StoryEditor
BiznisJAVNI NOVAC

Povoljne kamatne stope HBOR-a mogu biti još niže uz subvencije županija: od dalmatinskih jedino Šibensko-kninska subvencionira kamate za takve kredite

22. studenog 2020. - 17:58
Župan Goran Pauk i njegov tim u Šibeniku prihvatili su suradnju s HBOR-om kako bi dodatno potaknuli razvoj svoje županijeNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Na stranicama Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) naveden je popis županija, gradova i općina koje su potpisale suradnju s HBOR-om i time uz subvencije omogućile poduzetnicima dodatno sniženje kamatnih stopa. Ukupno je 8 županija, 14 gradova i 8 općina. Na tom popisu nije Splitsko-dalmatinska županija, ni Zadarska ni Dubrovačko-neretvanska županija. Ali jest Šibensko-kninska županija, župan Goran Pauk i njegov tim u Šibeniku prihvatili su suradnju s HBOR-om kako bi dodatno izišli ususret gospodarstvenicima i potaknuli razvoj svoje županije.

Zašto se ostale tri dalmatinske županije nisu odlučile na tu suradnju? Zašto nisu iskoristile mogućnost da se poduzetnicima za povoljne kredite HBOR-a dodatno snizi kamatna stopa uz subvencije Županije? Uzgred, na HBOR-ovoj listi nema ni dalmatinskih gradova i općina.

Takav upit poslali smo u kabinete triju dalmatinskih župana. Pitali smo i na koji način, inače, i u kojim sektorima županija potiče malo i srednje poduzetništvo, posebice mlade, žene i početnike?

Odmah su nam odgovorili iz kabineta splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i zadarskog župana Božidara Longina dok je odgovor iz kabineta dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića stigao nakon 18 dana.

Valja reći i da županije imaju svoje programe za poticanje poduzetništva iz proračunskih sredstava, a većina ih se provodi preko poslovnih banaka. No, suradnja s HBOR-om i potpora poduzetnicima kada koriste sredstva HBOR-a znači da se relativno manje novca izdvaja po pojedinačnom ulaganju jer se subvencija primjenjuje na javno objavljene kamatne stope HBOR-a (jedan i pol, 2 i 3%) dok su kamatne stope poslovnih banaka u pravilu veće, što znači da se i više javnog novca prelijeva u banke i manji broj poduzetnika može doći do povoljnijih kredita.

Uvjeti financiranja

Uvjeti financiranja po svim kreditnim programima HBOR-a javno su dostupni na internetskoj stranici te služe kao vrijedna informacija poduzetnicima i javnoj upravi na svim razinama za definiranje sustava potpora poduzetnicima. Općenito govoreći, suradnja s HBOR-om u poticanju poduzetništva, izravno ili preko poslovnih banaka koje s HBOR-om imaju potpisane ugovore o poslovnoj suradnji u financiranju poduzetništva, osigurava da se s istim godišnjim vrijednostima potpore u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave podrži veći broj projekata.

– Krajem 2019. došao je zahtjev HBOR-a o suradnji i zbog pandemije COVID-19 nije još dogovorena suradnja koju ćemo najvjerojatnije realizirati u 2021. godini – odgovorili su iz kabineta župana Bobana. Naveli su i da je početkom 2018. pročelnik UO za gospodarstvo EU fondove i poljoprivredu inicirao sastanak u Ministarstvu gospodarstva uz sudjelovanje HBOR-a, HAMAG-a i ministarstva s ciljem zajedničkog pristupa kreditiranju i suradnji, međutim prijedlog tada nije prihvaćen.

Naveli su i kako Splitsko-dalmatinska županija programe subvencioniranja kamatne stope provodi 20 godina, te je u suradnji s poslovnim bankama financirano više od 2300 poduzetničkih projekata s više od 2,2 milijarde kuna odobrenih sredstava.

– Programi koje provodi Splitsko-dalmatinska županija su operativni i brzi, a kamata za krajnje korisnike uvijek se kretala od najveće 4% do najčešće ispod 1%, a u pojedinim razdobljima i 0%, što na tržištu nije bilo moguće postići! Nikada se nije financirala trgovina na malo i ugostiteljstvo tipa kafića. Učinci tih programa bili su iznimni kroz novo zapošljavanje i rast gospodarstva! – tvrde u ovoj županiji.

Vlastiti programi

U Zadarskoj županiji također ističu kako već godinama uspješno pomažu mikro, malim i srednjim poduzetnicima da osiguraju povoljna kreditna sredstva za investicijska ulaganja.

U veljači 2019. pokrenuli su "Program kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita u Zadarskoj županiji", te zaključili ugovore s osam poslovnih banaka.

– Županija subvencionira redovnu kamatnu stopu u visini od 2% godišnje te ovisno o izboru poslovne banke poduzetnicima kao krajnjim korisnicima kamata iznosi oko 1%. Programom smo ojačali konkurentnost nastupa poduzetnika na tržištu te povećali investicijska ulaganja poduzetnika uz rast zaposlenosti – navode i dodaju kako je broj zainteresiranih poduzetnika bio puno veći, pa su kreditni potencijal koji je iznosio 30.000.000 kuna izmjenama proračuna za 2020. godinu povećali za dodatnih 20.000.000 kuna, odnosno za 67%.

– Tada smo (srpanj 2020.) pokušali u Program uključiti i/ili ovaj kreditni potencijal odraditi preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR). Nažalost, procedure HBOR-a su takve da se to nije uspjelo napraviti. Program kreditiranja poduzetništva i obrta subvencioniranjem kamate kredita u Zadarskoj županiji ni u čemu "ne zaostaje" za sličnim kreditnim programom koje provodi HBOR – ističu u Zadarskoj županiji.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji kažu kako je popis temeljen "na svojevrsnom pozivu HBOR-a, odnosno nadležnih tijela iz 2018.-2019. godine", a u tom trenutku nisu imali potrebu za sudjelovanjem s obzirom na to da po drugim osnovama sudjeluju u programima s HBOR-om te nadležnim ministarstvima.

– Županija je trenutno u realizaciji devet kreditnih programa koji su započeti prije nekoliko godina te su neki od njih još dostupni za korištenje. Također, Dubrovačko-neretvanska županija svake godine pokreće i vlastite kreditne programe u visini 10 do 30 milijuna kuna kreditnog potencijala kojim sufinancira kamatne stope korisnicima – navode u odgovoru.

Šibenčani ususret poduzetnicima

Šibensko-kninska županija, kao i Splitsko-dalmatinska, Zadarska i Dubrovačko-neretvanska, također ima svoje programe pomoći poduzetnicima, ali su otišli korak dalje i s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak potpisali ugovor o poslovnoj suradnji u sklopu provedbe programa kreditiranja "Poduzetništvo mladih, žena i početnika".

– Kreditna sredstva za prihvatljive korisnike kredita osigurava Hrvatska banka za obnovu i razvitak, a sredstva subvencije kamate osigurava Šibensko-kninska županija. Kamatna stopa iznosi 2%, a Šibensko-kninska županija će subvencionirati kamatnu stopu u visini 75% kamatne stope ugovorene s korisnikom kredita, najviše do 1,50% godišnje za cijelo vrijeme trajanja kredita. Ukupni kreditni potencijal Šibensko-kninske županije za kredite odobrene prema ovom ugovoru iznosi 5.000.000 kuna. Krediti se ovisno o djelatnosti u koju se ulaže mogu odobriti na rok od 14 godina – pojasnili su u Šibensko-kninskoj županiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. studeni 2020 22:22