StoryEditorOCM
Crna kronikauskok je bio u pravu

Bivši šef ‘Trogir holdinga‘ ipak ide u zatvor zbog primanja mita od Vinka Brkana! Pala je uvjetna osuda, Visoki kazneni sud objašnjava i zbog čega

Piše Vladimir Urukalo
4. studenog 2022. - 14:03

Ivo Milić, svojedobno izvršni tehnički direktor "Trogir holdinga" i dopredsjednik trogirskoga Gradskog vijeća iz redova Hrvatske konzervativne stranke, ipak će završiti iza zatvorskih rešetaka i to na godinu dana zbog primanja mita od Vinka Brkana, vlasnika tvrtke "Brkan Plano" prije sedam godina.

Naime, Visoki kazneni sud uvažio je žalbu USKOK-ove zamjenice Natalije Petković koja se žalila na presudu splitskog Županijskog suda po kojoj je MIlić u listopadu prošle godine bio osuđen za kazneno djelo trgovanja utjecajem te je osuđen na godinu dana zatvora s rokom kušnje od pet godina.

- U pravu je USKOK kada tvrdi da je prvostupanjski sud, nakon što je pravilno utvrdio olakotne okolnosti (neosuđivanost, obiteljske prilike, korektno ponašanje pred sudom, protek vremena od počinjenja djela) te okolnosti precijenio zanemarujući činjenicu da je optuženik počinio teško koruptivno kazneno djelo, da su takva djela u značajnom porastu i da se istima obezvrijeđuju temeljne društvene vrijednosti na kojima počivaju demokratski uređene države te predstavljaju iziuzetnu društvenu opasnost.... U konkretnom slučaju nije bilo mjesta primjeni uvjetne osude bez obzira na izrečeni maksimalni rok kušnje. Kazna zatvora od jedne godine sadrži dostatnu moralnu osudu za zlo koje je optuženik počinjenjem djela prouzročio - dio je obrazloženja pravomoćne presude koju potpisuje sudac Željko Horvatović.

Milić će, osim jednogodišnje robije, morati u državni proračun uplatiti 26 tisuća kuna i 2600 eura koliko je protupravno prisvojio uzevši mito od Brkana. Svojoedobno jedan od najmoćnijih ljudi u Trogiru, po iskazima samog Brkana i drugih svjedoka, osuđen je jer je u razdoblju od studenoga 2015. godine pa do travnja 2017. godine od Brkana, čija je tvrtka bila u poslovnom odnosu s "Trogir holdingom", u više navrata zatražio novac kako bi, koristeći svoj položaj i autoritet tehničkog direktora "Trogir holdinga", ishodio naplatu dospjelih potraživanja koje je Brkan imao prema "Holdingu" i "Dobriću" d.o.o. Isto tako, uzimao je novac od Brkana kako bi riješio problem njegova sina koji je bio zaposlen u "Trogir holdingu", gdje se protiv njega vodio disciplinski postupak te mu je nad glavom "visio" otkaz.

Prema presudi, Milić je u jesen 2016. godine od Brkana tražio 20 tisuća eura kako bi "ubrzao" plaćanje milijun kuna duga koji je "Dobrić" imao prema Brkanovoj tvrtki. Naime, dug "Dobrića" koji je otišao u stečaj trebao je preuzeti "Trogir holding", a Brkan nije na to pristao. No, u veljači 2017. godine Milić traži još 30 tisuća eura mita kako bi riješio namirenje duga od milijun i pol kuna koji je "Holding" imao prema Brkanovoj tvrtki. Ni na to Brkan nije pristao. U studenome 2015. Milić je tražio od Brkana novac i kako bi riješio problem njegova sina, a ovaj mu je u dva navrata dao ukupno 13 tisuća kuna. Zatim je u lipnju 2016. godine Milić tražio mjesečne isplate od Brkana kako bi njegovoj tvrtki osigurao realiziranje ugovora o preuzimanju miješanog komunalnog otpada. Brkan mu je od lipnja 2016. do ožujka 2017. godine mjesečno davao po par stotina eura i od 1500 do dvije tisuće kuna, a ukupno je Miliću dao 1600 eura i 12.000 kuna. I konačno, u listopadu 2016. godine, Milić je tražio tisuću eura, koje mu je Brkan dao nakon što je "Trogir holding" njegovoj tvrtki u dva navrata isplatio nešto manje od 85 tisuća kuna duga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2023 13:01