StoryEditorOCM
BiznisJAVNO SAVJETOVANJE

Poslodavci se protive ukidanju mjere oslobađanja od obveze plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje mlađih od 30

Piše VIJESTI SD
17. listopada 2024. - 13:41

Izmjenama Zakona o doprinosima, koji su upućeni u javno savjetovanje, Vlada predlaže ukidanje mjere oslobađanja od obveze plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje za zaposlenike koji su mlađi od 30 godina. To bi na snagu trebalo stupiti prvog siječnja iduće godine, ako se Vlada u međuvremenu ne predomisli. 

Zbog ovog poteza doći će do povećanja prihoda proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u iznosu 80 milijuna eura za 2025. godinu, 160 milijuna eura za 2026. godinu i 240 milijuna eura za 2027. godinu.

Novi list piše da je uvođenje oslobođenja od obveze doprinosa na osnovicu za mladu osobu u trajanju do pet godina imalo za svrhu poticanje poslodavaca na zapošljavanje mladih osoba na neodređeno vrijeme s ciljem smanjenja udjela mladih nezaposlenih osoba u ukupnom broju nezaposlenih osoba. Također, ovakvim načinom poticanja zapošljavanja cilj je bio smanjiti stopu nezaposlenosti određenih dobnih skupina radno aktivnog stanovništva. Navodi se da je smanjenjem stope registrirane nezaposlenosti smanjen i udio mladih nezaposlenih osoba (od 15-29 godina) u ukupnom broju nezaposlenih osoba.

No, stopa nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj je tri puta veća od opće stope nezaposlenosti, a poduzetnici, koji ukidanje mjere smatraju lošim potezom i ne vide razloge za njeno ukidanje, strahuju da bi broj nezaposlenih mladih osoba mogao početi rasti.

– Prirodno je da će poslodavac zaposliti iskusnijeg starijeg radnika od 40 ili 45 godina, nego nekog od 25 godina bez radnog iskustva, a oslobađanje plaćanja doprinosa za zdravstveno za mlađe od 30 godina bio je »push« poslodavcima da zaposle mlade ljude i ta mjera Vlade je dala određene rezultate, komentirao je predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas i dodao da svrha te mjere nije bila da poslodavac ostvari nekakvu uštedu, nego da upravo mladi što prije nađu posao zbog čega najavu ukidanja obveze za zdravstveni doprinos mladima smatra korakom unazad.

U Glasu poduzenika povlače paralelu s najavama ukidanja plaćanja poreza na pet godina za povratnike iz inozemstva, što smatraju diskriminacijom ne samo mladih, nego svih koji žive u Hrvatskoj, tim više što za povratnike nije određen dobni limit kao u ovom slučaju za mlađe od 30 godina. Mladima koji žive u Hrvatskoj se uskraćuje to pravo, ističe Bujas. 

Poduzetnici upozoravaju da je najava oslobađanja od obveze plaćanja doprinosa za zdravstveno za mlađe od 30 godina u direktnom sukobu s najavama Vlade da želi porezno opterećenje s rada prebaciti na porezno opterećenje na imovinu. Smatraju da će ukidanje mjere opteretiti poslodavce zbog čega će cijena rada rasti te predlažu da se oslobađanje od doprinosa za zdravstveno ograniči samo na hrvatske državljane jer strani radnici u Hrvatskoj ionako ne mogu biti zaposleni na neodređeno vrijeme, već samo za vrijeme trajanja radne dozvole, pa ovu mjeru ionako ne mogu koristiti.

Također smatraju da će efekt ukidanja ove olakšice rezultirati smanjenjem bruto plaća za novozaposlene osobe mlađe od 30 godina u odnosu na one koji su zaposleni kada su vrijedile olakšice.

Konačno, s obzirom na to da su mladi ljudi do 30 godina vrlo rijetko bolesni, poslodavci ne vide nikakvog smisla u ukidanju ove mjere, navodi Novi List

Cjeli tekst pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 13:42