StoryEditorOCM
Biznisgradonačelnik napustio marjansku uvalu

Kerumu dugovi, Horvatu - Bene!

Piše PSD.
10. siječnja 2013. - 11:28
Vlasništo nad privatnom tvrtkom “Uvala Bene”, koja upravlja popularnim sportskim sadržajima na izrazito atraktivnoj lokaciji i restoranom “Benedikt” u uvali Bene na Marjanu, omiljenom okupljalištu rekreativaca i ljubitelja prirode, poduzetnik i gradonačelnik Željko Kerum je za naknadu od 20 tisuća kuna prenio na Sašu Horvata - brata svoje nevjenčane supruge Fani Horvat.

Podsjetimo, uspješni Horvat na Rivi drži i caffe bar “Ćakula”. Upis novog vlasnika poduzeća “Uvala Bene” u registru splitskog Trgovačkog suda proveden je u listopadu prošle godine.

Dioničko društvo

Valja pojasniti da je vlasnik spomenute tvrtke “Uvala Bene” prethodno bilo dioničko društvo “Adriatic”. Ono isto koje je vlasnik i najpoznatije gradonačelnikove privatne nekretnine - hotela “Marjan”, koji Kerum već godinama pokušava obnoviti i pretvoriti u prvokategornik.

Kako se može iščitati iz ugovora o prijenosu poslovnih udjela između gradonačelnikova poduzeća “Adriatic“ i Fanina brata Saše Horvata, Kerum je na sebe osobno preuzeo dug od 1,73 milijuna kuna koji je poteštatova tvrtka “Uvala Bene” imala prema njegovoj tvrtki “Kerum”. U listopadu 2012. godine Horvat je - umjesto dioničkog društva “Adriatic” - postao i vlasnik tvrtke “Inceptum”.

Pažljiviji čitatelj registara zamijetit će kako je društvo “Adriatic” upravljanje omiljenom uvalom mnogih generacija Splićana preuzelo 2008. godine, upravo kupnjom tvrtke “Inceptum” za 943 tisuće kuna. Uvjet je bio da “Inceptum” s tvrtke “Excelsus” na sebe prenese koncesiju za Rekreativno-ugostiteljski centar “Bene” (RUC Bene). Naime, “Inceptum” je dugovao “Exelsusu” 3,3 milijuna kuna za ulaganja u RUC “Bene”, ali je također imao i potraživanja od “Excelsusa”. To su 2008. riješili kompenzacijom, a novčano je pomogao “Adriatic”.

U lipnju 2008. godine Županijsko poglavarstvo Splitsko-dalmatinske županije dalo je suglasnost da se s tvrtke “Excelsus” na “Inceptum” prenese koncesija na pomorskom dobru za korištenje rekreacijsko-kupališnog centra i ugostiteljskog objekta u uvali Bene. Poduzeće “Excelsus” je tu koncesiju dobilo 2004. godine, te je među ostalim uredilo teniska i malonogometna igrališta.

TANJA GATTIN ZEBIĆ

Prva voda bez restorana

Podsjetimo, marjanske uvale i osvježavajuća šuma privlačni su krajobrazi za Kerumovu i Horvatovu obitelj. Na sjevernoj strani, nešto prije uvale Bene, Horvatova sestra Fani, odnosno Kerumova nevjenčana supruga htjela je graditi restoran pokraj plaže na Prvoj vodi. To je, sjetit ćete se, izazvalo pravu buru reakcija ljubitelja prirode, a na spomenutoj lokaciji održan je i veliki prosvjed građana, potaknut aktivistima. Već je bilo odabrano i arhitekstonsko rješenje lokala, ali se poslije pokazalo da na Prvoj vodi ipak nije tako lako graditi....


Sašin e-mail

Kako smo obaviješteni, poduzetnik i ugostitelj Saša Horvat sada nije u Hrvatskoj, pa njegovu izjavu o preuzimanju

poduzeća “Uvala Bene” očekujemo e-mailom, kako bismo doznali kakvi su mu planovi na Marjanu.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 13:52