StoryEditorOCM
Biznissljedeći korak

Tomislav Mamić u 2020. ulazi s velikim ambicijama: neosporni je maloprodajni lider i najveći poslodavac u Dalmaciji, a sada se sprema na 'posao života'

Piše novac.hr
4. siječnja 2020. - 18:17
mamic_tomislav10-160117

Tommy Tomislava Mamića neosporni je maloprodajni lider u Dalmaciji, ali i najveći poslodavac u tom dijelu Hrvatske. Oko svog živog trgovačkog biznisa Mamić je stvorio i sinergijski ekosustav, preuzevši pekarsku industriju Bobis i mesnu industriju Petason. Na koncu, uz trgovački biznis vezana su i znatna ulaganja u nekretnine, ponajviše trgovačke centre.

A sad je najavio i sljedeći korak. Tommy se sprema krenuti u borbu za preuzimanje Konzuma, a da bi imao ikakve šanse zatvoriti taj “posao života”, spreman se i odreći dijela vlasništva nad svojom tvrtkom i kapital prikupiti inicijalnom javnom ponudom dionica (IPO).

Kako kaže, sve je spremno za izlazak na burzu već tijekom 2020., piše Globus.

Zašto je to važno?

Zato što su takve najave jasan pokazatelj kako u predstojećoj daljnjoj konsolidaciji maloprodaje u Hrvatskoj Tommy ne želi biti lovina, već lovac.

Pitanje je, doduše, koliko je njegova ambicija realna, pogotovo zato što još nema nikakvih informacija da će Fortenova uopće staviti svoj ključni resurs na bubanj. No, ambicija je zdrava, čak i kad se na koncu ne realizira.

Kako posluje? Ukratko, posluje dobro. Rezultati za 2019. još nisu poznati, no za očekivati je kako se trgovački dio njegova biznisa približio, ili nadmašio, prag od 400 milijuna eura godišnjih prihoda.

Hoće li na koncu Tommy na burzu, tek će se vidjeti. Puno će ovisiti o modelu koji Mamić zamisli. U istom intervjuu u kojem je najavio mogući IPO, ujedno je i rekao da želi zadržati Tommy u većinski obiteljskom vlasništvu.

To nije pjesma koju ulagači vole čuti, naročito veliki institucionalni igrači koji svojim investitorima žele pokazati kako za uloženi novac dobivaju i određene upravljačke ovlasti u tvrtkama. No, s obzirom na svoju tržišnu poziciju, pouzdani novčani tijek i potencijal razvoja jadranske Hrvatske, dionice Tommyja mogle bi biti vruća roba na burzi - ako se tamo ikad i pojave.

Tekst je u potpunosti preuzet iz novog broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 00:34