StoryEditorOCM
BiznisNIJE SVE ZA U SMEĆE

Joze Tomaš (HGK): Ne bacajte hranu, ima gladnih! Trgovci će ubuduće dobivati porezne olakšice za donirane proizvode sve do zadnjeg dana isteka roka

4. veljače 2020. - 15:34

U Hrvatskoj se godišnje baci oko 400 tisuća tona hrane, dok je istovremeno oko 26 posto osoba u riziku od siromaštva.

- Hrvatska gospodarska komora (HGK) uključila se u organizaciju ovih radionica kako bi senzibilizirala javnost, prvenstveno svoje članice o ovoj temi, s ciljem sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane, odnosno doniranja viškova, čime se potiče društveno odgovorno, ekološko i u konačnici humanitarno ponašanje - rekao je Joze Tomaš, predsjednik HGK-ove Županijske komore, te je dodao da smo u 2018. imali pad donirane hrane u odnosu na godinu ranije, što je također pokazatelj nedovoljne osviještenosti o važnosti doniranja hrane.

Novost koja bi trebala potaknuti doniranje hrane je i mogućnost dobivanja poreznih olakšica za doniranu hranu do zadnjeg dana isteka roka trajanja hrane, što je pomak u odnosu na dosadašnju praksu kada se manji PDV mogao dobiti na poklanjanje hrane do sedam dana prije isteka roka trajanja.

Također je omogućeno i doniranje hrane nakon isteka datuma “najbolje upotrijebiti do”, pod uvjetom da su proizvodi sigurni, te da ih i posrednik i krajnji primatelj prihvaćaju.

- Riječ je o brašnu, šećeru, tjestenini i sličnim artiklima koji se i nakon isteka tog roka mogu još neko vrijeme sigurno konzumirati - rečeno je na jučerašnjem skupu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 19:03