovine ljudima i ropstva. Klupko se počelo odmotavati kada je u rujnu 2022. prijavljen nestanak dviju mladih Brazilki, a njihove obitelji i FBI pokrenuli su očajničku potragu diljem SAD-a kako bi ih pronašli. Sve što su znali je da žive s wellness influencericom Kat Torres.

Torres je osuđena zbog jedne od tih žena, a protiv nje podignuta je optužnica u vezi s drugom ženom. Djevojka Ana bila je ključna za njihovo spašavanjenije, a i ona je  bila žrtva Torresove prisile.

Kako je bivša manekenka koja je tulumarila s Leonardom DiCaprijem i krasila naslovnice međunarodnih časopisa namamila ih i seksualno iskorištavala?

"Nekako mi je nalikovala nadi", kaže Ana, opisujući svoju reakciju kada je naišla na Torresinu Instagram stranicu 2017. godine.

"Bila je na naslovnicama časopisa. Viđena je s poznatim ljudima poput Leonarda DiCaprija. Sve što sam vidjela činilo se vjerodostojnim", kaže ona.

Torresina wellness web stranica i pretplatnička usluga obećali su kupcima: "Ljubav, novac i samopoštovanje o kojima ste oduvijek sanjali." Videozapisi za samopomoć nudili su savjete o odnosima, wellnessu, poslovnom uspjehu i duhovnosti - uključujući hipnozu, meditaciju i programe vježbanja.

Za dodatnih 150 dolara klijenti bi mogli otključati ekskluzivne video konzultacije jedan na jedan s Torres tijekom kojih bi tvrdila da će riješiti bilo koji od njihovih problema.

image

Kat Torres

Fameflynet Pictures/backgrid Usa/profimedia/Fameflynet Pictures/backgrid Usa/profimedia

Amanda, još jedna bivša klijentica koja živi u glavnom gradu Brazila, kaže da se s Kat osjećala posebno.

"Sve moje sumnje, moja pitanja, moje odluke: uvijek sam ih prvo iznosila njoj, kako bismo zajedno mogli donositi odluke", kaže ona.

Ali čini se da je savjet imao mračnu stranu. Ana, Amanda i drugi bivši sljedbenici kažu da su se našli u situaciji da postaju sve više psihološki izolirani od prijatelja i obitelji i spremni učiniti sve što je Torres predložila.

Kad je Torres 2019. zamolila Anu da se preseli u New York kako bi radila kao njezina asistentica, pristala je. Studirala je prehranu na sveučilištu u Bostonu, ali je umjesto toga organizirala  studij putem interneta i prihvatila ponudu da se brine o Torresinim životinjama - i kuha, pere i čisti - za oko 2000 dolara mjesečno.

Međutim, kada je stigla u Torresin stan, ostala je šokirana.

"Bilo je šokantno jer je kuća bila stvarno neuredna, stvarno prljava, smrdjela je", kaže ona.

Ana kaže da se činilo da Torres ne može raditi ni osnovne stvari bez nje, poput tuširanja, jer nije mogla podnijeti biti sama. Opisuje da je morala stalno biti dostupna Torres, smjela je spavati samo nekoliko sati odjednom, na kauču prekrivenom mačjim urinom.

"Vidim da me je koristila kao roba... imala je zadovoljstvo u tome", kaže Ana.

Ana kaže da nikad nije bila plaćena.

"Osjećala sam se kao: ‘Zaglavila sam ovdje, nemam izlaza‘", kaže ona. "Vjerojatno sam bila jedna od njezinih prvih žrtava trgovine ljudima."

Nakon tri mjeseca Ana je pronašla način da pobjegne te se preselila kod novog dečka.

image

Kat Torres

Zed Jameson/fameflynet.uk.com/splash_/profimedia/Zed Jameson/fameflynet.uk.com/splash_/profimedia

Ali to nije bio kraj Anine uloge u Torresovom životu. Kada su obitelji još dvije mlade Brazilke prijavile njihov nestanak u rujnu 2022., Ana je znala da mora djelovati.

Do tog trenutka, Torresin život se promijenio. Sada je bila udana za čovjeka po imenu Zach, 21-godišnjaka kojeg je upoznala u Kaliforniji, a iznajmljivali su kuću s pet spavaćih soba u predgrađu Austina u Teksasu.

Ponavljajući obrazac koji je započela s Anom, Torres je ciljala svoje najprednije sljedbenike, pokušavajući ih regrutirati da dođu raditi za nju. Zauzvrat, obećala im je pomoći da ostvare svoje snove, kapitalizirajući intimne osobne detalje koje su podijelili s njom tijekom sesija životnog treninga.

Desirrê Freitas, Brazilka koja živi u Njemačkoj, i Brazilka Letícia Maia - preselile su se živjeti s Torresom. Još jedna Brazilka, pod imenom Sol, također je regrutirana.

Objavljujući na svojim kanalima na društvenim mrežama, Torres je svojim pratiteljima predstavila svoj "klan vještica".

BBC je otkrio da su još najmanje četiri žene gotovo nagovorene da se pridruže Torres u kući, ali su se povukle.

image

Kat Torres

Fameflynet Pictures/backgrid Usa/profimedia/Fameflynet Pictures/backgrid Usa/profimedia

Desirrê kaže da joj je u njezinom slučaju Torres kupila avionsku kartu iz Njemačke, rekavši joj da je suicidalna i da joj je potrebna Desirrêina podrška.

Torres je također optužena da je nagovorila Letíciju, koja je imala 14 godina kada je s njom započela sesije životnog treninga, da se preseli u SAD na program au pair, a zatim odustane od takvog života i radi s njom.

Što se tiče Sola, kaže da je pristala preseliti se kod Torresa nakon što je postala beskućnica i angažirana je za provođenje tarot čitanja i satova joge.

Ali nije prošlo dugo prije nego što su žene otkrile da je njihova stvarnost vrlo različita od bajke koja im je obećana.

Za nekoliko tjedana, Desirrê kaže da ju je Torres pritisnula da radi u lokalnom striptiz klubu, rekavši da će, ako se ne pridržava zadataka Desirrêa morati vratiti sav novac koji je potrošila na nju: letove, smještaj, namještaj za njezinu sobu, pa čak i "čarobnjaštvo" koje je Torres izvela. Desirrê kaže ne samo da nije imala taj novac, već je tada vjerovala i u duhovne moći za koje je Torres tvrdila da ih ima, pa kad joj je Torres zaprijetio da će je proklinjati jer nije slijedila zapovijedi, bila je prestravljena.

Nevoljko, Desirrê je pristao raditi kao striptizeta. Menadžer iz striptiz kluba, James, rekao je za BBC da je radila izuzetno dugo, sedam dana u tjednu.

Desirrê i Sol kažu da su žene u vili u Austinu bile podvrgnute strogim kućnim pravilima. Opisuju da im je bilo zabranjeno međusobno razgovarati, da im je potrebna Torresova dozvola da napuste svoje sobe - čak i da koriste kupaonicu - i da moraju odmah predati svu zaradu.

"Bilo je vrlo teško, znate, izaći iz situacije jer ona drži vaš novac", rekla je Sol za BBC.

Ali Sol kaže da je shvatila da mora nekako pobjeći nakon što je čula telefonski poziv u kojem je Torres govorila jednoj osobi da mora raditi kao prostitutka u Brazilu za "kaznu".

Sol je mogao otići uz pomoć tadašnjeg dečka.

image

Kat Torres

Fameflynet Pictures/backgrid Usa/profimedia/Fameflynet Pictures/backgrid Usa/profimedia

U međuvremenu, pištolji koje je Torresin suprug držao počeli su se redovito pojavljivati na njezinim Instagram pričama i postali su izvor straha za preostale žene.

Otprilike u to vrijeme, Desirrê kaže da ju je Torres pokušala uvjeriti da zamijeni striptiz klub za posao prostitutke. Kaže da je odbila i sljedećeg dana Torres ju je odvela u streljanu.

Prestrašena, Desirrê kaže da je na kraju popustila Torresinom zahtjevu.

Bankovni izvodi, koje je vidio BBC, pokazuju da je Desirrê samo u lipnju i srpnju 2022. prenijela više od 21.000 dolara na Torresin račun. Kaže da je bila prisiljena predati znatno veću cifru u gotovini.

Prostitucija je ilegalna u Teksasu, a Desirrê kaže da je Torres prijetila da će je prijaviti policiji ako ikada bude govorila o tome da želi prestati.

U rujnu su prijatelji i obitelj Desirrêa i Letícije u Brazilu pokrenuli kampanje na društvenim mrežama kako bi ih pronašli, nakon što su postali sve zabrinutiji nakon mjeseci bez kontakta.

Ana, nakon što je živjela s Torres 2019. godine, rekla je da su zvona za uzbunu zazvonila čim je vidjela vijesti. Kaže da je odmah pogodila da "Kat zadržava druge djevojke".

Tada su otkriveni profili nestalih žena na web stranicama za pratnju i prostituciju. Čini se da su sumnje u seksualno iskorištavanje, podijeljene na društvenim mrežama, potvrđene.

Uspaničeni medijskom pažnjom, Torres i žene putovale su više od 3219 km od Teksasa do Mainea. U jezivim videozapisima na Instagramu, Desirrê i Letícia zanijekali su da su držane u zatočeništvu i zahtijevale od ljudi da ih prestanu tražiti.

U studenom 2022. policija je konačno uvjerila Torres i druge dvije žene da osobno prisustvuju provjeri socijalne pomoći u uredu šerifa okruga Franklin u Maineu.

image

Kat Torres

Fameflynet Pictures/backgrid Usa/profimedia/Fameflynet Pictures/backgrid Usa/profimedia

Detektiv koji je ispitivao Torres, Desirrêa i Letíciu - detektiv David Davol - rekao je BBC-u da su on i njegovi kolege odmah primijetili tragove zlostavljanja.

"Trgovci ljudima nisu uvijek kao u filmovima, gdje imate... banda koja je otela ljude. Mnogo je češće da je to netko kome vjerujete."

Do prosinca 2022. dvije su žene sigurno vraćene u Brazil.

Više od 20 žena prijavilo je da ih je Torres prevarila ili iskoristila. Torresina odvjetnica rekla je BBC-u da se žalila na presudu i tvrdi da je nevina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. kolovoz 2024 02:38