StoryEditorOCM
SplitUređaji spoticanja

Nadogradnja na terasi novogradnje na Žnjanu ‘dozvala‘ policiju: susjedi u panici, klime ne ‘dišu‘, prijeti požar?!

Piše Mario Matana
6. kolovoza 2024. - 08:33

Naša zgrada je 2022. godine dobila prvu nagradu za arhitekturu kao najljepša zgrada u Hrvatskoj, a arhitekt Neno Kezić polaže autorska prava na projekt pa se ne bi smjele raditi nikakve preinake...‘ - prisnažuje svoje tvrdnje jedan od nezadovoljnih stanara luksuznog stambenog objekta na Žnjanu, u koji su prvi vlasnici uselili nema tome niti dvije godine.

image

Originalni nacrt prizemlja zgrade na Žnjanu

Privatna Arhiva/

Makar našim sugovornicima nije prva na pameti bila zaštita djela poznatog splitskog arhitekta, ne, ono što ih je potaknulo na obraćanje medijima jest prilična indolentnost nadležnih službi. Dobro, možda doista i nije u pitanju klasična usporenost u državnim službama, konkretno Državnom inspektoratu koji uključuje i građevinsku inspekciju, nego je stvarno u pitanju manjak ljudi, nedostatak stručnih zaposlenika. Jer doista nije za očekivati da će se danas-sutra na terenu kao inspektori koji pravila građenja imaju u malom prstu pojaviti – Nepalci!

A praktički upravo to su im odgovorili iz građevinske inspekcije – da nemaju dovoljno ljudi – kada im se obratila skupina zabrinutih stanara Puta Žnjana 10C, a podaci svih uključenih su poznati našoj redakciji. Kako slučaj još uvijek nisu preuzeli nadležni, glavni akteri ostat će anonimni za širu javnost.

Na njihovoj zgradi doduše, onoj navodno nagrađivanoj s početka teksta, već se naveliko mijenjao originalni projekt.

Potvrdu te nagrade nismo uspjeli naći, makar je arhitekt Neno Kezić, s kolegom Emilom Šverkom, još 2013. godine dobio godišnju strukovnu nagradu ‘Vladimir Nazor‘ za projekt Studentskog doma i Sveučilišnog centra na Kampusu u Splitu; nije to sve međutim, prije točno godinu dana USKOK je podigao optužnicu protiv 12 osoba, između ostalih i Kezića i Šverka, ali i Zvonka Kotarca, u aferi Amphora – nezakonitosti su rađene kod projektiranja i izgradnje hotela na Žnjanu, hotela koji je uostalom kao i ovaj stambeni objekt na Žnjanu, rezultat marljivog rada najpoznatijeg splitskog građevinskog poduzetnika

A izmjene luksuzno izvedene, kaskadne zgrade na Žnjanu, su rađene svugdje. Počevši od izgradnje bazena o čemu smo već pisali, do nešto manje uočljivih izmjena, govore nam dobro upućeni, u garažama i unutrašnjosti objekta.

image

Zatvorene klime na pročelju u prizemlju zgrade na Žnjanu

Privatna Arhiva/

Ovaj najnoviji ‘incident‘, govore uznemireno susjedi, je direktno ugrožavanje sigurnosti cijele zgrade! O čemu je točno riječ?

Paaaa, jedna od susjeda, vlasnica stana u prizemlju orijentiranog prema sjeveroistoku kojem pripada i velika zelena terasa, odlučila je dobar dio te ‘livade‘ ograditi i pretvoriti u – stan! Još jedna stambena jedinica donosi puno više od obične ljepote otvorenog pogleda, komotne i velike terase, zasigurno se tom idejom ravnala investitorica.

image

Pogled na novu stambenu jedinicu s prvog kata

Privatna Arhiva/

Međutim, u tom prekrajanju fasade zatvorila je i prostor predviđen za vanjske jedinice klima uređaja ostalih stanara! Jednostavno je zid novonastalog stana koji se pruža preko originalne terase došao na nekih 80-ak centimetara od moćnih vanjskih jedinica klima uređaja stanova, tako da je stvorena malena prostorija u kojoj, iako nije izložena suncu, temperatura raste daleko preko sigurne, pojašnjavaju naši sugovornici. Novi stan ima i svoj vlastiti ulaz kroz originalno servisna vrata za izlaz na terasu i pristup vanjskim jedinicama klima uređaja.

Doista, ulaskom u tu ‘prostoriju‘ postaje jasno da je rizik od zapaljenja, a minimalno kvara ostalih klima uređaja, značajno povećana ovom intervencijom. A da ne govorimo kako je i pristup za eventualno servisiranje značajno smanjeno...

image

Zatvoren prostor za vanjske jedinice klima-uređaja

Privatna Arhiva/

‘Sad je još i dobro, jer evo rade samo dvije klime. Bojimo se i pomisliti što će biti kada sve budu u funkciji. I sad su još sve praktički nove, pod garancijom, pitanje je što se može sve dogoditi za godinu ili dvije... Ovakvo zagrađivanje originalnog projekta, bez ičije suglasnosti, je nevjerojatno, direktno ugrožavanje sigurnosti svih nas, među prvima i njenog stana!‘ - pojašnjavaju ogorčeni stanari.

Tvrde i kako se sastancima suvlasnika nikad nije odazivala, kako je njihove prijedloge da zid nove stambene jedinice stvorene na terasi odmakne nekih metar, metar i pol od klima uređaja kako bi ostavila prostor za ventilaciju jednostavno – ignorirala.

image

Ilegalno pregrađivanje parkirnih mjesta u garaže na Žnjanu

Privatna Arhiva/

Pokušali smo kontaktirati vlasnicu prizemnog stana. Zapravo, sada vlasnicu dva prizemna stana. Pozivom na njen mobitel dobili smo signal na ekranu  ‘Enjoyer – Private Pool & Terrace‘, a nešto kasnije nam se javila porukama. Prvo naime nije željela ništa komentirati, no potom je promijenila stav, te nam zapravo potvrdila činjenicu da su i drugi stanari radili izmjene na zgradi...

Manji je problem sad bazen ili dva viška, pa čak i pregradni zidovi kojim su se parkirna mjesta pretvarala u garaže, a ukupno ima najmanje 40 takvih intervencija, tvrdi druga strana ove žnjanske priče.

‘Stanari s kojima ste razgovarali imaju bespravno pregrađena parking mjesta, izmještene instalacije zbog kojih protupožarni sustav nije u funkciji, izgrađene bazene i 500 m2 betoniranih zelenih površina. Što je protuzakonito jer nije u skladu s građevnskom i uporabnom dozvolom.‘ - rezolutna je u tvrdnjama naša sugovornica.

image

Zbog pregrađivanja ne radi protupožarni sustav, tvrdi naša sugovornica

Privatna Arhiva/

Kaže kako je sve ove nezakonitosti prijavila odgovornima - a neispravni protupožarni sustav u garažama zbog običnog kvara, kamoli ilegalnih pregrađivanja, zahtjeva hitnu intervenciju inspekcija, stručnih tijela i servisera!

Situacija nam se tako u ovoj idiličnoj novogradnji čini dosta zapaljiva, ne samo zbog zatvorenih klima-uređaja...

image

Izlaz na nekadašnju terasu i pristup klimama

Otvorene prijetnje susjedima

Jučer se pojavio otac žene koju prozivaju susjedi pa im je i prijetio, kazao nam je jedan od stanara u četvrtak. Provjerili smo što se događalo dan ranije na Žnjanu, iz splitske policije su nam potvrdili izlazak na teren, međutim po sasvim drugoj osnovi.

‘Zaprimili smo dojavu ženske osobe da se na njezinom posjedu uklanja zid i da joj se prijeti. Izlaskom policijskih službenika na mjesto događaja utvrđeno je da se radi o imovinsko-pravnim odnosima i nisu utvrđeni elementi prekršaja ili kaznenog djela. O razgovoru sa ženskom osobom sačinjena je bilješka, a ona je upućena da može pristupiti u nadležnu II. policijsku postaju i podnijeti prijedlog.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 18:56