StoryEditorOCM
Biznisvjetar u leđa

Svjetske burze snažno porasle nakon izbora u SAD-u, više nema straha da bi nova vlast u Bijeloj kući mogla povećati porezne stope

8. studenog 2020. - 07:53

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, nadoknadivši sve gubitke od prethodnoga tjedna, jer ulagači očekuju nove gospodarske poticaje nakon predsjedničkih izbora u SAD-u.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 6,9 posto, na 28.323 boda, dok je S&P 500 skočio 7,3 posto, na 3.509 bodova, a Nasdaq indeks 9 posto, na 11.895 bodova.

U fokusu ulagača prošloga su tjedna bili predsjednički izbori u SAD-u, a cijene su dionica snažno porasle, premda se do kraja radnog tjedna nije znalo da će pobijediti demokratski izazivač Joe Biden.

Unatoč napetostima u vezi prebrojavanja glasova, kao i porukama predsjednika Donalda Trumpa da mu demokrati pokušavaju ukrasti pobjedu i prijetnjama sudom, burzovni su indeksi zabilježili najveći tjedni skok od travnja.

To se zahvaljuje nadi ulagača da će na izborima za Senat republikanci zadržali većinu, premda se očekivalo da će je osvojiti demokrati. Stoga bi Kongres mogao ostati podijeljen između dviju stranaka jer demokrati drže većinu u Zastupničkom domu.
To znači da će ubuduće biti teško provesti velike zaokrete u politikama.

Zahvaljujući tome, splasnula su strahovanja od značajnih promjena politika, primjerice, da bi nova vlast u Bijeloj kući mogla povećati porezne stope ili postrožiti regulaciju u vezi velikih tehnoloških kompanija.

S druge strane, podijeljeni Kongres znači i da bi novi paket fiskalne podrške gospodarstvu mogao biti znatno manji nego u slučaju da su demokrati zadobili kontrolu u parlamentu.

No, ulagači se nadaju da će, nastave li se natezanja u Kongresu oko poticajnih mjera, američka središnja banka reagirati i povećati likvidnost na financijskim tržištima, što bi dodatno potaknulo tržište dionica.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda prošloga su tjedna poručili da monetarna politika ostaje nepromijenjena i ponovili da će učiniti sve što bude potrebno kako bi podržali oporavak gospodarstva od koronakrize.

„Čini se da ćemo i dalje imati podijeljeni Kongres, stoga su malo vjerojatne značajne promjene politika na fiskalnoj razini. A ako ćemo imati slično ekonomsko okruženje kao dosad, tada će ulagači zaradu u ovom kriznom razdoblju morati potražiti u sektorima koji su i dosad predvodili po rastu”, kaže David Joy, strateg u tvrtki Ameriprise Financial.

Zahvaljujući tome, prošloga je tjedna među najvećim dobitnicima bio tehnološki sektor, koji ove godine predvodi po dobicima. Snažno je porastao i S&P indeks zdravstvenog sektora jer je malo vjerojatno da će se nešto promijeniti u zdravstvenoj politici.

Tako su burzovni indeksi na najvećoj svjetskoj burzi nadoknadili sve gubitke od prošloga tjedna, kada su oštro pali zbog strahovanja ulagača da će nepopustljivo širenje koronavirusa u svijetu izazvati usporavanje oporavka najvećih svjetskih gospodarstava.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 6 posto, na 5.910 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 8 posto, na 12.480 bodova, a pariški CAC 7,95 posto, na 4.960 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 5,9 posto, na 24.325 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 20:28