StoryEditorOCM
BiznisLIJEPA NASHA 2.0

Sustav ‘dock.me‘ tvrtke ‘Sailboat‘ vodi skipere do praznog veza bilo koje marine

8. rujna 2021. - 08:00

I kad ste višestruki europski i svjetski prvaci, niste imuni na probleme koji su nastali u korona-godini.

Epidemija i zatvaranje tržišta i njima su stvorili probleme. Riječ je o tvrtki Sailboat RC, koja djeluje od početka 2016. godine, a bavi se uglavnom industrijom radio-upravljanog jedrenja (RC sailing), te joj je primarni zadatak proizvodnja i distribucija jedrilica diljem svijeta. Korona-krizi ćemo se vratiti u tekstu, ali zapravo je najvažnije da je Sailboat i taj problem brzo prebrodio.

Čime se, dakle, bavi Sailboat i čime su zaslužili ta prva mjesta na tržištima Europe i svijeta?

Sailboat kontrolira procese proizvodnje iz temelja, dakle od dizajna (računalnog) pa preko dizajniranih kalupa za proizvodnju, a Sailboat je zaslužan i za inovaciju u proizvodnji jedara koja omogućava jedinstvena jedra u cijelom svijetu (iz jednog komada, 3D modulirana, bez šivanja/lijepljena). Sama distribucija omogućena je kroz vlastiti webshop sailboatrc.com.

Sailboat nema problema s plasmanom svojih proizvoda jer je već postao prepoznatljiv brend u svijetu unutar najkompetitivnije klase IOM (International One Metre, međunarodno klasa priznata od svjetske krovne jedriličarske organizacije World Sailinga, pa posljedično time i HJS-a kod nas) s obzirom da su višestruki svjetski i europski prvaci, jedini koji su u povijesti IOM klase u cijelom svijetu uspjeli obraniti taj naslov uzastopce.

Gdje vas vodi 'dock.me'

Iz tvrtke najavljuju i Europsko prvenstvo dogodine u Rogoznici, s mnogo konkurenata diljem kontinenta te pokojega gosta iz svijeta koji će naknadno dobiti pozivnicu.

Sailboat se može pohvaliti i novostvorenim projektom "dock.me", kojim je razvijen specijalni sustav za nautičku industriju. Razvijen je tzv. "dock.me" sustav koji se sastoji od IoT prototipa i web-aplikacije s umjetnom inteligencijom za omogućavanje usluga naprednog veza za brojne jahte, jedrilice i glisere.

Ovaj sistem doslovce transformira svaku marinu, lučicu ili slične lokacije na način da se postiže mnogo više učinkovitosti, poboljšanje usluga, dodatne ekološke prednosti, smanjenje troškova te poboljšanje održivosti cijele nautičke industrije.

Softver s AI-om i IoT uređajem preslikava i mapira svaki mogući pristanišni prostor za privez jahti, jedrilica, motornih čamaca itd. i prikazuje ta mjesta na mreži tako da svatko može točno vidjeti dostupne i zauzete pozicije, napraviti svoju rezervaciju precizno onako kako želi ili pak može slušati pametne preporuke umjetne inteligencije za odabir marina pod raznim parametrima, tj. preferencijama ili preporukama.

image
Zvonko Jelačić s jedrilicom na radio-upravljanje
Božidar Vukičević/Cropix

Skiper može biti potpuno bezbrižan dok plovi do konačnog odredišta, a i osiguravajuće kuće mogu ostvariti dodatne benefite kroz sustav.

Hardver dodatak sustava povezan je s online sustavom rezervacija tako da svaka osoba koja uđe u tu marinu točno zna koje je mjesto zauzeto i koji mu je točno rezervirani prostor, a moguće će biti uključiti u cijeli proces servisere, restorane, rental agencije itd.

IT rješenje tvrtke Sailboat na web-stranici ili aplikaciji na mobitelu ima preglednu kartu koja vodi skipera izravno do njegova rezerviranog prostora za pristanište, a sve to smanjuje ispuštanje dizelskih isparavanja zbog manje potrošnje goriva. Brodovi tako navođeni više ne gube vrijeme u potrazi za slobodnim mjestom u marinama, neovisno da li na Mediteranu ili ostatku svijeta.

Dodatno, algoritmi umjetne inteligencije prepoznaju geografski guste položaje s previše prometa, meteorološke i druge čimbenike, a uvelike povećavaju održivost cijele nautičke industrije dajući pametne prijedloge skiperima uživo i neprestano – 24 sata dnevno.

Preseljenje i širenje programa

– Imamo sedam zaposlenika i tri vanjska suradnika, ali tražimo i dodatno obrtnika, tj. osobu vičnu finom radu s alatom koji bi se mogao iskoristiti u svrhu dovršavanja jednometarskih jedrilica...

I sada se vraćamo na priču o krizi izazvanoj pandemijom COVID-19. Sailboat je kroz pandemijsko nemirno more prošao uz mnogo prepreka u poslovanju, ali na kraju ipak uspješno.

– Veće projekte nam je itekako usporila i oštetila, troškovi shippinga i materijala nam i dandanas zadaju velike glavobolje, međutim i dalje se kroz upornost i to uspijeva prebroditi. Mnogo je više posla da se sve uskladi te da se pronađu načini za prebaciti prepreke, ali nama pomaže to što nam je cijeli svijet tržište te kotiramo jako visoko po kvaliteti cjelokupne usluge koju nudimo, kvaliteti izrade i performansama naših jedrilica i opreme – navode iz tvrtke.

image
Ovo su proizvodi tvrtke Sailboat RC
Božidar Vukičević/Cropix

Sljedeći cilj Sailboata je proširenje ulaskom u veće prostorije, kao i modernizacija pogona. Širenje i povećanje proizvodnih kapaciteta planirano je u 2022. godini. Izazov će biti što manje ugroziti vrijeme čekanja tekuće proizvodnje dok se cjelokupni proizvodni pogon bude transformirao u efikasnije i ljepše radno okruženje. Sailboat će u tome nesumnjivo uspjeti, te i dalje ostati na europskom i svjetskom vrhu. Kad su preživjeli korona-godinu, nema te prepreke koja će ih zaustaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 04:25