Biznis'očekuju velike stvari'

Turistički sektor trlja ruke: stižu rastrošni EU službenici i spremni su ostaviti milijune, vlada veliki interes za Dalmacijom

Piše Ružica Mikačić

Europski diplomati, njihovi suradnici, članovi obitelji, službenici i drugi vezani uz njihov boravak u Hrvatskoj za vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a, u šestomjesečnom predsjedanju EU-om u 2020. godini donijet će našem turističko-ugostiteljskom sektoru nove desetke tisuća noćenja, ali i milijune kuna izvanrednih prihoda.

Procjenjuje se da će sljedeće godine u Zagrebu boraviti čak 22 tisuće dužnosnika i službenika Europske unije. Iako se nitko ne upušta u prognoze koliko bi to zaista moglo značiti u prihodima, špekulira se kako bi predstojeće šestomjesečno poslovanje hotelijera i ugostitelja u Zagrebu zbog EU dužnosnika trebalo biti bolje za oko 15 do 20 posto od uobičajenoga za to doba godine. Zbog toga se ovih dana u tom sektoru užurbano privode kraju posljednje pripreme, dogovori i organizacija za prihvat europskih diplomata i njihovih suradnika kako bi svi bili pripravni primiti visoke goste.

Pa iako hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a počinje u 2020. godini, već sada zagrebački hotelijeri trljaju ruke jer prethodnice EU dužnosnika već naveliko stižu u Zagreb. Procjenjuje se da će Zagreb registrirati 35 tisuća noćenja i uslužiti 14 tisuća službenih ručkova i večera za dužnosnike EU-a.

Iako će se najveći dio događanja vezanih uz predsjedanje Hrvatske Europskom unijom događati u Zagrebu, koji ima 23 hotela najviše kategorije, cijeli hrvatski turistički sektor priprema se zaraditi ponešto od tog velikog EU kolača koji im se servira u Hrvatskoj. Naime, iskustva dosadašnjih zemalja predsjedatelja EU-a pokazuju kako je turistički sektor značajno profitirao od tog događanja, pa naši turistički djelatnici vjeruju kako ni oni neće podbaciti.

Bugarski primjer

Bugarsko predsjedanje Europskim vijećem dovelo je više od 40 tisuća delegata i novinara iz cijelog svijeta u Sofiju i druge gradove. Predsjedanje je povećalo godišnje prihode hotelskih kuća za 15 posto u prvoj polovici godine, a zabilježen je i rast broja čarter letova za 47 posto, dok je tijekom ljeta 2018. bio dvostruko veći broj putnika koji su u Bugarsku stigli zrakoplovom.
- Mi smo još ovog ljeta imali prve upite i ponude za prateće stručne konferencije EU-a vezane za pojedina područja i očekujemo grupne dolaske koji će predsezonu učiniti profitabilnijom ove godine. Istina je da su hotelijeri povećali zbog toga cijene od 10 do 15 posto, ali još uvijek smo ispod razine europskih gradova po cijenama u luksuznim hotelima.

To su odlični gosti, svi su u jednokrevetnim sobama, organiziraju se gala-večere za njih, posebni programi, iznajmljuju prevoditelji, vodiči, autobuseri, šoferi... – govori nam dalmatinski hotelijer, navodeći kako EU službenici, čak i oni nižeg ranga, traže samo hotele s 4 i 5 zvjezdica te vrhunske restorane autohtone gastronomije.

Osim štićenih dužnosnika, stižu i njihove pratnje, osoblje i službenici koji će između poslovnih konferencija, skupova, razgovora i sjednica u okviru EU-a otići izvan metropole na izlet, vikend, city-break ili slično kraće putovanje. Zato hotelijeri najviših kategorija u svim dijelovima zemlje već pripremaju programe očekujući rast dolazaka europskih službenika koji će boraviti u Hrvatskoj, veći promet ugostiteljstva, značajan angažman putničkih agencija, turističkih vodiča, autobusera, prevoditeljskih usluga...

Od Rovinja preko Opatije, Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika, hotelijeri već imaju najave manjih grupa zbog strukovnih konferencija i drugih događanja vezanih uz EU predsjedanje u Zagrebu. Zbog svega toga se 2020. već sada proglašava “velikom godinom“ za hrvatski turizam.

- Velika je stvar da jedna zemlja od četiri milijuna stanovnika predsjeda tim tijelom. To je povijesna prilika Hrvatske i za turizam i za promociju. U sklopu predsjedanja bit će 250 raznih vezanih događanja. To ćemo iskorististi najbolje što možemo, baš kao i EXPO u Dubaiju, ali i “Europsku prijestolnicu kulture - Rijeka”. U Rijeci se očekuje oko četiri milijuna turista koji će doći samo radi toga. EP u nogometu će se 2020. godine igrati u deset zemalja, gdje će posvuda opet biti hrvatske prepoznatljive kockice na dresu.

Nemjerljive stvari

To su nemjerljive stvari za hrvatsku promociju. Hrvatska će biti u središtu cijele godine i to ćemo sigurno osjetiti na marketinškom pristupu, ali i poslovno i u prihodima. Europa nas želi doživjeti na isti način na koji nas doživljavaju u turizmu, od nas očekuju vidjeti i doživjeti lijepe i velike stvari - kaže Gari Cappelli, ministar turizma, komentirajući priliku za dodatnu promociju Hrvatske kroz predsjedanje EU-om.

Za sada se zna da će osim u Zagrebu, EU dužnosnici imati dio službenog programa u Dubrovniku te u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a druga službena okupljanja bit će vezana uz organizaciju pojedinih ministarstava iz Hrvatske koja će ugostiti svoje kolege iz EU-a u priobalnim gradovima u hotelima visoke kategorije. Za sada su najtraženiji hotelski kapaciteti od četiri i pet zvjezdica na području Splita.

- Ovo je za sve dalmatinske hotelijere velika prilika jer u Hrvatskoj je lako i brzo stići iz Zagreba do Šibenika, Zadra, Splita, ali treba imati događanja koja će biti razlog da oni dođu i ponudu koja će ih privući.

Puno smo radili na tome i za sada su najave dobre, interes je velik, stalno stižu upiti za manje ili veće grupe vezane uz EU službenika i to nam dugoročno može biti velika promocija – optimistični su dalmatinski hotelijeri.

 

#EU#UGOSTITELJI