StoryEditor
BiznisREKORDNI REZULTATI

U Janafu očekuju stabilno poslovanje u dužem razdoblju, nakon uhićenja Dragana Kovačevića pokrenuli su više radnji radi spriječavanja korupcije

Piše Ljubica Vuko
26. travnja 2021. - 11:58

U 2020. godini Jadranski naftovod d.d. (JANAF) je ostvario rekordne poslovne rezultate. Pitali smo Upravu ove tvrtke znači li to da se reputacijska kriza zbog afere koja je izbila u rujnu prošle godine uhićenjem tadašnjeg čelnika JANAF-a Dragana Kovačevića nije ni na koji način odrazila na poslovanje?

- Ostvareni poslovni rezultati proizlaze iz rasta poslovanja temeljne djelatnosti, a ključan iskorak ostvaren je u zadnjem kvartalu prošle godine optimizacijom investiranja i sklapanjem novih ugovora o transportu i skladištenju nafte i naftnih derivata na međunarodnom tržištu. Uspjeli smo smanjiti reputacijski rizik tako da odjeci kaznenih postupaka nisu rezultirali poništenjem postojećih ugovora ili odustajanjem inozemnih partnera od sklapanja novih ugovora čime smo osigurali popunjenost većine kapaciteta na dulji rok. To je posebno vidljivo na primjeru procesa poslovne evaluacije ugovora i nastavku suradnje s kompanijom BP Oil International o skladištenju sirove nafte na Terminalu Omišalj - ističe nova Uprava JANAF-a u kojoj su predsjednik mr.sc. Stjepan Adanić i član Uprave Vladislav Veselica.

Nakon izbijanja afere Janaf, Vlada RH je razriješila Dragana Kovačevića i imenovala Stjepana Adanića kao vršitelja dužnosti predsjednika Uprave. Dotad je Adanić, kao i Vladislav Veselica bio član Uprave, izabran u veljači 2020.

Na sjednici Nadzornog odbora ovog društva održanoj 26. ožujka 2021. godine, temeljem Zaključka Vlade Republike Hrvatske, potvrđeno je kako će Adanić obavljati ovu funkciju i u narednih šest mjeseci, do imenovanja predsjednika Uprave na temelju rezultata javnog natječaja, a najkasnije do 26. rujna 2021. godine.

Govoreći o rezultatima poslovanja Jadranskog naftovoda (što je puni naziv tvrtke) u 2020. godini, mr.sc. Stjepan Adanić ističe kako su ostvareni ukupni prihodi od 790 milijuna kuna za 10,6 posto veći u odnosu na isto razdoblje 2019. čime su ostvareni najbolji poslovni rezultati od osnivanja. Ostvarena bruto dobit u iznosu od 351,6 mil. kuna veća je u odnosu na prethodnu godinu za 9,9 posto. Prihodi od temeljne djelatnosti, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, iznose 757,9 mil. kuna i veći su za 14,3 posto u odnosu na 2019. godinu.

-Rezultati potvrđuju izvoznu orijentiranost Društva jer je više od 66 posto prihoda iz temeljne djelatnosti, koji iznose gotovo 500 mil. kuna, ostvareno u poslovanju s inozemnim kupcima. I ostali financijski pokazatelji iskazuju iznadprosječne vrijednosti, EBITDA je 67,96 posto, koeficijent ekonomičnosti 1,82 a koeficijent zaduženosti 0 – naglašava predsjednik Uprave JANAF-a.

Na naš upit je li uhićenje bivšeg predsjednika uprave dovelo do promjene u nekim poslovnim procedurama, posebice u javnoj nabavi, odgovaraju kako je nova Uprava pokrenula više radnji u smislu revizije pojedinih poslovnih procesa i ugovornih odnosa.

-Provedena je analiza sklopljenih ugovora iz prijašnjih godina te je na temelju dobivenih podataka Uprava izvijestila nadležna tijela o sumnji na počinjenje više kaznenih dijela na štetu Društva. Također, u cilju poboljšanja postupka nabave, izvršena je revizija Pravilnika o nabavi roba, usluga i ustupanju radova koji propisuje da je u svim postupcima nabave procijenjena vrijednost nabave robe i usluga sada javno dostupan podatak. Pokrenuli smo i postupak uvođenja ISO norme 37001 čija se implementacija očekuje sredinom ove godine. Ova norma upravljanja za suzbijanje podmićivanja omogućuje uspostavljanje procedura za identifikaciju i određivanje rizika podmićivanja kao i osposobljavanje i kontinuirano održavanje kompetencija zaposlenika u cilju sprečavanja koruptivnih radnji - pojasnio je član Uprave Veselica.

Što se tiče poslovnih planova, Uprava JANAF-a je, kažu, fokusirana na razvoj nove poslovne strategije i osiguranje kontinuiteta poslovanja kao ključnog faktora za stabilnost kompanije.

-Zahvaljujući dobrim poslovnim potezima u najvećoj smo mjeri uspjeli smanjiti tržišne rizike do 2023. godine i utjecaj promjenjivosti cijena sirove nafte na svjetskim tržištima. Također, s obzirom na znatna ulaganja u rafinerije u okruženju koje su spojene na JANAF-ov sustav, očekujemo stabilno poslovanje u dužem vremenskom razdoblju. Budući smjer poslovanja pokazat će razvojna strategija, no već danas znamo da bi mogli ulagati u razvoj vjetro i solarnih elektrana te u druge kompatibilne i profitabilne nenaftne djelatnosti sukladno energetskoj strategiji Vlade RH i Zelenom planu EU - najavljuje Uprava JANAF-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 01:44