StoryEditorOCM
Biznispokreni nešto svoje

Naše dvije Ane novopečene su poduzetnice: zbog njih vaša djeca neće koristiti hodalicu i zavoljet će igru u prirodi

Piše Anamaria Mikulić/Sponzorirani sadržaj
11. rujna 2024. - 13:58

Upuštanje u poduzetničke vode prepuno je izazova i prepreka koje zahtijevaju posebnu hrabrost te nepokolebljivu vjeru u vlastitu ideju. Navedeno najbolje potvrđuju inspirativne priče dvije Ane, koje su svoje znanje i iskustvo odlučile pretočiti u poduzetničke ideje usmjerene prema onim najmlađima.  

Dok je Ana Benković oduvijek znala da je njen poziv rad s djecom, Ana Zubak nije mogla ni zamisliti da će se jednog dana baviti edukacijom, a još manje djecom. Ono što povezuje ove dvije Zagrepčanke, magistricu fizioterapije i magistricu edukacije likovne kulture i povijesti umjetnosti, je da su preko društvenih mreža naišle na program podrške poduzetnicima "Pokreni nešto svoje".

Već osam godina zaredom ACT Grupa i Philip Morris Zagreb dodjeljuju sredstva i know-how za hrvatske impact poduzetnike. Kroz program je tijekom godina prošlo čak 58 hrvatskih mikro poduzetnika od kojih su brojni ostvarili i međunarodne uspjehe. 

image

Ana Benković i Ana Zubak. 

U ovogodišnjoj konkurenciji od čak 274 prijave, Physio Kids i Tajno šumsko društvo našli su se među 10 najboljih i ostvarili pravo na mentorstvo u razvoju poduzeća i bespovratna sredstva. Podrška za razvoj poslovanja ukupne je vrijednosti 90.000 eura, a naše novopečene poduzetnice složne su kako im ovakva podrška znači neizmjerno mnogo.

Što prije to bolje

Kada je u pitanju razvoj djeteta, roditelji često mogu biti zbunjeni i muče ih pitanja je li njihovo dijete na vrijeme usvojilo očekivanu motoričku aktivnost poput kontrole glave, okretanja, sjedenja, puzanja ili hodanja. Živimo u svijetu u kojem su internet, a ponajviše društvene mreže izvor mnogih informacija, ali isto tako i dezinformacija zbog čega je pomoć stručnjaka koji će pružiti točne, pouzdane i prilagođene informacije o razvoju djece iznimno potrebna.

image
/Physio Kids

Iz želje da pruži sveobuhvatnu podršku djeci u njihovu razvoju, koristeći svoje znanje i iskustvo kako bi im pomogla u poboljšanju motorike i ukupne kvalitete života, Ana Benković otvorila je Centar za djecu specijaliziran za stručnu procjenu i podršku u razvoju - Physio Kids, s posebnim naglaskom na motoričke sposobnosti. 

- Rana intervencija je ključna za djecu s poteškoćama u razvoju, posebno u prvoj godini života. Što ranije djeca započnu s individualnim tretmanima, to je moguće postići veći napredak. U tim ranim fazama razvoja, mozak djeteta je najplastičniji i najviše podložan promjenama i poboljšanjima. Rani intervencijski pristup ne samo da može poboljšati motoričke sposobnosti djeteta, već može imati dugoročan pozitivan utjecaj na njihov cjelokupni razvoj i kvalitetu života - objasnila je Benković.

Ne požurujte djecu 

Dolazak u Physio Kids Centar prilagođen je potrebama svakog djeteta, započinje procjenom i postavljanjem ciljeva terapije, ako se pokaže potreba za istom.

Dijete može započeti s terapijom već od prvih dana života, ovisno o dijagnozi, izboru terapijske metode i potrebama koje se identificiraju tijekom procjene. Trajanje tretmana i broj posjeta prilagođava se individualno, pri tom je fokus na potrebama djeteta prema dobi i stanju. Potreban broj tretmana varira ovisno o poteškoćama s kojima se dijete suočava.

image
/Privatni Album

Ključni dio njihove ponude je i edukacija kojom žele pomoći roditeljima da prepoznaju prave potrebe svog djeteta i da izbjegnu nepotrebne ili čak štetne prakse poput korištenja hodalica koje mogu negativno utjecati na motorički razvoj.

- Svaka faza u razvoju djeteta, poput puzanja, sjedenja ili hodanja, igra ključnu ulogu u jačanju mišića i razvoju koordinacije. Forsiranje djeteta da pređe u sljedeću fazu, prije nego što je spremno, može imati negativne posljedice. Ako dijete nije kvalitetno usvojilo prethodnu fazu, nedostaci mogu postati još izraženiji u sljedećoj fazi. Na primjer, forsiranje djeteta da sjedi prije nego što ima dovoljnu snagu u mišićima može dovesti do problema s kralježnicom i razvojem motoričkih vještina - dodala je Benković. 

Posebno su ponosni na edukaciju Baby handlinga za parove koji očekuju bebu ili imaju novorođenče. Drugim riječima, njihovi najmlađi pacijenti često dolaze u prvi posjet još u trbuhu mama. 

Sigurno mjesto za vaše dijete

Dok je naša prva poduzetnica na ideju došla nakon deset godina iskustva u struci i specijalizacijama u neurorazvojnim Bobath i Vojta terapijama za rehabilitaciju djece, Ana Zubak je na ideju o osnivanju Tajnog šumskog društva došla za vrijeme pandemije i zagrebačkih potresa.

- Sa svojom, tada četverogodišnjom kćerkom, odlazila sam u zagrebačke šume i na društvenim mrežama objavljivala naše avanture. Imala sam duboku potrebu pronaći sigurno mjesto za svoje dijete, daleko od atmosfere koja je zahvatila društvo u to vrijeme. To mjesto pronašle smo u prirodi. Istovremeno sam počela razmišljati kako bih voljela da i druga djeca imaju priliku biti u takvom umirujućem okruženju jer je postajalo sve jasnije kakve će biti dugoročne posljedice na mentalno zdravlje djece i mladih - rekla je Zubak.

image
/Privatni Album

O radu s djecom počela je razmišljati od rođenja svoje kćeri. Kaže nam kako se grozila njenog ulaska u obrazovni sustav, razmišljala je o tome kakvu bi edukaciju voljela za svoju kćerku i kroz tu misao počela graditi metodologiju koju danas provodi.

- Materijale koje koristimo djeca sama pronalaze u prirodi, a uče i na koji način izraditi svoje boje. Potičem nešto što volim nazivati održivom igrom. Želim da budu svjesni da mnogo toga uopće nije potrebno kupiti već mogu napraviti sami - istaknula je Zubak. 

Planovi za budućnost 

U sljedećem razdoblju Ana planira osnovati prvi društveni vrt za djecu u Zagrebu te ostvariti što veći broj suradnji s različitim organizacijama u gradovima gdje djeca nemaju prilike sudjelovati u ovakvoj vrsti radionica. Također, skica scenarija za dječju edukativnu emisiju Tajno šumsko društvo je napisana i čeka financijsku potporu.

Zbog suvremenog načina života sve manje djece zna što znači imati svoju zemlju, biti u direktnom kontaktu s njom, saditi, promatrati rast od sjemenke do ploda i konzumirati plod svojeg rada.

Upravo zato, Ana svojim radionicama i boravkom u prirodi želi pozitivno utjecati na poboljšanje pažnje i koncentracije djece te znatno smanjuje razina stresa i olakšavanje regulacije osjećaja. Djeci je potrebno više slobode u kojoj mogu učiti na vlastitim pogreškama, bez straha, nasilja perfekcionizma i vrednovanja kroz ocjene.

image
/Privatni Album

- Danas je tržište preplavljeno izvannastavnim aktivnostima koje roditeljima nude obećanja da će njihovo dijete postati, genijalac, znanstvenik i slično. Moj pristup je upravo suprotan, ne nudim ništa od toga, ali garantiram da će dijete biti u zdravom i podržavajućem okruženju. Moje prvo pravilo je da nema natjecanja tko je bolji. Učim ih da vole svoje različitosti koje nazivam njihovom supermoći. Kroz ovaj projekt shvatila sam da su pomaci u društvu nešto na čemu treba raditi dugoročno kroz edukaciju i osnaživanje najmlađih članova. Doista vjerujem da sam ostavila nešto dobro za čitav život djeci koja u ključnom razdoblju života prolaze ovaj program - rekla je Zubak. 

Nagrada kao prekretnica

U proljeće 2023. godine Zubak je primila nagradu Montessori Global Education Award for impact and change, koja se dodjeljuje pojedincima i organizacijama za promicanje izvrsnosti u obrazovanju s ciljem postizanja društvenih promjena.

Zanimljivo je da projekt nije prijavila osobno. To je učinila njena prijateljica Karla Pudar iz zaklade Solidarna, s kojom je surađivala na Banijskom području s djecom koja su prošla traumu potresa.

- Ona je od prvog dana vjerovala u društvenu vrijednost ovog projekta i zbog toga joj javno zahvaljujem jer sam nagradu primila u trenutku kad je provođenje radionica postalo izazovno i razmišljala sam o odustajanju. Nakon dobivene nagrade interes za radionicama je osjetno narastao što mi je bila dodatna potvrda da je vrijeme za postavljanje čitave priče iz eksperimentalne u novu fazu - ponosno je ispričala Zubak. 

image
/Privatni Album

Zahvaljujući prijateljici koja je prepoznala potencijal Tajnog šumskog društva, djeca danas istovremeno uživaju i uče kroz odmak od svakodnevne buke. Ovakav oblik edukacije djeluje na umirivanje njihovog živčanog sustava, razvoj empatije i kreativnog mišljenja, poticanje znatiželje i razvoj zdravih navika. 

Zato ako imate poduzetničku ideju s pozitivnim društvenim utjecajem ili poznajete vlasnika takve ideje, ne čekajte već se pripremite za iduće izdanje natjecanja programa podrške Pokreni nešto svoje. Tako ćete učiniti nešto dobro za cijelu zajednicu jer je samo u 2023. godini svaki uloženi euro u impact poduzetnike ostvario je 3.97 eura društvenog dobra.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Slobodne Dalmacije i Philip Morris Zagreb.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 10:03