StoryEditorOCM
BiznisVeleučilište Arca

Splitsko Veleučilište Arca: ključna poveznica gospodarstva i menadžmenta u pomorstvu

Piše PR
5. veljače 2024. - 12:06

Splitsko Veleučilište Arca obrazuje kadrove za prosperitetni inspekcijski i kadrovski menadžment u pomorstvu jer pomorstvo je veliki bazen raznih zanimanja.

Upravo su to kadrovi koji se temeljem dopusnice Ministarstva znanosti i obrazovanja obrazuju na Veleučilištu Arca u Splitu te se kroz suradnju Arce s nizom javnih i privatnih tvrtki, kako ističe dekan, profesor Đorđe Nadrljanski, ostvaruje ključna poveznica gospodarstva i poslodavaca.

Dobivanje dodatnih znanja

- U okviru stručne prakse, koja traje 120 sati, naši studenti stječu stručne kompetencije radeći konkretno u specijaliziranim tvrtkama s kojima smo ugovorili poslovno-tehničku suradnju, a time im se nudi i mogućnost ostanka kod tog poslodavca ako iskažu potrebne vještine - kaže dekan Nadrljanski.

Razlog osnutka ovog studijskog programa bilo je rješavanje problema nedostatka stručnih kadrova u navedenom području, sukladno potrebama za obrazovanim stručnjacima koji mogu odgovoriti na zahtjeve gospodarstva. Da uspješno drže korak, potvrđuju brojni poslovni ljudi, kao i predsjednik Županijske gospodarske komore u Splitu Joze Tomaš.

- Svjedoci smo nedostatka kvalitetne radne snage i u pomorstvu - kaže Tomaš, zbog čega za tvrtke iz brodograđevne djelatnosti, menadžmenta brodova i nautičkog biznisa raste uloga Arce, s kojom Komora surađuje.

Pokazuje se to i na primjeru poduzetnika Igora Sobola, u čijem su vlasništvu riječki International Certification Bureau te SB Maritime Management iz Malog Lošinja. Upravo je na Veleučilištu Arca nedavno i diplomirao, i to nakon velikog iskustva stečenog u pomorstvu.

- Kao časnik s velikim iskustvom i srednjom pomorskom školom, na ovom veleučilištu dobio sam dodatna znanja koja će mi pomoći u profesionalnom razvoju i razvoju poslovanja mojih tvrtki. Temeljno poslovanje obiju tvrtki jest menadžment brodova u ime vlasnika, među kojima su i strane kompanije. Trenutno vodimo pregovore o nekoliko novih brodova koji također obavljaju gospodarski djelatnost kroz prijevoz općeg tereta - kaže Sobol, dodajući da je za mnoge nepoznanica što sve obuhvaća posao pomorske menadžment kompanije, pa je ovaj visoki studijski program, tvrdi, idealan za ovu branšu.

Vlasnik šibenske tvrtke Azimut, Marko Košuljandić ističe kako je Arca posvećena tome kako dati input za realni sektor, zbog čega je bitna za tržište rada kao jedinstveno mjesto za tvrtke kojima trebaju educirani kadrovi za inspekcijske poslove u pomorstvu, istodobno u kombinaciji s tehničkim znanjima o brodskim sustavima, počevši od projektiranja pa nadalje, kao i o upravljanju istima. Stoga jedan od zaposlenika Azimuta upravo, kaže, završava dodatno obrazovanje na Veleučilištu Arca, dok je uz rad, odnosno vođenje vlastite tvrtke za servis i održavanje plovila Košuljandić isto završio inspekcijski i kadrovski menadžment u pomorstvu.

Potvrda u realnom sektoru

- Iz prve ruke, dakle i kao student i kao poduzetnik te poslodavac, znam koliko je bitan pomak prema praksi i realnim potrebama za obrazovanje kadrova koji dolaze na tržište rada u navedenim poslovima u pomorstvu. U Veleučilištu mogu naučiti sve o projektiranju u brodogradnji i plus još uživo raditi u programima namijenjenima za izradu radioničkih nacrta i projekta te modeliranja u 3D tehnici za brodske elemente, plovilo i tehničke sustave općenito - kaže Košuljandić.

Suradnju s Veleučilište Arca razvija i tvrtka Promar Design iz Kaštel Novog, čije je djelatnost projektiranje brodova i inženjerstvo te s njim povezano tehničko savjetovanje. Vlasnik tvrtke Vinko Strizić ističe kako studentima tijekom prakse, upravo zato što je posrijedi njihov prvi dodir s poslom, uvijek pružaju sve mogućnosti da se na najkvalitetniji način educiraju, ali i da posao - zavole.

- U suradnji s Arcom moj prvenstveni cilj je da se mladi ljudi osposobe za poslove koji su potrebni tržištu. Za ovo zanimanje postoji sjajna perspektiva, a i jako dobro je plaćeno u svijetu, dok kod nas postoji puno prostora za unaprjeđenje i čvršće povezivanje svih aktera slijedom pomorske orijentacije Hrvatske.

Snažno raste tržište jahti i nautike, dok će pod utjecajem gospodarskih kretanja poslodavcima tek rasti potražnja za sve više kvalitetno obučenog kadra u dijelu kadrovskog menadžmenta u pomorstvu. Primjer toga koliko se brzo potražnja razvija danas predstavljaju i LNG brodovi koji opskrbljuju važnim energentom, ukapljenim plinom, budući da je kod tih brodova ključno kvalitetno upravljanje svim sustavima.

Što se inspekcijskog menadžmenta tiče, s obzirom na funkciju koordinacije između vlasnika, registra brodova i samog brodogradilišta, ovo je zanimanje odlučujuće kako bi se ostvario generalni cilj – da se brodski sustavi u najboljem tehničkom smislu implementiraju u brodove. Ta je uloga slična nadzoru u gradnji objekata koja je presudna za sigurnost - navodi Strizić.

Veleučilište Arca je, već prepoznatljivo, ali bi “svi čimbenici pomorskog prometa trebali kanalizirati nastojanje da se stalno unaprjeđuje tržište rada u pomorstvu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 02:08