StoryEditor
Biznisputinovo naređenje

Umjesto na Jadranu, Rusi ljetuju na Krimu

Piše PSD.
17. travnja 2015. - 19:38

Ove godine Hrvatska bi mogla izgubiti novih četrdesetak tisuća gostiju iz Ruske Federacije, odnosno čak 30 posto turističkog prometa na koji je računala i milijune eura koje su oni prijašnjih godina trošili na odmoru u Hrvatskoj, gdje ih je lani stiglo 140 tisuća.

Zadnji podaci organizatora putovanja iz Rusije govore kako je organizirani turistički promet prema Hrvatskoj u velikom zastoju, pa se od prijašnjih tridesetak čarter-aviona koji su slijetali iz Moskve u Pulu, Split i Dubrovnik, ove godine planira dolazak tek tri takva aviona. Umjesto na Mediteran, Rusi će ove godine masovno krenuti na odmor na Krim i u Soči, pa značajan pad rezervacija bilježe i Španjolska i Grčka.

Sve eventualne dvojbe Rusa hoće li ipak krenuti prema Jadranu ili drugdje na Sredozemlje, uklonio je predsjednik Vladimir Putin svojom nedavnom uputom svim državnim i javnim službenicima da moraju na odmor na Krim. Kada se cijeloj toj situaciji doda i činjenica da je devalvacija rublja od gotovo 40 posto prepolovila kupovnu moć Rusa u zadnjoj godini, jasno je da turističke zemlje na njih ove godine ne trebaju previše računati.

Preskupe cijene

– Veliki pad organiziranog turističkog prometa iz Rusije ove godine nema veze s vizama, nego s Putinovom preporukom da svi koji od države dobivaju plaću moraju na Krim, a tu je i pad standarda zbog devalvacije vrijednosti rublja. Naime, do prije pola godine njima je deset tisuća rubalja bilo 300 eura, a danas je to samo 150 eura. Zato su im cijene turističkih aranžmana u inozemstvu postale preskupe.

- Osim toga, bankrot velikih turoperatora u Rusiji stvorio je nepovjerenje i strah od putovanja i uplata, pa se masovno okreću “domaćem” turizmu na Krimu i u Sočiju. Većina zemalja s velikim turističkim prometom iz Rusije reagirala je drastičnim snižavanjem cijena, poput Španjolske i Grčke. Oni su zapravo svoje ovogodišnje cijene doveli na razinu lanjskih u rubljima, što znači da su snizili aranžmane za 30 do 40 posto. Isto je napravila i Crna Gora, koja za ovu sezonu ima nekoliko letova dnevno iz Moskve za Tivat – kaže Vesna Mazić iz agencije “Panoramic”, specijalizirane za putovanja iz tog dijela Europe prema Hrvatskoj.

Nedavno objavljeno istraživanje u Rusiji pokazalo je da su krasnodarski kraj, Krim i Abhazija neupitni lideri turističke sezone 2015. za Ruse. Među europskim destinacijama u koje bi najviše željeli putovati ruski turisti, na vrhu je Turska, Španjolska, pa Bugarska i Grčka.

‘Lijepa naša’ šesta na listi

Po popularnosti kod Rusa slijede Italija, peta je Crna Gora, a Hrvatska je šesta zemlja na listi država kamo Rusi žele otputovati. Zbog toga je još prije dvije godine prema Puli letjelo iz Moskve 20 čarter-aviona tjedno, prema Splitu desetak aviona te nekoliko njih za Dubrovnik, dok ove godine od svega toga nema gotovo ništa. U Split se ipak može redovnom “Aeroflotovom” linijom iz Moskve, dok iz Ukrajine nema nikakvih letova prema Dalmaciji, koja je bila najpopularnije odredište Ukrajinaca na Jadranu.

O problemu gubitka ruskih gostiju nedavno je u Europskom parlamentu govorila zastupnica Dubravka Šuica, koja je pitala mogu li članice EU-a kojima je turizam jedna od glavnih gospodarskih grana, poput Hrvatske, očekivati lakše izdavanje viza građanima Rusije, ističući kako hrvatski turizam i turistički djelatnici trpe velike gubitke s tog tržišta.

No, prema odgovoru koji je dobila od Europske komisije, dijalog o liberalizaciji viznog režima zaustavljen je u okviru mjera ograničavanja koje je EU nametnuo Rusiji nakon njezina nezakonitog pripojenja Krima i sukoba u istočnoj Ukrajini. Postupci se stoga neće nastaviti dok to ne budu dopuštale okolnosti, odgovorio je EK Dubravki Šuici.

Ružica Mikačić

POTROŠNJA

99 eura dnevno potroše ruski turisti

122 eura dnevno potroše turisti iz Britanije

32 milijuna ruskih putnika svake godine ode u inozemstvo

#TURIZAM#RUSI

Izdvojeno