StoryEditor
Biznisistražili smo može li u recesijskim uvjetima prosječna četveročlana obitelj dočekati kraj mjeseca u plusu

Prerežite kreditne kartice i odvagnite svaku kupnju!

Piše PSD.
12. listopada 2010. - 09:59

Dvije prosječne plaće u obitelji s dvoje djece nisu jamstvo za život bez financijskih briga i vaganja hoće li se kupiti jogurt od dvije ili onaj od šest kuna.

U stvari, čak i kad nemaju nikakvih kreditnih zaduženja, takve se obitelji s “buštama” što zajedno mjesečno iznose oko 10.646 kuna, trebaju misliti, računati i odricati ako se ne želi posegnuti u minus.

Prema našoj računici, mjesečno im za koliko-toliko pristojan život treba 12.487 kuna ako su djeci kupili po jedan par tenisica i po jednu jaknu ukupne vrijednosti 2000 kuna.

Spasonosne rate su - zamka

To znači da moraju posegnuti za zaduživanjem i kupnjom na rate ako žele odjenuti djecu, jer bez toga – ne ide. U našoj smo računici pretpostavili obitelj koja se ne razbacuje, ne troši skupe namirnice poput škampa i zubaca, pršuta..., ali ne kupuje najjeftinije ni one robnih marki.

Kupuju uglavnom proizvode renomiranih domaćih proizvođača, troše na ribu, teletinu, puretinu i piletinu, svaki se dan u njihovu domu jede sezonsko voće, povrće i jogurt, a od “luksuznih” namirnica popije se čaša vina, pivo, sok i katkad coca-cola, pojede se tegla nutelle i poneka čokolada te se kupe dvije kutije nescafea. Ispalo nam je da samo za hranu trebaju 4669 kuna.

Dodali smo tome 716 kuna troška za higijenske potrepštine, tisuću kuna goriva, jednu učeničku pokaznu kartu od 115 kuna, oko 1700 kuna za režije, trošak za kabelsku televiziju, internet i fiksni telefon, jedan obiteljski izlazak na pizzu, po jednu kavu dnevno na poslu za roditelje, te po svakom djetetu tečaj stranih jezika i sportsku aktivnost.

Uz to smo pretpostavili da ih je taj mjesec napala klasična prehlada i da su kupili sirup, med, propolis, vitamine, čaj... Bez jakni i tenisica za djecu, ceh je iznosio 10.487 kuna, te je jasno da na ovaj način jedva sastave kraj s krajem.

Lažne rasprodaje

Nema im druge nego kupovati najjeftiniju hranu, loviti akcije, odjeću na sniženjima, štedjeti na svim frontama.

Nekako bi se mogli zbrojiti ako žive prema kalkulaciji Nezavisnih hrvatskih sindikata, čija minimalna mjesečna košarica s hranom, režijama, higijenom... košta četveročlanu splitsku obitelj bez automobila 6418 kunu, što znači da troše najjeftinije prehrambene i higijenske proizvode.

Prehrana je u toj sindikalnoj košarici odnijela 2429 kuna, 2240 kuna više nego u našoj, a higijena 436 kuna, 280 kuna više nego u našoj košarici.

Na pitanje kako ne doći u minus, jasno je da se mora kupovati (naj)jeftinija hrana, vrebati akcije, sniženja, odjeća na sniženjima, vagati svaki trošak, debelo se odricati i ekonomizirati.

Za karticama će ova obitelj posezati samo ako se nešto kupuje na rate i bez kamata kako bi se olakšali veći troškovi, poput novih kućanskih uređaja, guma za automobil, ekskurzije za djecu...

Ako obitelj plaća samo 2000 kuna stambenog kredita, to je trošak koji im zadaje velike brige, puno kalkulacije i odricanja, koji nekako mogu pregrmjeti ako ih ne pogodi nijedan nepredviđeni trošak, bolest, smanjenje plaće ili otkaz.

No, čak i tada, u tim idealnim uvjetima, roditelji će uz debela vlastita odricanja zasjeći i u neke troškove za djecu, pa je pitanje hoće li im uopće moći priuštiti sportske aktivnosti ili učenje stranih jezika.

Sanja stapić 
Foto: Andrija Lučić / Cropix

Besplatno školstvo, mo’š mislit

Jedna obitelj s dvoje prosječno plaćenih roditelja i dvoje djece koja idu u osnovnu školu nije mogla vlastitim snagama izgurati početak školske godine jer im je u Splitu trebalo 11.008 kuna za minimalne životne troškove i kupnju školskih udžbenika, opreme i odjeće za školu. Računica je to Nezavisnih hrvatskih sindikata, u kojoj jakna za dijete košta 150 kuna, tenisice 100 kuna, drvene bojice 5,50 kuna, pernica devet kuna... Ukratko, riječ se o vrlo jeftinim proizvodima, kvalitetnije tenisice i jakne su četiri i više puta skuplje, pernice su između 50 i 150 kuna...

•• na hrani 2126 kuna

Na hrani se najviše može uštedjeti zaboravite li omiljene proizvode i ako se iscrpljujete pazeći na svaku kunu – prehrana odnosi čak 40 posto kompletnih mjesečnih životnih troškova, a razlika između sindikalne najjeftinije i naše košarice je 2126 kuna. Kupovati na akcijama i sniženjima isplativo je jer se može, ovisno o proizvodu, proći i upola jeftinije.

•• na telefonu, internetu...

233 kune: telefon, internet, kabelska - naša obitelj troši mjesečno po 459 kuna na sve ove stavke pojedinačno, a te bi račune mogla smanjiti na 226 kuna ako bi uzela jedan od 3D paketa koji se nude na tržištu.

•• ekonomičnija vožnja ušteda oko 120 kuna:

- izbjegavanje prometnih čepova, 
-  mijenjanje brzina prije nego brojač okretaja pokaže crveno.

•• štednja vode i električne energije oko 120 kuna:

glačanje, pranje posuđa u perilici, pranje rublja, usisavanje u jeftinijoj tarifi; zatvaranje vode dok se peru zubi, ruke i kosa, korištenje peralora na slavinama, tuširanje umjesto kupanja, pet štednih žarulja umjesto klasičnih. Odreknu li se jednog obiteljskog izlaska na pizzu te jedne kave dnevno za svakog roditelja, uštedjet će 474 kune.

 

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 09:44