StoryEditorOCM
Crna kronikaoperacija ‘banovina‘

Arhitekti Emil Šverko i Neno Kezić pušteni na slobodu, USKOK traži pritvor za braću Kotarac, dvije gradske službenice i inspektora iz policije

Piše PSD
22. srpnja 2021. - 12:22

USKOK je tražio određivanje istražnog zatvora za petero osumnjičenih u aferi Banovini - za dvije službenice splitske gradske uprave, više savjetnice Ljiljanu Poletti Kopešić i Ladu Pocrnić Mladinić, braću Zvonka i Ivana Kotarca te inspektora zaštite od požara PU splitske Željka Smajića.

Protiv ostalih sedam osumnjičenika u aferi Banovina nije traženo određivanje istražnog zatvora, dok se tijekom dana očekuje se odluka istražnog suca Mlađana Prvana. Dakle, u utorak ujutro uhićeni su poznati 65-godišnji splitski građevinski poduzetnik Zvonimir Kotarac i njegov 60-godišnji brat Ivan. U sklopu istrage pretraženi su Kotarčev stan na Križinama, uredi njegovih tvrtki "Plavi safir" i "Dal-koning" te dva njegova osobna vozila marke BMW. Istražitelji su također pretražili i stan njegova brata na istoj adresi te njegovo vozilo marke Mercedes C 220 CDI.

Prema neslužbenim informacijama, Kotarca se tereti za ukupno sedam kaznenih djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Istražitelji sumnjaju da je Lada Pocrnić Mladinić, nekadašnja voditeljica Odsjeka za graditeljstvo Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita, koja je također uhićena u utorak, od početka 2017. do kraja siječnja ove godine, na traženje i poticaj Zvonka Kotarca kao vlasnika tvrtke "Plavi safir" i njegova brata Ivana Kotarca, koji je voditelj poslovanja te tvrtke, u poslovima oko izgradnje hotela "Amphora" na Žnjanu i stambene zgrade na zemljištu do hotela urgirala preko Ljiljane Poletti Kopešić, više savjetnice za graditeljstvo u gradskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo, da se Kotarcima, protivno lokacijskim uvjetima, omogući spajanje dvaju objekata u jednu funkcionalnu cjelinu.

Pocrnić Mladinić je, sumnjaju istražitelji, to napravila kao uslugu svom dugogodišnjem dobrom prijatelju Kotarcu, omogućivši mu i izgradnju više etaža i smještajnih jedinica stambene zgrade radi spajanja sa zgradom hotela, a sve znajući da se, prema odredbama DPU-a, građevinskom dozvolom na području oko crkvice Gospe od Žnjana ne može odobriti arhitektonski projekt kojim je predviđena izgradnja hodnika koji spaja glavni i pomoćni objekt hotela.

Kako bi omogućili da se to provede, Emil Šverko, glavni projektant hotela i odgovorna osoba izrađivača arhitektonskog projekta "Atelier Šverko i Šverko", te Neno Kezić, profesor na Katedri za arhitektonsko projektiranje splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije i glavni projektant za popratnu stambenu zgradu, su, po USKOK-u, izradili glavne projekte arhitekture i njihove izmjene i dopune te su izdali i izjave u kojima su lažno potvrdili da su ti projekti izrađeni u skladu s propisima i odredbama DPU-a Žnjana.

Pocrnić Mladinić i Poletti Kopešić su na osnovi takvih projekata i izjava izdale građevinske dozvole i izmjene i dopune istih kojima su, protivno GUP-u i DPU-u, omogućile povećanje smještajnih kapaciteta Kotarčeva hotela i njegovo spajanje sa susjednom stambenom zgradom u jednu cjelinu. Poletti Kopešić je isto tako, sumnjaju istražitelji, dopustila izgradnju i više podzemnih i nadzemnih garaža od onih dopuštenih DPU-om te izgradnju stanova u podrumskoj etaži. USKOK sumnja da je na ovaj način Kotarcu i njegovoj tvrtki pribavljena korist koja prelazi više od 60 tisuća kuna.

Nadalje, USKOK-ovi istražitelji, doznajemo, sumnjaju da su Pocrnić Mladinić i Poletti Kopešić od kraja 2016. do listopada 2019. godine te Boris Marelja kao savjetnik za graditeljstvo i Neno Kezić, po unaprijed stvorenom dogovoru, pogodovali Kotarčevoj tvrtki "Dal-koning" kao investitoru četiriju stambenih zgrada na Žnjanu.

Kezić je u arhitektonskim projektima tih zgrada ucrtao veći broj stambenih jedinica od dopuštenih te je iste ucrtao i u podzemnim etažama iako one nisu tamo dopuštene, te ih je označio kao poslovne prostore turističke namjene. Izdao je i ovjerio, kao glavni projektant, izjave da je sve u skladu sa zakonima i planovima, a gradske su službenice na temelju tih dokumenata izdale građevinske dozvole Kotarčevoj tvrtki, omogućivši izgradnju stambenih zgrada s više od 670 četvornih metara stambenog prostora više negoli je dopušteno. Time je Kotarac, sumnja USKOK, došao do najmanje dva milijuna eura protupravne imovinske koristi.

Treća strana ove USKOK-ove akcije okrenuta je prema splitskom trgovačkom centru "Joker". Naime, istražitelji sumnjaju da je Danijela Špalj, kao voditeljica tog centra, počinila dva kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Ona je početkom 2019. godine tražila od Nevena Mladinića koji je bio glavni projektant i nadzorni inženjer da utječe na Ljiljanu Poletti Kopešić da se izda uporabna dozvola za poslovni prostor od 760 četvornih metara u kojem je trebala biti otvorena trgovina "TEDI" iako su znali da nije provedeno obvezno ispitivanje funkcionalnosti sustava za dojavu požara.

Po USKOK-u, inženjer Morpurgo je na Mladinićevo traženje, a bez da je proveo takvo ispitivanje, napravio izvješće u kojem je naveo da su svi potrebni radovi provedeni i da je ugrađen vatrodojavni sustav. Mladinić je na osnovu takvog izvješća u siječnju 2019. godine napravio završni izvještaj po kojem je sve izvedeno u skladu s glavnim projektom.

Poletti Koperšić je tada, na traženje Špalj i Mladinića, iako je znala pravo stanje, zakazala tehnički pregled poslovnog prostora u Jokeru.

Tada na scenu stupa inspektor Smajić koji je, sumnjaju istražitelji, znajući da nije obavljeno ništa što je bilo potrebno da bi se zadovoljili propisi, napisao zapisnik o nadzoru mjera zaštite od požara lažirajući da je utvrdio kako je objekt izveden u skladu s Glavnim projektom i da je sustav vatrodojave prilikom preuređenja prostora ostao nepromijenjen.

Na osnovu takvih podataka, Poletti Kopešić izdaje u veljači 2019. godine uporabnu dozvolu za takav preuređeni poslovni prostor, a time je, smatra USKOK, omogućen rad trgovine "TEDI" bez obzira na moguću opasnost po živote i zdravlje ljudi u slučaju požara.

Inače, na slobodu su nakon ispitivanja pušteni i arhitekti Emil Šverko, Neno Kezić i Neven Mladinić, suprug prvoosumnjičene Lade Pocrnić Mladinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 13:26