
U Hrvatskoj se godišnje baci oko 400 tisuća tona hrane, dok je istovremeno oko 26 posto osoba u riziku od siromaštva.
- Hrvatska gospodarska komora (HGK) uključila se u organizaciju ovih radionica kako bi senzibilizirala javnost, prvenstveno svoje članice o ovoj temi, s ciljem sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane, odnosno doniranja viškova, čime se potiče društveno odgovorno, ekološko i u konačnici humanitarno ponašanje - rekao je Joze Tomaš, predsjednik HGK-ove Županijske komore, te je dodao da smo u 2018. imali pad donirane hrane u odnosu na godinu ranije, što je također pokazatelj nedovoljne osviještenosti o važnosti doniranja hrane.
Novost koja bi trebala potaknuti doniranje hrane je i mogućnost dobivanja poreznih olakšica za doniranu hranu do zadnjeg dana isteka roka trajanja hrane, što je pomak u odnosu na dosadašnju praksu kada se manji PDV mogao dobiti na poklanjanje hrane do sedam dana prije isteka roka trajanja.
Također je omogućeno i doniranje hrane nakon isteka datuma “najbolje upotrijebiti do”, pod uvjetom da su proizvodi sigurni, te da ih i posrednik i krajnji primatelj prihvaćaju.
- Riječ je o brašnu, šećeru, tjestenini i sličnim artiklima koji se i nakon isteka tog roka mogu još neko vrijeme sigurno konzumirati - rečeno je na jučerašnjem skupu.