StoryEditor
Crna kronikapočelo suđenje

Bivši dopredsjednik trogirskog Gradskog vijeća: Nisam primio mito od Brkana!; Zamjenica ravnatelja USKOK-a: Nema potrebe za vještačenjem snimke iz 'kontejnera'

Piše Vladimir Urukalo
16. listopada 2019. - 11:09
Famozna snimka Milića i Brkana kojom USKOK dokazuje primanje mita

Na splitskom Županijskom sudu jučer je počelo suđenje Ivi Miliću, nekadašnjem dopredsjedniku trogirskog Gradskog vijeća, kojeg optužnica USKOK-a tereti za produljeno kazneno djelo trgovanja utjecajem.

Milić se jučer u pratnji odvjetnika Predraga Jelavića pojavio u sudnici sutkinje Ivone Rupić, kazavši da se ne osjeća krivim i da će obranu dati na kraju dokaznog postupka.

– Usprkos obrani okrivljenika koji poriče inkriminirano kazneno djelo, dokazat ćemo da ga je počinio. Predlažem da dokazni postupak počne izvođenjem dokaza preslušavanja dva CD/DVD medija i saslušanjem Vinka Brkana kao svjedoka – kazala je Natalija Petković, zamjenica ravnatelja USKOK-a, na što je odvjetnik Jelavić izrazio protivljenje kazavši da je "nužno vještačenje snimki kako bi se utvrdila njihova autentičnost".

– Dosad nije utvrđeno kako su one nastale, odnosno jesu li kreirane manipulacijama Vinka Brkana – kazao je odvjetnik.

Zamjenica Petković ustvrdila je kako je Vrhovni sud odbio prijedlog za izdvajanjem snimki kao nezakonitih te da nema potrebe vještačiti ih. Sudsko vijeće potom je odlučilo da će se snimke reproducirati na idućem ročištu u siječnju iduće godine, te da će tada saslušati i Brkana.

A famozne snimke na kojima se vidi kako Brkan daje novac Miliću, govoreći mu da će sve prijaviti, nastale su 2. travnja 2017. godine u Brkanovu "kontejneru". Ubrzo cijela afera izbija u javnost kad je Slobodna Dalmacija objavila te snimke.

Brkan je također bio optužen zajedno s Milićem, i to za davanje mita za trgovanje utjecajem. Nagodio se i priznao krivnju te je kažnjen s godinu dana zatvora s rokom kušnje od pet godina.

Priznao je da je u razdoblju od studenoga 2015. godine pa do travnja 2017. godine dao mito Miliću, a sve kako bi on, koristeći svoj položaj i autoritet tehničkog direktora "Trogir Holdinga", "ishodio naplatu dospjelih potraživanja" koje je Brkanova tvrtka imala prema tvrtkama "Trogir Holding" i "Dobrić", te kako bi riješio radnopravni status svoga sina.

Po optužnici, Milić je u jesen 2016. godine od Brkana tražio 20 tisuća eura kako bi "ubrzao" plaćanje milijun kuna duga koji je "Dobrić" imao prema Brkanovoj tvrtki. U studenome 2015. Milić je tražio od Brkana novac i kako bi riješio problem njegova sina koji je bio zaposlen u "Trogir Holdingu", gdje se protiv njega vodio disciplinski postupak te mu je nad glavom "visio" otkaz. Brkan mu je u dva navrata dao ukupno 13.000 kuna.

Zatim je u lipnju 2016. godine Milić tražio mjesečnu naknadu od Brkana kako bi njegovoj tvrtki osigurao realiziranje ugovora o preuzimanju miješanog komunalnog otpada. Brkan mu je dao ukupno 1600 eura i 12.000 kuna. I naposljetku, u listopadu 2016. godine Milić je tražio tisuću eura, koje mu je Brkan dao nakon što je "Trogir Holding" njegovoj tvrtki u dva navrata isplatio oko 44 tisuće kuna duga.

#IVO MILIĆ#VINKO BRKAN

Izdvojeno

07. srpanj 2020 13:38