StoryEditorOCM
Biznis¿buenas tardes, Qué quiere?

Ne možete naći posao? Pokušajte u Španjolskoj: traže konobare iz Hrvatske, zajamčena početna plaća 6750 kuna, osigurani smještaj, hrana, mirovinsko i zdravstveno!

18. ožujka 2017. - 10:21
brza_hrana11-160713

Nakon "motiviranih kuhara" koje tijekom cijele godine raširenih ruku čekaju restorani u Njemačkoj, te austrijskih i talijanskih skijališta koja primamljivim uvjetima "vuku" naše radnike u svoje krajeve u zimskim mjesecima, i Španjolska je postala tržište na kojem bi rado vidjeli radišne Hrvate.

"Tražimo konobare s osnovnim znanjem španjolskog jezika za stalni radni odnos u Valenciji. Uz osiguran smještaj i hranu, te prijavu na mirovinsko i zdravstveno, garantirana početna plaća je 6750 kuna, uz dodatnu zaradu od napojnica", stoji u jednom od niza objavljenih oglasa na domaćim portalima.

Fali kvalificiranih radnika

Španjolskoj, koja je najveći dobitnik nemirne situacije u Turskoj i na sjeveru Afrike, također nedostaje kvalificiranih radnika, a još se čeka hrvatski odgovor na pitanje kako doći do 40 tisuća radnika u turizmu, koji su prijeko potrebni za uspješnu sezonu koja je pred nama.

– Teško je boriti se s ponudama koje našim radnicima nude na Zapadu, ali plaću i uvjete koje u ovom slučaju nude u Španjolskoj ima svaki kvalitetan konobar i u Dalmaciji. Nažalost, sve je više mladih ljudi koji još nemaju obitelj pa se odlučuju na odlazak iz Hrvatske jer su nezadovoljni atmosferom u cijeloj državi – smatra Ante Roso, predsjednik Ceha ugostitelja Splitsko-dalmatinske županije, koji tvrdi da je puno veći problem nedostatak kvalitetne radne snage.– Nije problem dati dobrom radniku veću plaću. Pa situacija je takva da u Dalmaciji vrsni kuhar ima premijersku plaću, a sposoban konobar s napojnicama zaradi poput saborskog zastupnika. Problem su priučeni ugostiteljski radnici koji traže ogromne plaće, ali nakon velike priče ne pokažu nikakvo znanje – kaže Roso, koji dijeli razmišljanja kolega ugostitelja kako bi uloga države trebala biti da popularizira deficitarna zanimanja ili da se omoguće veće kvote za "uvoz" radne snage iz inozemstva, kao što je to očito dopušteno u Španjolskoj.

Ipak, iako se mjesecima poput mantre ponavlja kako nam očajnički nedostaje radnika, sasvim drukčija situacija dočekuje nas na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, gdje se trenutno nalazi 233 tisuće osoba. U Splitu je, primjerice, dva puta više prijavljenih nezaposlenih konobara od broja koji se traži preko Zavoda.

– U evidenciji Regionalnog ureda Split Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nalaze se 1263 registrirane nezaposlene osobe sa zanimanjem konobar, a istovremeno je u prva dva mjeseca ove godine objavljena potražnja za ukupno 615 osoba s ovim zanimanjem – kazali su nam u HZZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 06:25