StoryEditor
Crna kronikanovi zločin iz mržnje?

Batinaši organizirano putuju po Dalmaciji i tuku ljude druge nacionalnosti? Među uhićenima zbog napada na Srbe u Uzdolju i mladi Splićanin koji je tukao sezonce na Braču

28. kolovoza 2019. - 14:04
petko

Tijekom utorka na području PU splitsko - dalmatinske i PU šibensko - kninske ukupno je uhićeno osam osoba (većina sa područja Splita) koji se povezuju s napadom na Srbe prije tjedan dana u kafiću Petko u Uzdolju dok su gledali nogometnu utakmicu play offa Lige prvaka između švicarskog Young Boysa i Crvene zvezde.

Najstariji od maskiranih napadača ima 28 godina, drugi osumnjičeni ima 25 godina dok su ostali uhićeni u razdoblju do 21 godine života.

Ispitivanje i davanje iskaza uhićenih predviđa se danas u 13 sati na Općinskom državnom odvjetnitštvu u Šibeniku, a većina ih je angažirala splitske odvjetnike koji su morali u srijedu ranom zorom paliti svoje automobile i krenuti put Šibenika kako bi stigli na vrijeme.

Događaj u Uzdolju okvalificiran je od strane šibenske policije kao kazneno djelo izazivanja nereda zbog čega bi huligani mogli dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora, ali državno odvjetništvo u Šibeniku može policijsku prijavu i preinačiti ako se dokaže da je djelo počinjeno iz mržnje.

Je li vlasnik kafića u Uzdolju bio čuvar u kninskom zatvoru i prijatelj zloglasnog četnika treba rješavati policija, a ne razularena horda: Goran Pauk uputio jasnu poruku svima koji uzimaju pravdu u svoje ruke

Dvije gotovo identične priče o Srbima otkrivaju koliko je u 13 godina nazadovala Hrvatska: danas više vrijedi pišljivi glas nego djevojčica kojoj pred očima šipkom namlate oca

Zločin iz mržnje je, sukladno članku 87., stavku 20. Kaznenog zakona, kazneno djelo počinjeno zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog, etničkog podrijetla, invaliditeta, spola, spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta druge osobe.

Takvo postupanje uzet će se u obzir kao otegotna okolnost ako navedenim Zakonom nije izričito propisano teže kažnjavanje. Definicija zločina iz mržnje se na odgovarajući način primjenjuje i na prekršaje počinjene s istim motivima kao kazneno djelo.

Novo svjetlo na ovaj slučaj baca i činjenica da je među uhićenima i 22-godišnji mladić iz Splita koji je u lipnju ove godine u Supetru na Braču sudjelovao u napadu na skupinu od pet osoba (trojica sezonskih radnika iz Slavonije od kojih su njih dvoje pričali srpskim jezikom, djevojku iz Varaždina i bračkog vatrogasaca).

'Slobodna' u Uzdolju: 'Mirno smo gledali utakmicu kad su ušli maskirani napadači, sve su mlatili, a dječak je dobio najviše udaraca... Jednog stranca su napali mačetom!'

Incident kod Knina: maskirani upali u kafić i napali goste dok su gledali utakmicu Crvene zvezde; Pet osoba završilo u bolnici, ozlijeđeno i jedno dijete

Dvadesetdvogodišnjak je nakon toga završio u istražnom zatvoru, zajedno s 19 godišnjim kompanjonom, a suđenje za ovo nedjelo protiv njega još nije počelo. Tada mu je izmjereno 1.2 promila alkohola u krvi i rekao je policajicma da se ničega ne sjeća.

Što će sada reći što ga je navelo da ode u Uzdolje i učestvuje u napadu na goste kafića? Je li postoje i drugi batinaši koji tako putuju po Dalmaciji i i tuku ljude koji su druge nacionalnosti? Imaju li veze napadi u Đevrskama na vlasnika kafića koji su bili verbalne i nacionalne prirode ikakve veze sa ovim napadom u Uzdolju?

Puno toga će se otkriti kada završi krim-obrada. Policija je, podsjetimo, bila vrlo blaga i prema sinjskim huliganima koji su demolirali pekarnicu jedog Albanca koje je najprije prijavila za narušavanje javnog reda i mira, a tek nakon pritiska javnosti za zločin iz mržnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 15:02