StoryEditor
Bizniszajednički interes

Pao dogovor HUB-a i Vlade za pomoć građanima i poduzetnicima: banke neće provoditi ovrhe, odgoda plaćanja kredita najmanje tri mjeseca

Piše Marina Klepo/Novac.hr
19. ožujka 2020. - 13:36
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Kao što je već najavljeno, banke uvode tromjesečni moratorij na otplatu kredita i neće provoditi ovrhe radi naplate duga bilo poduzeća ili građana koji se nađu u teškoćama. Počevši od travnja, navodi Hrvatska udruga banaka, to se odnosi na sve one koji ne podmire tri rate ili anuiteta svojih kreditnih obveza, “pod uvjetom da time kao vjerovnici nisu dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge vjerovnike”. Za vrijeme odgode plaćanja banka će obračunavati isključivo redovno ugovorene kamate bez dodatnih naknada, javlja novac.hr.

Banke će “savjesno i urgentno” razmatrati i odobravati zahtjeve klijenata, građana i poduzetnika, za odgodom plaćanja na rok od najmanje tri mjeseca, a čiji je bonitet ozbiljno narušen u postojećim okolnostima uslijed gubitka ili smanjenja stalnih izvora prihoda, te u korist poduzetnika čiji je prihod bitno umanjen u odnosu na ukupan prihod u prethodnom razdoblju.

Za uspjeh njihovih mjera, navodi HUB, bit će važna solidarnost drugih grupa vjerovnika, kako bi se osigurala pomoć građanima i poduzetnicima koji su u postojećim okolnostima doista ekonomski pogođeni.

- U ovom iznimno osjetljivom razdoblju, banke u Hrvatskoj proaktivno su djelovale te iznijele niz prijedloga gospodarskih mjera koje imaju za cilj olakšati poslovanje i život građana Republike Hrvatske. Od ključne važnosti prilikom kreiranja optimalnih rješenja i mjera bila je suradnja banaka s predstavnicima Vlade RH, poslodavaca, HNB-a, HBOR-a i ostalih relevantnih institucija.

Zajednički interes je zaštiti građane Republike Hrvatske te osigurati likvidnost poduzeća pogođenih epidemijom koronavirusa. Vjerujem kako će donesene mjere pružiti optimizam cijelom društvu te dokazati da zajedničkom suradnjom možemo odgovoriti na izazove koje nam donosi izvanredna situacija, kaže direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović.

HUB očekuje da Hrvatska narodna banka u što kraćem roku donese odgovarajuće zakonske propise koji će u potpunosti regulirati odgode raznih plaćanja za narednih 90 dana.

Guverner Boris Vujčić je najavio privremeno odustajanje od supervizijskih mjera, što znači da svi klijenti banaka koji su na kraju prošle godine biti klasificirani u prvu kategoriju, a takvih je oko 90 posto, u njoj ostaju do ljeta iduće godine. U slučaju nemogućnosti vraćanja kredita banka ih neće morati prebacivati iz kategorije A u niže, B ili C, odnosno za njih izdvajati dodatne rezervacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. rujan 2020 21:00