StoryEditorOCM
Biznisveliki interes

Stiglo čak 7386 prijava na javni poziv za sufinanciranje: energetska obnova kuća donosi uštede i zdraviji život

8. rujna 2020. - 13:35

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u samo sat i 45 minuta 1. rujna 2020. zaprimio je preko e-sustava čak 7386 prijava na javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, koji je objavljen 25. lipnja 2020. godine na mrežnoj stranici Fonda. Građani su se mogli prijavljivati prvog dana rujna s početkom u 9 sati, a već u 10:45:15 sati zbog iznimno velikog interesa i broja pristiglih e-prijava javni poziv je privremeno zatvoren.

Planirani budžet od 171 milijun kuna povećan je za dodatnih 40 milijuna kuna, kako bi što veći broj građana već ove godine dobio novac za energetsku obnovu svojih domova, ali ukupan iznos zatraženih nepovratnih sredstava premašio je i taj povećani budžet od gotovo 211 milijuna kuna.

Za one koji se nisu uspjeli prijaviti možda ima još nade jer, kako su naveli iz Fonda, budući da određeni broj zaprimljenih zahtjeva sadrži nepotpunu dokumentaciju, postoji mogućnost daljnjeg zaprimanja zahtjeva.

- Po analizi prispjelih prijava u idućem razdoblju Fond će utvrditi broj prihvatljivih zahtjeva za sufinanciranje, kao i zatražena sredstva Fonda pa ako se utvrdi da nisu utrošena sva planirana sredstva, javni poziv će biti ponovno otvoren za zaprimanje novih prijava. Sve nove obavijesti o tijeku provedbe javnog poziva bit će pravovremeno objavljene na mrežnoj stranici Fonda www.fzoeu.hr - poručili su.

A s obzirom na iskazani interes iz Fonda su najavili kako će novi ntječaj za obnovu kuća, vrijedan oko 200 milijuna kuna, objaviti već u prvom tromjesečju iduće godine.

Kombinacija mjera

Prijave se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja pa će novac u okviru raspoloživog budžeta biti odobren svima koji su dostavili odgovarajuću dokumentaciju. Na stranicama Fonda objavljen je i popis svih građana koji su se prijavili. Prva prijava stigla je iz Vojnića u Karlovačkoj županiji, druga iz Drinovaca u Šibensko-kninskoj županiji, treća iz Valpova u Osječko-baranjskoj županiji. Najviše prijava došlo je iz Zagreba (511), Bjelovara (239), Osijeka (205), Petrinje (188), Varaždina (157) i Vukovara (139).

Iz Dalmacije je pristigla 681 prijava, od toga iz Splitsko-dalmatinske županije 212 prijava, Šibensko-kninske 172, Zadarske 170 i Dubrovačko-neretvanske, iz koje je bilo najmanje prijava (127). Najviše prijava stiglo je iz Osječko-baranjske županije (802).

Kako navode u Fondu, iz dosad zaprimljenih podataka, po kući je u prosjeku zatraženo oko 70-ak tisuća kuna, što znači da je u većini slučajeva planirana primjena više mjera energetske obnove. Građani koji planiraju provoditi ove projekte novac najčešće žele uložiti u postavljanje toplinske izolacije i zamjenu stolarije. Ove mjere omogućuju i najveće uštede energije jer sprječavaju energetske gubitke, a ujedno osiguravaju i zdraviji život u obnovljenim kućama.

- Neovisno o lokaciji na kojoj se nalazi obiteljska kuća moguće je dobiti do 60 posto sredstava, a osim sufinanciranja povećanja toplinske zaštite vanjskih zidova, sanacije krovišta te zamjenu stolarije, poticaji Fonda mogu se dobiti i za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije. Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204 tisuće kuna nepovratnih sredstava - kažu u Fondu.

Obiteljske kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj koji je odgovoran za 40% od ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini. Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj izgrađeno je prije 1987. godine pa nemaju gotovo nikakvu ili imaju samo minimalnu toplinsku izolaciju (energetski razred E i lošiji). Takve kuće troše 70% energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošnje tople vode, a mjere energetske učinkovitosti mogu značajno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60% u odnosu na trenutačnu.

Programe energetske obnove obiteljskih kuća Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donijeli su još na proljeće 2014. godine s ciljem povećanja energetske učinkovitosti postojećih kuća, smanjenja potrošnje energije i emisija CO2, kao i smanjenja mjesečnih troškova za energente, uz ukupno poboljšanje kvalitete života. Istovremeno, energetska obnova obiteljskih kuća potiče gospodarske aktivnosti angažiranjem tvrtki i stručnjaka koji izvode te radove. Kako je navedeno i na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji provodi taj program, izmjene i prilagodbe programa prvi su put donesene u 2015. godini, a drugi put sredinom svibnja 2020. kada je Vlada RH prihvatila izmjene i dopune programa energetske obnove obiteljskih kuća koje je predložilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

Nakon toga potkraj lipnja Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javne pozive za građane (su)vlasnike postojećih obiteljskih kuća energetskog razreda minimalno D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj ili C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj te za ranjive skupine građana u opasnosti od energetskog siromaštva. Ovoj kategoriji građana država će financirati predviđene mjere energetske obnove sa 100% potrebnog iznosa za obnovu obiteljskih kuća.

Energetska obnova obiteljskih kuća odnosi se na postojeće obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje, osnovni uvjet je da budu zakonito izgrađene, odnosno legalne. Spada li obiteljska kuća u kontinentalnu ili primorsku Hrvatsku iskazano je na energetskom certifikatu zgrade.

Obiteljskom kućom podrazumijeva se zgrada u kojoj je više od 50% bruto podne površine namijenjeno za stanovanje te zadovoljava jedan od dva navedena uvjeta: ima najviše tri stambene jedinice te ima građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2.

Poziv i 2021. godine

Mjere energetske obnove koje će se provoditi odnose se na povećanje toplinske zaštite svih elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora: energetsku obnovu vanjskog zida, stropa, poda, krova (sva potrebna oprema i radovi vezani uz povećanje toplinske zaštite, uključujući npr. hidroizolaciju, zamjenu konstrukcijskih elemenata krova i dr.), zamjenu stolarije ovojnice grijanog prostora novom, cjelovitu energetsku obnovu, koja podrazumijeva kombinaciju mjera na vanjskoj ovojnici i ugradnje sustava za korištenje OIE (sustavi sa sunčanim toplinskim pretvaračima, sustavi na drvnu sječku/pelete, dizalice topline zrak-voda, voda-voda ili zemlja-voda i fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju).

Oni koji su se uspjeli prijaviti i bude im odobren novac od Fonda će dobiti odluku i ugovor o sufinanciranju. Potom imaju rok od 24 mjeseca od dana potpisa ugovora za provedbu energetske obnove i dostavu potrebne dokumentacije za isplatu odobrenog novca.

Oni koji se nisu prijavili, a imaju spremnu dokumentaciju, mogu se nadati da će javni poziv ponovno biti otvoren u ovoj godini ili se mogu pripremati za iduću godinu tako da će se svi zainteresirani građani imati prilike prijaviti i u sljedećoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 01:09