StoryEditor
BiznisHANFA OBJAVILA

RH šesta od 30 europskih zemalja po mjerama za gospodarski i financijski sektor. Trenutni podaci govore o prvim naznakama oporavka

10. lipnja 2020. - 14:40
Željko Puhovski/HANZA MEDIA

Hrvatska je šesta među 30 europskih zemalja po broju svih mjera za očuvanje stabilnosti gospodarstva i financijskog sektora, a jedna je od devet EU zemalja koja je osiguravajućim društvima privremeno zabranila isplatu dividendi, objavila je u srijedu Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Savjet Hanfe je, naime, na današnjoj sjednici razmatrao pregled mjera za očuvanje financijske stabilnosti koje su poduzete u Europskoj uniji (EU) zbog pandemije Covid-19 te mjere i preporuke hrvatskog regulatora financijskih usluga izdane društvima u Hrvatskoj.

"Prema analizi javno objavljenih podataka od strane Europskog odbora za sistemske rizike (ESRB) o mjerama koje su nacionalni regulatori poduzimali zbog pandemije, Hrvatska s donesenih 40-ak mjera po broju mjera nadilazi europski prosjek, odnosno šesta je od 30 razmatranih zemalja Europskog gospodarskog pojasa", navodi se u priopćenju sa sjednice Savjeta Hanfe.

Na europskoj razini, najveći dio mjera koji se odnosi na nefinancijski sektor usmjeren je uglavnom na poduzeća, a kod financijskog sektora na kreditne institucije, na vrijednosne papire i tržišta te na sektor osiguranja.

Hrvatska je jedna od devet EU zemalja koja je, uz druge mjere, donijela mjeru i o privremenoj zabrani isplate dividendi za osiguravajuća društva i pri vrhu je zemalja s najvećim brojem mjera za sektor osiguranja, ističu iz Hanfe.

Mjere i preporuke Hanfe adekvatne i pravovremene; prve naznake oporavka

"Savjet je razmotrivši pregled mjera, posebno onih u financijskom sektoru, zaključio da su mjere i preporuke Hanfe usmjerene na hrvatski nebankarski financijski sektor i njihove korisnike bile adekvatne i pravovremene. No, ekonomske posljedice pandemije na domaće i međunarodno financijsko tržište još su nesagledive.

Trenutni podaci ipak govore o prvim naznakama oporavka - od povratka uplata ulagača u investicijske fondove pa do porasta imovine obveznih mirovinskih fondova koji su se u Hrvatskoj vratili na razine prije svjetske korona krize", ističu iz Hanfe.

Najavljuju da će, na europskoj razini pa tako i u Hrvatskoj, Hanfa "nastaviti djelovati sukladno smjernicama Europskog odbora za sistemske rizike, ali i donositi dodatne samostalne preporuke (poput preporuka ugovaranja moratorija leasing društvima), ovisno o razvoju gospodarskog stanja u zemlji i utjecaja međunarodnih i domaćih okolnosti na tržište financijskih usluga".

Članovi Savjeta na današnjoj su sjednici razmotrili i izmjene zakonodavnog okvira nebankarskog financijskog sektora.
Iz Hanfe pritom od novosti izdvajaju izmjene i dopune Zakona o osiguranju, koji je usklađen s EU Direktivom Solventnost II i donosi promjene u jačoj kontroli rada posrednika u osiguranju, obaveznu suglasnost Hanfe kod imenovanja članova nadzornih odbora osiguravajućih društava te mogućnost da leasing društvima obavljaju poslove distribucije osiguranja u ime jednog ili više društava za osiguranje.

Od drugih zakonskih izmjena, bilo je riječi i o Zakonu o provedbi Uredbe o sekuritizaciji te izmjenama Zakona o računovodstvu.
Hrvatsku do kraja ove godine u regulativi financijskog sustava očekuje implementacija EU direktiva kroz usvajanje četiri nova zakona odnosno izmjena zakona - o kreditnim institucijama, o sanaciji kreditnih institucija, o konačnosti namire u platnim sustavima te o tržištu kapitala, zaključuje se u priopćenju Hanfe.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. prosinac 2020 08:36