Biznisnovi zaplet

Kerumov nećak pod teretom: 'Koteks' blokiran već četvrti put u zadnja tri i pol mjeseca

Piše Gordan Zubčić

Poslovni računi “Koteksa”, tvrtke iza koje stoji Igor Sapunar, nećak bivšeg poteštata Željka Keruma, u srijedu (jučer) blokirani su četvrti put u protekla tri i pol mjeseca.

Budući da je nekad poznata trgovačka tvrtka bila jamac firmi “Moj market”, svojem formalnom većinskom vlasniku, u prvom slučaju kreditor je 19. kolovoza “sjeo” na račune, dok je Ministarstvo financija potraživalo novac za PDV i porez na dobit.

Iz “Koteksa” su zainteresiranu javnost o tome obavijestili tek 16. listopada, a dan kasnije je objavljeno da je ta situacija – riješena.

Novi zaplet dogodio se 6. studenoga, ponovno zbog jamstva izdanog tvrtki “Moj market”, pa je bilo potrebno sedam dana da se računi deblokiraju. Ubrzo su se pojavili novi problemi s redovnim poslovanjem, ali 19. studenoga upućena je Zagrebačkoj burzi nova obavijest o deblokadi.

Iz “Koteksa” su i jučer izvijestili da su im računi blokirani, ne navodeći detalje o tvrtkama ili tijelima koji potražuju novac. U poslovnom izvješću vidljivo je da je Sapunarova tvrtka završila proteklu godinu s gotovo 247.000 kuna dobiti, što je bilo znatno manje u odnosu na 2017., kada je financijski “plus” iznosio značajnih 8,5 milijuna kuna.

Istodobno, “Moj market” je 2018. okončao s “minusom” od 1,42 milijuna kuna, a dugoročne obveze iznosile su više od 56 milijuna kuna, što ukazuje na opterećenja koja za sobom vuku i “Koteks” kao jamca.

#BLOKADA#KOTEKS#IGOR SAPUNAR