<p>Spring vitamin set of various green leafy vegetables on rustic wooden table. Top view point.</p>
Od špinata do šparoga

Volimo zeleno na pjatu jer nam donosi zdravlje i pomaže u gubitku kilograma nakupljenih tijekom zime!

Piše Vlado Ozretić
18. ožujka 2022. - 15:36

Kada govorimo o povrću u proljeće, prvo što nam padne na pamet su – šparoge. One su nekako simboli proljeća, naravno uz visibabe, ali ovo godišnje doba donosi toliko kvalitetnih sezonskih namirnica na naše pjate da je zapravo velika šteta da se ne hranimo sezonski. 

Jer upravo nam takva prehrana omogućava lakše podnošenje proljetnih tegoba, kao što su umor, alergije, kronične bolesti. S buđenjem prirode valja nam i lakše jesti, a ove namirnice idealne su za to.

Važno je znati kako odabirom sezonskog voća i povrća ujedno biramo i najzdravije moguće namirnice, koje su upravo ono što vaše tijelo u svakoj sezoni treba. Što se proljeća tiče, u našu prehranu, tako, unosimo alkalnu hranu u obliku zelenog lisnatog povrća, poput rikole, špinata, salate i blitve, koje će se pobrinuti da očistimo organizam i izgubimo nešto od težine koju smo nakupili tijekom zime, ispunjene težom i kaloričnom hranom.

U tekućem mjesecu su nam tako najsvježiji kupus, kelj, kelj pupčar, cvjetača, zelena salata, endivija, crveni radič, zeleni radič, matovilac, blitva, špinat, cikla, celer, peršin, repa, dok u travnju na pjat stižu i šparoge, paprika, tikvica i zeleni grašak. Puno zelenog, malo crvenog i mnogo zdravlja.

A može i malo ljubičastog – poput kupusa. No boja apsolutno nije važna kod ove namirnice. 

Bez obzira je li riječ o crvenom ili zelenom kupusu, kupus je bogat izvor mnogih nutrijenata i mineralnih tvari, od vitamina C, kalcija, fosfora i željeza, pa sve do vitamina E, K i B grupe. Kupus je doista "pametna glava". Niskokalorično, a superhranjivo povrće jedinstven je spoj vitamina A, B, C, E i K, omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari koje štite od raka.

Što se špinata tiče, nije ga Popaj uzalud jeo. Bogat je izvor antioksidansa i ima odlična antikancerogena svojstva. 

Tu je i blitva, koja spada u niskokalorične namirnice, pa se smatra idealnom namirnicom za održavanje tjelesne težine. Sadrži vitamine B, C i beta-karoten te minerale magnezij, željezo, kalij, kalcij, obiluje ugljikohidratima, proteinima i biljnim uljima. Preporučuje se konzumacija blitve u razdobljima nervoze i potrebe za jačom koncentracijom.

Jedan od simbola proljeća na pjatu je i mladi luk, odnosno mlada kapulica, koja obiluje vlaknima. Mladi luk sadrži vitamine A, C i K te vitamine B-skupine. Također je bogat sumporom, bakrom, fosforom, kalijem, magnezijem, kalcijem, kromom i manganom... No ipak je kod mlade kapulice važan prije svega – okus.

U biti što god od proljeća stavili na vaš meni, nećete pogriješiti. Sezonske namirnice su tada bogatije nutrijentima, samim time i kvalitetnije. Da ne spominjemo – i jeftinije.

Najbolju ponudu sezonskih namirnica po super cijenama prelistaj ovdje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 12:28