StoryEditor
Bizniskap prelila čašu

Dozlogrdilo im rezanje plaća, loši uvjeti i prisilni godišnji: ogromna većina Hrvata je i usred ‘korona-krize‘ spremna tražiti novi posao

Piše PSD
30. travnja 2020. - 17:35
IlustracijaNikola Vilić/HANZA MEDIA

U situaciji kada se čini da je tržište rada stalo, građani ne odustaju od traženja posla. Uz sve veću mogućnost rada od kuće i provođenja selekcijskih procesa online putem, kao i činjenicu da je prošli tjedan zabilježen rast potražnje za radnicima, posloprimci ne žele ostati pasivni akteri na tržištu.

Anketu o promjeni posla u vrijeme 'lockdowna' je proveo portal MojPosao i u njoj je sudjelovalo više od 1600 ispitanika.

Bez obzira jesu li zaposleni ili ne, čak 85 posto ispitanika spremno je u ovoj situaciji tražiti (novi) posao.

Naravno, postotak ispitanika spremnih na traženje posla nešto je viši kod nezaposlenih građana nego kod onih koji i dalje rade.

Čak 94 posto nezaposlenih građana spremno je odmah krenuti u potragu za poslom, bez čekanja na stabilizaciju situacije.

Razlog nije teško pogoditi, dio poslodavaca je uslijed krize primoran staviti 'ključ u bravu' i otpuštati radnike, zbog čega su neki ostali bez jedinog stabilnog izvora prihoda.

'Nemam auto, ne mogu nigdje...'

'Pošto ne znamo kako će se situacija s koronavirusom razvijati, iako postoji mogućnost povratka na prijašnje radno mjesto, voljela bih pronaći nosi posao u manje rizičnom sektoru', jedan je od komentara ispitanika.

S druge strane ima i onih šest posto koji, iako nemaju posao, smatraju kako sad stvarno nije vrijeme za pronalazak posla:

'Gdje da sad nađem posao? Nemam auto, ne mogu putovati, a u bližoj okolici nitko ne zapošljava'.

Unatoč tome što imaju posao, tri četvrtine građana (77 posto) ne vidi trenutnu situaciju kao prepreku za pronalazak (boljeg) posla.

Prvenstveno zato jer nisu zadovoljni plaćom (koja je u ovoj situaciji često smanjena), uvjetima koje imaju na trenutnom poslu ili su čak na prisilnom godišnjem, pa imaju nesigurnu budućnost kod trenutnog poslodavca.

Četvrtina ispitanika (23 posto) koji su trenutno zaposleni smatraju kako sada nije vrijeme za traženje novog posla, što zbog epidemiološke situacije, što zbog potencijalne nesigurnosti novog posla.

#NOVI POSAO#NEZAPOSLENI#MOJ POSAO#KORONAVIRUS

Izdvojeno

07. srpanj 2020 04:08