StoryEditorOCM
Biznispropala mu JOŠ JEDNa TVRTKa

Kerumova trgovina potonula s dugom od 102 milijuna kuna

Piše PSD.
30. prosinca 2015. - 10:43
Trgovački sud otvorio je stečaj nad tvrtkom "Kerum trgovina", preimenovanom u "Town", i za stečajnog upravitelja imenovao Ivu Bučana.

To je poduzeće prije pet godina osnovao bivši gradonačelnik Željko Kerum i 2012. na kratko je vrijeme preuzelo opskrbu njegova trgovačkog lanca jer je matičnu tvrtku "Kerum" kao jamca blokirala austrijska Hypo banka zbog neplaćenoga kredita za financiranje radova na hotelu "Marjan". Dobavljačima je ostala dužna 13,8 milijuna kuna, a najviše "Vindiji" – 3,44 milijuna kuna, kako je navedeno u neuspjelom postupku predstečajne nagodbe.

Prijedlog za pokretanje stečaja nad "Kerum trgovinom" predložila je Financijska agencija nakon što se ta tvrtka tijekom predstečajnog postupka nije uspjela dogovoriti s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) koja joj je, kako se čulo na sudskom ročištu, najveći vjerovnik. HPB-u je, naime, 2012. jamčila za vraćanje dugoročnog kredita koji je "Kerum" uzeo 2007. i tada u zalog dala hotel "Central" na Pjaci.

"Kerum trgovina" tako je do prošle godine odgodila pokretanje ovrhe nad hotelom u središtu grada koji je tada već prešao u vlasništvo Anke Kerum, bivše Kerumove supruge. Također je dala jamstvo Erste banci za vraćanje kratkoročnog kredita koji je 2011. dobila tvrtka "Diokom Novi", koju vodi Petroslav Sapunar, zet bivšeg poteštata, pa ukupne obveze propale kompanije prema financijerima iznose 88,2 milijuna kuna.

Zaključno s krajem prošlog mjeseca, račun tvrtke bio je 284 dana u neprekidnoj blokadi, a vjerovnici su potraživali nešto više od 88 milijuna kuna. Direktor Goran Sapunar, inače nećak Željka Keruma, složio se s otvaranjem stečaja. Direktor je izjavio da tvrtka nema dugova po osnovi plaća, a kako bi ih i imala kada, prema Sapunarovim riječima, nema zaposlenika, ali nema ni nekretnina ni pokretnina u vlasništvu.

Prema podacima iz postupka predstečajne nagodbe, obveze "Kerum trgovine" iznose 102,3 milijuna kuna, a osim dobavljačima i bankama, duguje i oko 315.000 kuna tijelima javne uprave, državnim tvrtkama i Poreznoj upravi.
Fina je početkom godine obustavila postupak predstečajne nagodbe nad tom Kerumovom tvrtkom jer su samo vjerovnici s manjim iznosima potraživanja, kao što su hotel "Central", osječka tvornica sanitarnih proizvoda "Saponia", obiteljska tvrtka "Pleon"... glasali za plan financijskog restrukturiranja po kojemu bi oprostili kamate i 30 posto glavnice duga, dok bi im ostatak bio isplaćen u ratama tijekom pet godina. Takav su plan odbili vjerovnici koji imaju više od 92 posto ukupnih potraživanja, što je bio jasan znak da će "Kerum trgovina", sadašnji "Town", potonuti u stečaj.

TANJA GATTIN ZEBIĆ

Ujaci i nećaci

Ročištu su nazočili i Igor Sapunar, drugi Kerumov nećak, kao direktor i vlasnik tvrtke "Pleon", te zastupnica "Bumesa", a obje su tvrtke vjerovnici "Kerum trgovine". Inače, iza "Pleona" se krije nekadašnja tvrtka "Kila", čiji su osnivači bili "Agrokor" i Institut građevinarstva Hrvatske, a u vlasništvu je imala građevinsko zemljište na Kili. Ta je kompanija naknadno podijeljena na više tvrtki sličnog imena koje su potom prodane državi radi gradnje stanova u sklopu projekta POS.


BLOKIRAN RAČUN

88,2
milijuna kuna iznose ukupna potraživanja financijskih kuća prema posrnuloj tvrtki

3,4
milijuna kuna duguje \'Kerum trgovina\' varaždinskoj \'Vindiji\' kao jednom od dobavljača

284
dana trajala je krajem studenoga neprekidna blokada tvrtke koja je preimenovana u \'Town\'


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 03:08