23522382
Crna, espresso...

Osam najpopularnijih vrsta kave koje svaki istinski ‘kavopija‘ mora poznavati

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
Foto /Shutterstock
6. listopada 2022. - 10:32

Kava je jedan od najpopularnijih napitaka koji već stotinama godina oko sebe okuplja različita društva i generacije. Upravo je Dalmacija najbolji primjer ovisnosti o ovom napitku. Dovoljno je proći Rivom u bilo koje doba dana te vidjeti da većinu čine upravo kavopije. Skandinavci, koji su dokazano najveći konzumenti, u nedostatku sunčanih dana kavu piju da ih razbudi i ublaži umor, a mi Dalmatinci upravo suprotno – svaki sunčan dan koristimo za uživanje u kavi. Ovaj "obred" traje i po sat vremena, a obvezan dodatak je dobro društvo.
Gotovo svakome dan započinje šalicom kave. Jedni se od kave najbrže razbude, a drugi jednostavno uživaju u bogatoj aromi i trenutku za sebe. Bez obzira na to u koju skupinu spadali, složit ćete se da ne lažemo kada kažemo – "po kavi se dan poznaje".

Ovo je osam vrsta kave koje svaki istinski "kavopija" treba isprobati. Tko zna, možda svoju trenutnu "go-to" šalicu zamijenite nekom drugom.

Crna kava

Poznata i po nazivu "café noir", crna je kava najjednostavnija vrsta kave, koja se priprema tako da se mljevena zrna kave potapaju u vruću vodu. Kod ove vrste kave, s obzirom na to da priprema ne uključuje mlijeko ni šećer, kvaliteta zrnaca koja se koriste u pripremi iznimno je važna varijabla u završnom okusu, a koristiti se mogu bilo koja zrnca. Bitno je napomenuti i da se poslužuje topla.

Espresso

Espresso je napitak s jačom koncentracijom kave koji se kuha pod visokim pritiskom, koristeći se vrućom vodom i fino mljevenom kavom. Ovaj napitak gušći je od crne kave i ima sloj tamne kreme na površini, koja je rezultat miješanja zraka i ulja kave pri pripremi. Za pripremu espressa također se mogu koristiti bilo koja zrnca kave.

Kava s mlijekom

Caffe latte ili kava s mlijekom najpopularniji je napitak od mlijeka. Ovo piće priprema se od jedne doze espressa uz mlijeko skuhano na pari i malo pjene. U posljednje vrijeme u trgovinama kavom diljem svijeta sve popularnije je i dodavanje različitih aroma u kavu s mlijekom.

Cappuccino

Cappuccino je kava s mlijekom s većim udjelom pjene od mlijeka na pari. Ovom se napitku često na vrh dodaje kakao ili cimet, za postizanje ljepšeg okusa pjene. Postoje i varijante cappuccina kod čije se pripreme umjesto mlijeka koristi vrhnje.

Americano

Ovo je još jedan napitak od kave čija je baza espresso. Međutim, u pripremi americana, espresso se ne kombinira s mlijekom, već se razrjeđuje u vrućoj vodi. 

Macchiato

Macchiato je još jedno popularno piće od kave na našim prostorima. Također se priprema na bazi espressa, uz dodatak male količine pjene na vrhu. Ovo piće zlatna je sredina između cappuccina i čistog espressa te stoga ne čudi da je favorit među mnogima.

Mocha

Ovaj napitak idealan je izbor za sve ljubitelje čokolade (ali i kave). Ovo je piće kombinacija espressa s čokoladom, mlijekom na pari i pjenom, stoga je zaista raj za svakog sladokusca, ali i one koji žele zamijeniti svoju uobičajenu šalicu nečim interesantnijim.

Irska kava

Irska kava manje je popularan, ali i ne manje ukusan napitak od kave. Ovo senzacionalno piće sastoji se od crne kave, viskija i šećera, a na vrhu je šlag.

Bilo da svoju kavu kupujete ili je kuhate sami, ona je maleni dio našeg dana koji ga čini ljepšim i produktivnijim te nas nikada ne razočara. Međutim, kao stvorenja koja uvijek teže navici, skloni smo rutini. Ovakvo se ponašanje očituje i u najmanjim detaljima pa čak i u svakodnevnom izboru kave. Ali, ako smo oduševljeni jednom vrstom ovog napitka, tko kaže da ostale trebamo izbjegavati?

image
/Shutterstock

‘Najbolju ponudu kave pronađite u najbližoj Tommy prodavaonici!‘

 

______________________________________________

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Tommyjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 15:22