StoryEditor
Biznisnezainteresirani investitori

Nitko ne želi zidati hotel na našem prekrasnom otoku: država daje pravo građenja na 94 tisuća kvadrata i korištenje pomorskog dobra za dvije marine, ali na natječaj nije stigla niti jedna jedina ponuda

15. svibnja 2019. - 11:30

Natječaj za državnu koncesiju prava građenja i korištenja pomorskog dobra u Jurjevoj luci na Lastovu će se ponoviti jer na jučer zaključeni javni poziv nije stigla ni jedna ponuda. Država je u Jurjevoj luci ponudila investitorima pravo građenja hotela i vila s ukupno 500 kreveta te pomorsko dobro za dvije marine ukupnog kapaciteta 400 vezova.

Za pravo građenja u Jurjevoj luci Ministarstvo državne imovine odredilo je traženi iznos godišnje naknade od dva milijuna i 938 tisuća kuna, dok je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture utvrdilo vrijednost koncesije na pripadajuće pomorsko dobro na 50 godina od 103 milijuna i 659 tisuća kuna.

- Vlada će donijeti novu odluku o javnom pozivu za Jurjevu luku, a hoće li ponuđeni iznosi u prethodnom natječaju biti ponovljeni, ovisi, barem kada je riječ o pravu građenja, o vještačenju koje će biti obavljeno - kazala nam je pomoćnica ministra državne imovine Ivana Pintar. Na pitanje je li Ministarstvo državne imovine zaprimilo barem neslužbeni upit ili ponudu za ulaganje u Jurjevu luku, pomoćnica ministra kaže kako je investitor iz Čilea zatražio dokumentaciju o natječaju na engleskom jeziku te mu je udovoljeno, no, dodaje, na tome je sve i ostalo.

Ukupna površina u Jurjevoj luci za koju je država ponudila pravo građenja iznosi 93 tisuće i 70 metara kvadratnih. I ta je koncesija ponuđena na pedeset godina. Površina pomorskog dobra koja je ponuđena za koncesiju je 20 tisuća i 184 metra kvadratna.

Od investitora u Jurjevu luku se, među ostalim, na poništenom natječaju tražila bankarska garancija na iznos od jedan posto zamišljene investicije te pismo namjere poslovne banke koja bi pratila ulagača o izdavanju dodatne bankarske garancije na iznos od pet posto planirane investicije.

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 10:32