StoryEditorOCM
DubrovnikŠTO SE DOGAĐA U PORTU?

Turista je u gradu sve više, a na Peskariji niti jednog stola i stolice. Je li moguće da će tako ostati preko cijelog ljeta?

Piše Kristina Filičić
14. travnja 2022. - 10:36

Sezona se zahuktava, a na Peskariji ni jednog ugostiteljskog stola niti stolice. Koncesije su raspisane, jedna je na čekanju, druga je ponovljena. Za koncesiju na 200 četvornih metara lučkog područja u gradskom portu, točnije pored Vrata od Ponte, na čekanju je, do daljnjega, potpisivanje ugovora s budućim koncesionarom. Naime, prije mjesec i pol dana, Upravno vijeće Županijske lučke uprave Dubrovnik, pod čijom je nadležnošću Porat, izabralo je najpovoljnijeg ponuditelja za koncesiju firmu Movida Dos j.d.o.o.. Na web stranici fininfo.hr navodi se kako je firma osnovana 2019. godine, a u vlasništvu je dubrovačkog ugostitelja Renata Smoljka. No, jedan od ponuditelja, društvo Dubrovačke boje d.o.o., žalilo se na odabir koncesije, što je cijeli postupak zaustavilo. Valja spomenuti i kako je društvo Mea Culpa d.o.o. također iskazalo interes za ove kvadrate.

image

Na površini od 200 četvornih metara predviđena je ugostiteljska djelatnost - kušaonica

Tonči Plazibat/Cropix

Županijska lučka uprava je žalbu proslijedila Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a kako nema zakonskog roka za očitovanje, može se dogoditi da ovo koncesijsko područje, odnosno budući koncesionar, 'izgubi' dio, ako ne i cijelu sezonu. Izgledno je, sezone će biti za novog koncesionara preko puta, koji je iskazao interes za površinu od 73 četvorna metra na Peskariji koja se također daje u koncesiju. Riječ je o kvadratima uz postojeći ugostiteljski objekt Lokanda dugogodišnjeg koncesionara u portu Mara Hajdarhodžića. Podsjetimo, za koncesiju od 73 kvadrata pristigla je jedna ponuda, ali je zbog nepotpune dokumentacije ŽLU u ožujku ponovila postupak za koncesiju, što je podrazumijevalo ponovni javni natječaj i dodatnih 30 dana čekanja.

- Došla je jedna ponuda tvrtke 'Dubrovačke boje'. Povjerenstvo je pregledalo ponudu, dokumentacija je valjana. Upravno vijeće je jučer donijelo odluku da im se dodijeli koncesija. Kad prođe rok mirovanja od osam dana, zaključit će se ugovor. Vjerujem da će to biti idući tjedan - kaže ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić.

image

Željko Dadić, ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik

Tonči Plazibat/Cropix

Prema podacima web stranice fininfo.hr kao vlasnik tvrtke 'Dubrovačke boje' osnovane 2014. godine navodi se ugostitelj Mario Zvono. Njegovo ime, prema podacima sa spomenute stranice, stoji i u vlasničkoj strukturi tvrtke 'Mea Clupa' uz Marija Hajdarhodžića i Hrvatinu Nižić Grubišić. Oba spomenuta društva iskazala su interes za gospodarsko korištenje 200 kvadrata u jugozapadnom uglu zidina pored Ponte gdje je koncesijom predviđena kušaonica. Prisjetimo se, nekadašnji koncesionar na Peskariji, ugostitelj Maro Hajdarhodžić, dugo godina je upravo tu na 200 kvadrata imao glavninu stolova, uz stolove i na površini ispred Lokande.

image

U koncesiju se daju i 73 četvorna metra ispred postojećeg objekta na Peskariji

Tonči Plazibat/Cropix

Dvije koncesije na prostoru Peskarije obuhvaćaju manju kvadraturu od one koja je do sada bila zauzeta ugostiteljskim sadržajima, što će osigurati bolju prohodnost u portu. Iznosi koncesijske naknade su uvećani, što će ŽLU donijeti veću dobit kroz idućih pet odnosno deset godina koliko koncesije traju. Treba spomenuti i dvije koncesije također umanjenog obuhvata na predjelu Ribarnice koje su lani u lipnju dodijeljene dosadašnjem dugogodišnjem koncesionaru Stjepanu Periću.

Rastu prihoda lučkoj upravi pridonijet će i koncesije za prodaju brodskih i izletničkih karata koje su istekle krajem prošle godine. Ugovori s koncesionarima su potpisani, broj štandova je ostao isti, 17, deset u blizini Velikog, sedam u blizini Malog mula. Koncesijska naknada je uvećana za 350 posto u odnosu na onu prijašnju koja je ocijenjena preniskom. 

- Ima dosadašnjih koncesionara a ima i novih koji su dostavili zahtjeve, sve se uklopilo i proces je završen. Potpisani su ugovori na tri godine s godišnjom cijenom od 60 tisuća kuna za one kod Velikog mula, 40 tisuća kuna za Mali muli, uz 1 posto varijabilnog dijela od prodanih karata – pojašnjava ravnatelj ŽLU Željko Dadić.

image

Veliki mul

Tonci Plazibat/Cropix

Novost je i da pultovi za prodaju karata izletničkih brodova više nisu na dosadašnjim pozicijama u gradskoj luci. Oni koji su bili pred Velikim mulom sada su postavljeni uz zid od Luže, a oni pred Malim mulom preselili su uz zid od teatra.

16. travanj 2024 15:03