StoryEditor
Biznisizvršna vlast ignorira sudbenu

Kad će netko odgovarati jer država ne priznaje državu? Slučaj 'najvećeg poreznog dužnika' bizarni je primjer bahate svemoći nepogrešivih koji ignoriraju pravomoćne presude

Piše Dražen Gudić
15. studenog 2018. - 21:13
Mirko Rapić: Dokad će mučiti dušu moju, dokad će me satirati i zlostavljati bez imalo stida?

Mirko Rapić godinama je već na prvome mjestu liste poreznih dužnika. Porezna uprava je, nepravilnim postupanjem, najvećeg hrvatskog obrtnika pretvorila u "najvećeg poreznog dužnika" i drži ga takvim već 12 godina iako mu pritom nije izdala barem jedno nedvojbeno rješenje.

Zvuči nevjerojatno, ali Rapić od 2006. do 2016. nikada nije dobio porezno zaduženje, ali su mu svejedno naplatili desetke milijuna kuna, blokirali račun i onemogućili normalno poslovanje.

Sve što je Rapić dobio na papiru od Porezne uprave sud je poništio (ukinuo), ali poreznici se još ne predaju. I po najnovijim, upravo objavljenim, podacima Porezne uprave, Rapić državi duguje gotovo 44 milijuna kuna, dok "dužnik" dosad istovremeno podignutim tužbama potražuje od Republike Hrvatske 500 milijuna kuna. Poreznici stoga ne žele riješiti ovaj slučaj bez presedana, nego ga samo beskonačno odgađati.

Potpuni preokret: "najveći porezni dužnik" Mirko Rapić od države čeka 200 milijuna kn

Rapić: Poreznici nam prijete i ucjenjuju nas

Mirko Rapić, najveći porezni dužnik: Prevarila me Sanaderova Vlada, a država mi mora platiti 70 milijuna kuna

U neravnopravnoj i dosad neviđenoj borbi sustava i pojedinca kristalizira se i neshvatljiva činjenica da poreznici ne postupaju po sudskim presudama. Država, dakle, ne priznaje državu, izvršna vlast ignorira sudbenu vlast.

Pogrešno činjenično stanje

Naime, u trenutku kad je objavljena najnovija "lista srama", pravomoćno i izvršno je postalo rješenje Upravnog suda u Splitu kojim se, postupajući po zahtjevu Mirka Rapića, nalaže Ministarstvu financija, Poreznoj upravi, Područnom uredu Split, Ispostavi Trogir, da u roku od 30 dana postupi prema presudi Upravnog suda u Splitu, a ako se tako ne postupi, opominje se odgovorna osoba navedenog javnopravnog tijela na izricanje novčane kazne na iznos od 5000 kuna.

Rapić je sudu još početkom svibnja podnio zahtjev za izvršenje presude, navodeći da prvostupanjsko porezno tijelo nije postupilo prema presudi od 1. veljače 2018. kojom je Upravni sud poništio rješenje Ministarstva financija RH, Samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak, od 21. srpnja 2016., i rješenje Porezne uprave, Područnog ureda Dalmacija, Ispostave Trogir od 17. studenog 2015., kojima je utvrđeno da porezni obveznik po osnovi neplaćenih poreza, doprinosa, kamata, novčanih kazni i troškova na dan 17. studenog 2015. duguje 38,7 milijuna kuna. Oba rješenja, a to je prvi put od 2006. da je Rapiću utvrđena bilo kakva porezna obveza, poništena su bez prava na žalbu.

Sud je navedena rješenja poništio zbog "pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja", a u ponovnom postupku prvostupanjsko je porezno tijelo bilo dužno donijeti novo rješenje najkasnije u roku od 60 dana od pravomoćne presude.

Za Poreznu upravu to je bilo mrtvo slovo na papiru. Umjesto izvršenja presude, poreznici su pokušali još jednom kupovati vrijeme, i to prilično jeftinim manevrom. Sud su izvijestili da su donijeli rješenje kojim je "prekinut porezni postupak dok se ne riješi pitanje zastare prava na naplatu poreznog duga". Žalbu na to rješenje su odbili.

Usput, "Mirko Rapić t.p." još je 1. lipnja 2015. predao zahtjev za utvrđenjem zastare prava na utvrđenje i na naplatu koji još nije riješen (nije odlučeno o osnovanosti ili neosnovanosti zahtjeva).

Sud je manevar Porezne uprave odbio uz obrazloženje da je "prvostupanjsko porezno tijelo u postupku trebalo utvrditi sve činjenice, pa tako i one o zastari poreznog duga, na koju i inače mora paziti po službenoj dužnosti".

Zbog toga je izdano recentno rješenje kojim sud nalaže poreznicima da postupe prema pravomoćnoj presudi Upravnog suda u Splitu. Ali, upravo se potvrđuje, i to rješenje Ministarstvo financija i Porezna uprava ignoriraju.

Ključne presude

Upravni sud u Splitu donio je inače početkom godine ključne presude za rasplet "slučaja Rapić". Poništio je, bez prava na žalbu, još i rješenje Ministarstva financija RH, Samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak, po kojemu je Mirko Rapić obvezan platiti 25,8 milijuna kuna na ime poreznog duga na temelju ovršnih isprava.

– Svako je bezakonje dvosjekli mač koji nanosi neizlječive rane. Dokad će mučiti dušu moju, dokad će me satirati i zlostavljati bez imalo stida? Misle da su me nadjačali i krivnju da su dokazali dok objavljuju rješenja koja me sramote, ali odgovor mudar um će moj naći. Bog iz nevolje izbavlja pravednika i njega će spasiti čiste ruke – poručuje poreznicima uništeni poduzetnik.

Što zapravo traži Mirko Rapić od Porezne uprave? Da mu, nakon 12 godina, zakonito utvrdi porezni dug, ako postoji. Porezna uprava to nije u stanju i nudi samo poražavajuću konstataciju – dug postoji, ali ne može se utvrditi koliki je!

Mirko Rapić, nasuprot, zna kolika mu je šteta nanesena. Uzvraća tužbama koje se vezuju uz sudske presude što potvrđuju da je u pravu kad dokazuje da se prema njemu godinama nezakonito postupa.

Sud je, zapravo, naredio Poreznoj upravi da učini ono što godinama izbjegava učiniti – da utvrdi relativnu i apsolutnu zastaru prava poreznog tijela na utvrđivanje porezne obveze, a time onda posljedično i zastaru prava na naplatu duga. Ali svemoćni porezni činovnici, iako više nemaju prostora za razvlačenje trakavice, još izbjegavaju suočenje s posljedicama vlastitog (ne)djela. Moraju konstatirati činjenično stanje – RLE "Mirko Rapić t.p." nema financijskih obveza prema državi.

Mirko Rapić je predlagao i mirno rješenje problema jer je bila sporna visina poreznog duga, ali takav je prijedlog odbijen. Bio je spreman na javno objavljivanje svih podataka u vezi s njegovim slučajem, ali iz Ministarstva financija i Porezne uprave uvijek su odgovarali samo šutnjom.

Ovaj slučaj bez presedana izišao je u javnost objavom liste poreznih dužnika. Mirko Rapić bio je na prvome mjestu s dugom od 50 milijuna kuna. Šokirani poduzetnik upozoravao je na pogrešku poreznika koji su zaduživali pogrešnog poreznog obveznika i takvim su postupcima izgubili potraživanja.

Tko je kriv - nitko

Problem su zakuhale porezne ispostave. Obrt R.L.E. prešao je vrijednost prometa iznad određenog iznosa, pa je po sili zakona morao promijeniti pravni oblik, odnosno obaviti novu registraciju i staviti obrt u mirovanje. Da bi izvršio takvu promjenu, morao je podmiriti sve obveze prema Poreznoj upravi proizišle iz obrta. Registriran je u pravni oblik "trgovca pojedinca".

Porezna uprava, začudo, nije prihvatila izmjenu pravnog oblika i zaduženja je knjižila na fizičku osobu, negirajući subjekt poslovanja. Novčana sredstva kojima je raspolagao "R.L.E. tp" poreznici oduzimaju, uplaćuju i knjiže na obrt. Porezna uprava zamijenila je uloge dužnika i jamca. Za pogreške i nezakonitosti dosad nitko nije proglašen krivim, posljedice snosi poduzetnik i državni proračun.

"Slučaj Rapić", bizarni primjer bahate svemoći nepogrešivih, morao bi zaoštriti pitanje odgovornosti onih koji pod velom porezne tajne imaju neograničeno pravo da nekažnjeno griješe. I pri tome ignoriraju pravomoćne sudske presude.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 09:55