StoryEditorOCM
Crna kronikaincident u gospiću

Ante Vučak nema mira iza rešetaka: saznao da se Petar Vuknić nagodio s USKOK-om pa u napadu nekontroliranog bijesa pretukao zatvorskog cimera

16. srpnja 2020. - 12:01

Zbog fizičkog napada na zatvorenika s kojim je do prije koji dan dijelio ćeliju u zatvoru u Gospiću, Ante Vučak, 30-godišnjak koji se već više od godinu dana nalazi u istražnom zatvoru kao jedan od okrivljenika u USKOK-ovom postupku protiv zločinačke organizacije na čelu sa Željkom Rajićem, prebačen je do daljnjeg u zatvor u Remetincu.

Nakon što su iz zatvora obavijestili splitski sud o incidentu i zatražili da ga se primjereno stegovno kazni, nadležni sudac Dinko Mešin odredio je Vučku stegovnu mjeru zabrane svih posjeta i kontakata osim onih njegovih branitelja u trajanju od mjesec dana.

A što se to odigralo u petak 9. srpnja u večernjim satima u jednoj od ćelija gospićkog zatvora? Kako neslužbeno doznajemo iz pouzdanih izvora, Vučak je s jednim zatvorenikom te večeri igrao šah, "ubijajući vrijeme". U jednom je trenutku saznao informaciju da se 33-godišnji Petar Vuknić, također jedan od članova zločinačkog udruženja kojem i on pripada, nagodio s USKOK-om priznajući krivnju te da je pušten iz istražnog zatvora.

Ta je spoznaja navodno toliko iznervirala Vučka da je svoj bijes nekontrolirano iskalio na prvoj osobi koja se našla kraj njega, a to je bio Kažimir Alfirević, koji se u istražnom zatvoru u Gospiću nalazi nakon što je u veljači ove godine uhićen u Omišu zbog niza kaznenih djela, od davanja mita policajcima do sprječavanja dokazivanja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Sam Alfirević je zatvorskim čuvarima rekao da mu nije bilo jasno zbog čega je Vučak poludio i zašto je to napravio, a napomenuo je i da on ima bolesnu ruku i da se zato ne bi tukao s njim. Zatvorski čuvari su Alfirevića nakon napada odveli liječniku, a utvrđeno je da ima lake ozljede glave.

Vučak je nakon uhićenja članova Rajićeva zločinačkog udruženja u ožujku 2019. godine završio u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama, no tamo je proveo tek nekoliko mjeseci. U kolovozu prošle godine prebačen je u zatvor u Gospiću i to, kako je tada obrazloženo, iz sigurnosnih razloga. Doznajemo da do sada nije imao sukoba s drugim zatvorenicima, a očito je i da je ova reakcija bila plod nervoze zbog Vuknićeve nagodbe.

Podsjetimo, Petar Vuknić se nedavno nagodio s USKOK-om i tako preuzeo krivnju da je kao dio zločinačke organizacije pod vodstvom Željka Rajića sudjelovao u planiranju i pokušaju teškog ubojstva Joze Čabraje u Kaštel Sućurcu. Isto tako, potpisao je i da je kao član zločinačkog udruženja 2018. sudjelovao u premlaćivanju Roberta Žuvele, još jednog člana udruženja, koji je zadobio teške tjelesne ozljede. Za prvo djelo sporazumom je pravomoćno osuđen na tri godine zatvora, dok je za Žuvelu kažnjen sa šest mjeseci zatvora. Vuknić je u istražnom zatvoru bio od ožujka 2019. godine, a ovim sporazumom izišao je na slobodu.

'Nisam birao'

Ova informacija izazvala je mnoge komentare i reakcije i u pravosudnim i u kriminalnim krugovima, u kojima se pronio glas da je "drukao i cinkao" ostale kako bi izišao na slobodu. Vuknić, a i njegova odvjetnica Jadranka Sloković, koji dan poslije su za Slobodnu Dalmaciju tumačili da njegova nagodba nema nikakve veze s "utapanjem bilo koga drugog od okrivljenika".

Odvjetnica Sloković je kazala i da se "presuda na temelju priznanja Petra Vuknića odnosi isključivo na njega i predstavlja priznanje krivnje samo u odnosu na njega, te ni na koji način ne prejudicira ishod postupka u odnosu na ostale osobe koje su bile obuhvaćene prvotnom optužnicom".

– Nisam ja mogao birati što ću potpisati, koji dio, bilo je: ili sve iz optužnice ili nikako. Ja u ovoj situaciji ne štetim nikome osim sebi, ja sam taj koji je dobio robiju i ne dajem je nikome drugom, isključivo sebi. Ponavljam, nisam nikakav svjedok pokajnik, zna se što nosi taj status, ne bih bio u zatvoru, bio bih pušten. A ja sam dobio kaznu i moram se vratiti na odsluženje u zatvor. Priznajem da sam bio tu kad se Žuveli dogodilo što se dogodilo i za to se djelo osjećam krivim. No, što se tiče Čabraje, ja stvarno s tim nemam apsolutno nikakve veze i nikakva saznanja o tome. Pitate me zašto sam onda pristao na priznanje? Isključivo iz svojih osobnih razloga i da izbjegnem dugotrajni sudski postupak koji vjerojatno slijedi. Savjest mi je čista, u optužnici nema niti jednog dokaza da je netko unutra zbog mene niti je itko od svjedoka mene spominjao – kazao je tada Vuknić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. rujan 2023 05:18