StoryEditorOCM
Biznisposljedice krize

Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom, razlog nije teško pogoditi: ‘Opskrba je zasad ok, ali brinu najave s terena‘

Piše hina
23. listopada 2023. - 06:45

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, drugi tjedan zaredom, što je ponajviše posljedica zabrinutosti da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku mogla poremetiti opskrbu nafte s tog područja.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,4 posto, na 92,16 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,2 posto, na 88,75 dolara.

Cijeli tjedan cijene su oscilirale ovisno o vijestima o situaciji na Bliskom istoku.

Kada su vijesti ukazivale na zaoštravanje sukoba između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas, cijene su nafte rasle. A kada bi se činilo da napetosti popuštaju, cijene bi bile pod pritiskom.

Izrael već danima najavljuje kopnenu invaziju na Gazu, no od toga zasad nema ništa.

"Cijene nafte značajno su se podigle zbog naznaka da bi uskoro moglo doći do izraelske kopnene ofenzive u Pojasu Gaze. No, situacija u opskrbi zasad se nije promijenila", napisali su analitičari Commerzbanka u petak u osvrtu na situaciju na tržištu.

S druge strane, negativno je na cijene nafte utjecala najava da će SAD ublažiti sankcije Venezueli i omogućiti povratak njezine nafte na svjetska tržišta.

Washington je izdao šestomjesečnu dozvolu za transakcije s venezuelanskim energetskim sektorom nakon dogovora vlade u Caracasu i oporbe o izborima u 2024. godini.

No, Venezueli će, kažu analitičari, trebati vremena da poveća proizvodnju, zbog slabih ulaganja u sektor posljednjih godina.

Nakon rasta dva tjedna zaredom, na londonskom je tržištu cijena barela u plusu u odnosu na početak godine više od 7 posto, a na američkom tržištu više od 10,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:42